Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank sänker utdelning – fryser bonus till toppchefer

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson tillsammans med vd:n Jens Henriksson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu sänker Swedbank utdelningen till aktieägarna med nära 40 procent. Dessutom fryser man bonusen för 170 av bankens högsta chefer.

Orsak: Penningtvättkrisen.

Samtidigt ökade intäkterna med 11 procent enligt kvartalsrapporten som publiceras i dag. Swedbankaktien steg med 3,3 procent under första timmens handel.

Rörelseresultatet stannade på 5.401 miljoner, förväntningarna låg på 5.279 Mkr enligt Infront Datas sammanställning.

Något högre än förväntat alltså, men att jämföra med 5 882 Mkr vid samma period 2019.

Swedbanks totala intäkter fjärde kvartalet var 11 956 Mkr att jämföra med 10 732 Mkr under motsvarande period 2018. Marknaden hade väntat sig 11 207 Mkr enligt samma sammanställning.

Räntenettot landade på 6 480 Mkr, marknaden hade väntat sig 6 490 Mkr.

Utdelning per aktie 2019 föreslås till 8,80 kronor.

I fjol var utdelningen 14,20 kronor.

Nu föreslår styrelsen med dess ordförande Göran Persson att stämman ska tacka ja till att sänka utdelningen med hela 40 procent.

I spåren av penningtvättsskandalen i Baltikum har Swedbank haft ett tufft 2019 med byte av såväl styrelse som vd.

Nu fryser banken bonus för 170 av de högsta cheferna. Det skriver Dagens Industri.

– Penningtvättskrisen har skadat förtroendet för banken. Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken. Därför har banken fryst 2019 års program för rörlig ersättning för bankens senior management. Det handlar om de högsta cheferna, cirka 170 medarbetare, uppger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, för tidningen.

Vd: Vill bli bäst på att motverka penningtvätt

Nya vd:n och koncernchefen Jens Henriksson skriver inleder rapporten med att adressera bankens problem och de svarta rubrikerna som följt slag i slag:

– Under det fjärde kvartalet 2019 tillkom 20 nya initiativ. I syfte att stärka banken har jag också initierat en utvärdering av våra värderingar och vår kultur. De svenska och estniska finansinspektionernas utredningar blir tillsammans med Clifford Chance-utredningen centrala för det fortsatta arbetet. Jag räknar med att åtgärdsprogrammet till stora delar kommer att slutföras under 2020, och då kommer vi att vara på god väg mot målet att vara en ledande bank i att motverka penningtvätt. Men helt färdiga kommer vi aldrig att bli. Kampen mot penningtvätt och ekonomisk brottslighet pågår ständigt, skriver Henriksson.

Ökad konkurrens om bolånen tynger

Henriksson noterar också att man avslutar året med ett något svagare resultat än kvartalet före.

– Intäkterna växte, men kostnaderna och kreditförlusterna var också högre. Konkurrensen i svenska bolånemarknaden har ökat ytterligare vilket återspeglas i räntenettot som tyngdes av lägre bolånemarginaler. Även utlåningsvolymerna var lägre till följd av ökad konkurrens och negativa valutaeffekter, skriver Henriksson.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Swedbanks rörelseresultat är något bättre än väntat, även om det viktiga räntenettot inte når riktigt ända fram. En förklaring till det är pressade marginaler på bolån till följd av ökad konkurrens. Dåliga nyheter för aktieägarna, men bra för bolånekunderna.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners:

– Swedbank reder ut stormen mitt under penningtvättsskandalen. Man får förstås kraftigt ökade kostnader för att reda ut baltiska röran men tittar man på intäkterna så lyckas man öka dem och det är tydligt att kunderna inte flyttat sina affärer i någon större utsträckning. Utdelningen sänks kraftigt men 8,80 är fortfarande högre än vad många analytiker hade förväntans sig och en signal på att Swedbank känner sig ha kontroll på situationen. 

TV: ”Jag vill ha ett nytt och positivt ledarskap”