Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmsbörsen stängde på minus 0,1 procent

Stockholmsbörsen stängde på plus 3,6 procent på tisdagen.Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nordnet / Nordnet
Swedbanks vd Jens Henriksson.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.Foto: Pressbild Avanza

Efter tydliga uppgångarna i början av veckan stängde Stockholmsbörsen på minus 0,1 procent.

– När bolagens kvartalsrapporter presenteras kan det finnas risk för relativt kraftiga bakslag för en del bolag, säger Johanna Kull, sparekonom vid Avanza.

I New York stänger börserna på plus. 

På tisdagen stängde börsen 3,6 procent upp, och även måndagen gav ett rejält plus.

Men på onsdagen såg det från början trögare ut när Stockholmsbörsen öppnade en dryg procent ned procent på storbolagsindexet OMXS30.

OMXS30 stängde sen också på minus 0,8 procent. Det bredare indexet OMXSPI stängde på minus 0,1 procent.

Farhågor över kreditförluster

Swedbank backade över sex procent efter farhågor om kreditförluster i samband med coronakrisen. Även Assa Abloy tillhörde förlorarna, och gick ner 4,5 procent efter att den preliminära kvartalsrapporten visat en minskning av resultatet.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, säger till Expressen:

– De senaste veckorna har vi fått det något tvivelaktiga förmånen att uppleva historiens snabbaste börskrasch men också en rekordsnabb återhämtning. Det ska dock inte tas som att faran nu blåst över.

– Börsen har senaste veckan stigit på positiva signaler om att virusspridningen är på tillbakagång och att fler länder lättar lite på de allra tyngsta restriktionerna, men det är viktigt att komma ihåg att detta fortfarande är väldigt sköra tecken. Det kan komma bakslag

När bolagen börjar presentera sina kvartalsrapporter efter påsk vi får en bättre bild av vilken ekonomisk effekt nedstängningarna har haft.

– Då kan det finnas risk för relativt kraftiga bakslag för en del bolag, varnar Johanna Kull.

En fortsatt skakig marknad

Även ledande börser ute i Europa går tillbaka efter två dagar med kraftig återhämtning. London är ned drygt en procent i inledande handel och Frankfurt backar 0,8.

Asienbörserna har varit lite blandade. Tidigt på morgonen, svensk tid, låg börserna i Hongkong, Shanghai och Seoul på minus 0,5-1 procent. I Tokyo var det däremot upp med en halv procent.

I New York stängde börserna på plus. Både S&P 500 och Dow Jones slutar på 3,4 procent plus, och Nasdaq på plus 2,6 procent.

Flera börsexperter varnar för att aktiemarknaden kommer att vara fortsatt skakig framöver.

– Som sparare måste vara beredd på att en andra våg av pessimism kan skölja över marknaderna efter den rekyl vi haft under en tid nu. Ingen vet utvecklingen framöver, det går bara att gissa, men var beredd på stora rörelser och investerare som kastas mellan hopp och förtvivlan, råder Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.