Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera banktoppar har frågats ut av Finansinspektionen

Totalt 18 toppdirektörer på Swedbank och SEB har frågats ut av Finansinspektionen, avslöjar Svenska Dagbladet.

Orsaken är den pågående utredningen om misstänkt penningtvätt.

I vintras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank under närmare att decennium utnyttjats för penningtvätt. Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats genom storbanken.

Efter avslöjandet, den 1 april, började Finansinspektionen granska Swedbank. Kort därpå, den 15 april, inledde myndigheten även en granskning av SEB. Syftet är att kontrollera bankernas baltiska dotterbolag.

Svenska Finansinspektionen (FI) jobbar tillsammans med finansinspektionerna i Lettland, Estland och Litauen. Något som är unikt, uppger Svenska Dagbladet. Tidningen avslöjar nu också att myndigheten har frågat ut 18 toppdirektör på de två storbankerna.

Platsbesök på Swedbank och SEB

Det visar dokument som SvD har tagit del av.

Enligt dokumenten genomförde FI flera platsbesök på Swedbank under perioden 23 april–7 juni. Sen hörde man flera toppchefer. FI skriver, enligt SvD:

”Finansinspektionen genomförde tio intervjuer med representanter från bankens ledning, styrelse och kontrollfunktioner. Intervjuerna hölls i Finansinspektionens lokaler den 13, 18 och 25 juni”.

Även på SEB har FI gjort platsbesök. Där har åtta åtta direktörer och styrelseledamöter frågats ut, enligt SvD.

Annons: