Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks aktie rasade på börsen

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks aktie dök på börsen.

Raset på onsdagsmorgonen var en direkt följd av SVT:s Uppdrag gransknings uppgifter om Swedbanks roll om misstänkt sanktionsbrott med penningöverföring i USA.

– Jag har dock svårt att tro att det här ska leda till något, säger Joakim Bornold,  sparekonom på Söderberg&Partners.

Vid lunchtid hade bankens aktie rasat med nära fyra procent. Vid börsens stängning hade aktien återhämtat sig något och raset stannade vid tre procent.

Större delen av raset är en direkt följd av nervositeten kring SVT:s nya uppgifter.

Enligt SVT:s ”Uppdrag gransknings” publicering på onsdagsmorgonen misstänks Swedbanks kontor i Estland ha agerat som mellanhand mellan den ryska vapentillverkaren Kalasjnikov och dess amerikanska motsvarighet i Florida. Enligt de amerikanska sanktionerna som gäller får inga pengar skickas mellan bolagen, något som Swedbank ska ha medverkat till enligt SVT-programmet.

”Jag blir bestört och beklämd”, var Swedbank-vd:n Jens Henrikssons första kommentar till informationen, men Swedbank återkom senare med en kommentar där man sa att ”Uppdrags gransknings” uppgifter inte var nya för banken.

– Det är bra att banken granskas och jag välkomnar ”Uppdrag gransknings” rapportering, säger Jens Henriksson, vd Swedbank enligt det pressmeddelande banken skickade ut på morgonen.

Överlämnade dokument

Under intervjun med Jens Henriksson den den 7 november överlämnade UG ett dokument, en handling som sedan lämnades vidare av Henriksson till den interna utredning som leds av den internationella advokatfirman Clifford Chance.

”Enligt besked från Clifford Chance var information i dokumentet, i den mån den är relevant för undersökningen, redan känd inom den interna utredningen”, skriver bankens i sitt pressmeddelande.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners tar inte de nya uppgifterna från SVT med någon direkt upphetsning.

– Det krävs en starkare koppling mellan Kalasjnikov-bolagen. Det krävs också en betydligt större omfattning och att banken gått förbi varningssignaler. Jag ser inte det här som ett stort avslöjande. Det är ett väldigt begränsat belopp och inte direkt kopplad till Kalasjnikov. Dessutom borde Bank of America ha reagerat. Banken tog inte emot bara en, utan fyra transaktioner. Varningsklockan borde ha ringt hos banken, säger han.