Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storägarens sågning av rapporten om Swedbank

Foto: MALIN LÖÖF

Swedbanks storägare AMF riktar skarp kritik mot rapporten i dag.

– Vi hade dock förväntat oss mer, och vår bedömning är att det krävs mer för att stärka förtroendet för banken. Vi är inte nöjda med beskedet att den fortsatt processen inte ska redovisa så öppet som möjligt, kommenterar Johan Sidenmark, vd AMF.

AMF, som är en stor ägare i Swedbank, anser att fredagens rapport är ett första steg för att besvara de mest akuta anklagelserna mot Swedbank.

Det är viktigt att Finansinspektionen nu får möjlighet att granska saken vidare, och att banken som de meddelat samarbetar fullt ut med dem och andra myndigheter, anser AMF.

– Vi hade dock förväntat oss mer, och vår bedömning är att det krävs mer för att stärka förtroendet för banken. Vi är inte nöjda med beskedet att den fortsatta processen inte ska redovisas så öppet som möjligt”, skriver AMF:s vd Johan Sidenmark i ett pressmeddelande.

– Vi kommer därför fortsätta verka för mer transparens och öppenhet, för att därigenom öka förtroendet för banken, och för att stänga utestående frågor”, tillägger han.

Även Alecta markerar mot Swedbank

Pensionsförvaltaren Alecta, som äger nästan 5 procent av aktierna i Swedbank, stämmer in i kören av kritiker gällande bankens senaste besked i penningtvättsfrågan.

– I det läge Swedbank befinner sig behöver vi som ägare och allmänheten högsta möjliga transparens. Varken rapporten som presenterades i morse eller den föreslagna fortsättningen lever upp till våra förväntningar. Det behövs en grundligare genomlysning för att återställa förtroendet för banken, säger Ramsey Brufer, ägaransvarig på Alecta i ett skriftligt uttalande.

– Vi hade, som vi tidigare sagt, önskat att den interna utredningen som genomfördes av banken i höstas ingick i FRA-utredningen. Den interna utredningen finns dock med som underlag i Finansinspektionens granskning. Därför är det nu viktigt att Finansinspektionen kan presentera sin granskning så fort som möjligt, fortsätter uttalandet från Ramsey Brufer.

Alecta är tredje största ägare i banken efter Folksam och Sparbanksgruppen, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning.

 

Annons: