Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank ”jagas” av amerikanska myndigheter

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Swedbanks kvartalsrapport avslöjar nya uppgifter kring misstänkt penningtvätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jens Henriksson, vd för Swedbank, ska rensa ut bankens skandaler.

Swedbank ”jagas” av amerikanska myndigheter.

Bakgrunden är bankens penningtvättskandal i Baltikum.

Aktien rasade sedan innehållet i bankens senaste kvartalsrapport blev offentlig på onsdagsmorgonen.

– Swedbank har tappat en miljard i vinst jämfört med samma kvartal förra året. Det är helt klart så penningtvättsskandalen kostar en hel del pengar, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg&Partners.

Swedbanks aktie gick ned med närmare 4 procent i den inledande handeln på Stockholms–börsen, och när börsen stängde låg raset på 4,6 procent.

Storbankens nytillträdde vd Jens Henriksson – som ska agera städgubbe – lovar att han ska göra allt för att myndigheterna får vad de vill ha för att kunna genomföra de nu pågående utredningarna kring bankens olika misstänkta skandaler. Och han får uppbackning av bankens styrelseordförande Göran Persson.

Swedbanks kvartalsrapport för tredje kvartalet blev offentlig tidigt på onsdagsmorgonen. Av rapporten framgår att banken inte har minsta aning om på nivå kostnaderna landar i form av böter och liknande efter bankens inblandning i penningtvättskandalen i Baltikum.

Banken utreds på fler håll.

• Estland, Lettland och Litauen har pågående utredningar.

• Europeiska centralbanken (ECB) har banken på dagordningen.

• USA. Här är det flera myndigheter som har blåslampan på Swedbank och jagar på alla typen av spår kring bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.

• Swedbank utreds i i Sverige av Ekobrottsmyndigheten, EBM.  Här gäller misstanken grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Bankens sparkade vd Birgitte Bonnesen finns i centrum för denna utredning.

Enligt Swedbanks egen knapphändiga information i kvartalsrapporten väntas flertalet av de europeiska utredningarna bli färdiga kring årsskiftet.

Swedbank gick sämre än väntat

Swedbanks rörelseresultatet slutade för det tredje kvartalet (Q3) på 5 841 miljoner kronor vilket är lägre än de 6 031 miljoner som analytikerna och, också klart lägre än jämförelsekvartalets notering som låg på 6 962 miljoner kronor.

Bankens provisionsnetto uppgick till 3 297 miljoner, vilket är något högre än förväntade 3 263 miljoner.

Swedbanks kostnader steg 9 procent till 5 164 miljoner kronor, från 4 753 miljoner kronor. Kreditförlusterna stek också, från 109 miljoner kronor till 154 miljoner kronor.

Tappade en miljard

– Swedbank har tappat en miljard i vinst jämfört med samma kvartal förra året. Det är helt klart så penningtvättsskandalen kostar en hel del pengar för banken. Resultatet är ungefär som analytikernas förväntningar, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

– Räntenettot som är bankens viktigaste nyckeltal ser fortsatt starkt ut, det är en press på bolånemarknaden men banken verkar klara av den bra.

Mörkt moln över banken

Rapporten presenterades klockan 06.30 och är nye vd:n Jens Henrikssons första rapport. Penningtvättskandalen ligger som ett tungt moln över bankens huvudkontor i Sundbyberg.

Hårda bud för Swedbank.Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

” För det första måste vi gå till botten med de penning-tvättsanklagelser som riktas mot vår bank och åtgärda våra brister i arbetet mot penningtvätt. Inte bara för att det pågår utredningar, utan för att det är det rätta att göra”, skriver Jens Henriksson i kvartalsrapporten. 

Och Jens Henriksson fortsätter:

”Konkret betyder det att jag kommer lägga mycket av min tid på att säkerställa att den interna utredningen färdigställs skyndsamt och att myndigheterna får tillgång till all information de behöver för att slutföra sina utredningar. Det innebär också en förstärkning av bankens arbete mot ekonomisk brottslighet genom att tillföra mer resurser och förbättra våra processer”.

De ekonomiska smällarna

I kvartalsrapporten anger också Jens Henriksson flera ekonomiska smällar i siffror, däribland löpande kostnader kring den misstänkta penningtvätten.

” Förluster i samband med bedrägerier har resulterat i ökade kostnader på 125 miljoner medan konsultkostnaderna för att hantera de penningtvättsrelaterade utredningar som pågår ökat med 133 miljoner”.

All myndighetsutredningar i Europa och USA är samtidigt som något av tickande ekonomiska bomber för banken vilket man också erkänner lite finstilt i kvartalsrapporten:

”Utfallet av dessa utredningar samt efterföljande dialog med myndigheterna är ännu oklart. Därför är det för närvarande inte möjligt att med rimlig säkerhet bedöma när och med vilket belopp en möjlig förlikning eller bot kan uppkomma, vilken kan uppgå till betydande belopp”. 

 Swedbanks aktie har rasat med drygt 26 procent sedan årsskiftet på grund av avslöjandet om de omfattande problemen med misstänkt penningtvätt i Baltikum och turbulensen på banken. Aktien har dock repat sig de senaste tre månaderna och stigit med drygt nio procent.

Swedbank fortsätter också att slimma sin organisation och flera bankkontor faller offer för kontorsdöden. Älvdalen, Emmaboda och Vaxholm tillhör de Swedbank–kontor som läggs ner innan jul. Fler kontor ska skrotas.

Premiärdag för Swedbanks Jens Henriksson

Det är nye vd:n och koncernchefen Jens Henrikssons första kvartalsrapport sedan han lämnade Folksam, en rapport som egentligen bär den före detta tillförordnade koncernchefen Anders Karlsson signatur. Karlson var tvungen att hoppa in på vd-stolen när Birgitte Bonnessen fick sparken samma dag som bolagsstämman i våras.

Jens Henriksson tillträdde som vd för Swedbank den 1 oktober.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Göran Perssons uppdrag som ordförande i Swedbank är att förbättra bankens anseende efter penningtvättsskandalen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank, med tidigare statsministern Göran Persson som styrelseordförande, har en lång väg att gå innan banken tagit sig genom upprensningen efter skandaler med penningtvätt och sämre ekonomiska tider. Redan i samband med kvartalsrapporten i somras sänkte Swedbank sin utdelning till 50 procent av vinsten, mot tidigare 75 procent.

Hårda ekonomiska paket efter penningtvättsskandalerna i form av böter och sanktionsavgifter i miljardklassen väntar också runt hörnet vilken banken också medgav i onsdagens kvartalsrapport. Banken slår också fast att det kan ta flera år innan de amerikanska myndigheterna är färdiga med sina utredningar.

Miljardböter hotar Swedbank

Nästa år hotar ett beslut om en sanktionsavgift för Swedbank från Finansinspektionen (FI). Och i USA hotar alltså andra böter kopplade till den misstänkta penningtvätten. Det är heller ingen vild gissning att det blir en miljardnota som USA kommer att skicka till banken.

– Helt sannolikt kommer det böter, antagligen från både svenska och amerikanska myndigheter. Men det tycker jag är mer än väl inprisat i dagens aktiekurs. Osäkerheten ligger dock kvar kring när och hur mycket, givetvis, säger Andras Håkansson, analytiker på Danske Bank till Dagens industri, Di.

Brist på bacon • Swedbanks besvikelse • Tuffa tag mot smuggelcigg – här är dagens ekonominyheter.
Birgitte Bonnesen fick sparken i våras från toppjobbet som chef för Swedbank.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvar finns också den pågående brottsutredningen hos Ekobrottsutredningen, EBM, i Stockholm där den sparkade koncernchefen Birgitte Bonnesen finns i fokus. EBM:s förundersökning mot Swedbank gäller obehörigt röjande av insiderinformation. Banken hade informerat ett antal storägare i banken i förväg om att SVT:s Uppdrag granskning var i färd med att sända ett reportage om Swedbanks verksamhet i Baltikum om misstänkt penningtvätt. EBM utreder också misstanke om svindleri. Här handlar det om misstanke att nyckelpersoner skulle ha pratat mot bättre vetande när de påstod att det inte fanns några problem med penningtvätt i Baltikum. Birgitte Bonnesen kommer att förhöras.

EBM har genomfört två razzior på bankens huvudkontor i jakt på bevis. Utredarna ansåg att de i början inte fick med sig allt vad man efterlyst. Men efter hårt extern press la banken sig platt. 

Swedbank har drygt 7 miljoner privatkunder och 600 000 företags- och organisationskunder med 172 kontor i Sverige och 122 kontor i de baltiska länderna. Koncernen har även verksamhet i övriga Norden, USA och Kina.

Annons: