Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Swedbank sänker utdelningen

Di TV sänder från Swedbanks presskonferens
Anders Karlsson, tillförordnad vd och koncernchef på Swedbank. Foto: Swedbank / Pressbild
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank redovisar ett positivt räntenetto på 6 607 miljoner kronor jämfört med 6 421 miljoner kronor under första kvartalet.

Samtidigt minskar bolagets rörelsevinst – och nu sänker man utdelningen till 50 procent.

– Jag tycker att det är sunt och klokt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Aktien dök när beskedet kom.

Swedbanks aktie hade sjunkit med sju procent när Stockholmsbörsen stängde. Nedgången var i huvudsak kopplad till den sänkta utdelningen.

Swedbank visar på ett bättre räntenettoresultat än väntat, om 6 607 miljoner kronor under årets andra kvartal. Det väntade resultatet var 6 567 kronor och resultatet för motsvarande period förra året var 6 273 miljoner kronor.

Bankkoncernen redovisar dock en rörelsevinst på 6 552 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 7 319 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Banken meddelar också att att man sänker utdelningspolicyn till 50 procent av årets resultat. Målet har tidigare varit att dela ut 75 procent till 50 procent av vinsten.

Swedbank vill helt enkelt behålla mer pengar i sin kassa.

– Jag tycker att det är sunt och klokt. Det här är något som sparare som köpt in sig i aktien på lägre nivåer bör ha räknat med. Utdelningsnivån är viktig – en stor anledning att äga bank är ju den höga direktavkastningen. Direktavkastningen kommer att vara hyfsat hög även efter den ändrande utdelningsnivån, men sänkningen säger mycket om osäkerheten som hänger över aktien. Den kvarstår så länge utredningarna pågår och vi inte vet något om storleken på eventuella bötesbelopp, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Riktigt stark rapport”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners tycker att banken överraskar positivt:

–  Swedbank levererar en riktigt stark rapport. Resultat långt över marknadens förväntningar.  Vårens penningtvättskandal har inte satt några större spår i Swedbanks resultat. Banken går fortsatt väldigt bra. 

– Den stora bolånekonkurrensen lyser med sin frånvaro, det för banken så viktiga räntenettot är starkt. Bankernas rekordhöga marginaler på våra bolån är sannolikt på väg upp än att de skulle pressas. 

– Man väljer att dra ned på utdelningen framåt, det kan pressa aktien i dag men känns varken orimligt eller oväntat med tanke på de utredningar som förs kring bankens affärer i Baltikum, säger Joakim  Bornold.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

Göran Persson: ”Bättre förutsättningar”

Swedbanks nya styrelseordförande, tidigare statsministern Göran Persson, kommenterar de nya finansiella målen i ett pressmeddelande.

– Swedbank ska fortsätta vara en starkt kapitaliserad bank, en bank med låg risk. Genom de nya målen får vi ännu bättre förutsättningar att fortsätta bidra positivt till de samhällen vi verkar i, säger Göran Persson i pressmeddelandet.

Beskedet kommer drygt tre månader efter att Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen fick sparken under dramatiska omständigheten. Falluckan öppnades under henne bara någon timme innan bankens årsstämma inleddes i Folkets hus i Stockholm på morgonen den 28 mars.

I höst kan Birgitte Bonnesen räkna med att bli kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, vilket flera källor uppgav för Expressen under gårdagen. Hon och flera andra nyckelpersoner som fanns kring koncernchefen ska utfrågas i den pågående utredningen om obehörigt röjande av insiderinformation samt svindleri. Det är i sin tur kopplat till utredningen om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum.

Birgitte Bonnesen var mellan 2011 och 2014 chef för Swedbanks verksamhet i Baltikum. Hon har förnekat att banken känt till något om penningtvätt i Baltikum som berör banken.

Hör Frida Bratt om Swedbank
Annons: