Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank rasar efter nya uppgifter om penningtvätt

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nya uppgifter från utredningen av Swedbanks inblandning i misstänkt penningtvätt i Baltikum blev kända under måndagen.

Det ledde till ett nytt fall för Swedbanks aktie på Stockholmsbörsen.

Estlands Finansinspektion ser i sin utredning tydliga tecken på att Swedbank har agerat kriminellt när det gäller arbetet mot penningtvätt, framgår av ett pressmeddelande från myndigheten. Finansinspektionen tar därför nu ärendet ett steg vidare i den straffrättsliga processen.

Utreds av Finansinspektionen i Estland

Det är sedan tidigare känt att myndigheter i flera länder utreder Swedbanks agerande när det gäller arbetet mot penningtvätt i Baltikum.

Estniska Finansinspektionen inledde i samverkan med sin svenska motsvarighet den 28 oktober en sanktionsprövning av Swedbank för misstänkt penningtvättsbrott. Utredningen av banken har visat så tydliga tecken på lagbrott att bedömningen nu är att ärendet inte kommer att kunna klassas som förseelse, skriver myndigheten.

Finansinspektionen samarbetar med tillsynsmyndigheter och åklagarmyndigheten för att försäkra att rättsprocessen nu ska kunna fortsätta, skriver myndigheten med tillägget att ytterligare ett ärende mot Swedbank bedrivs i syfte att säkra stabiliteten i det finansiella systemet och marknadstransperens genom att bestämma över vissa åtgärder.

Swedbanks aktie sjönk efter det negativa beskedet från Estland. För dagen är aktien ned 2,5 procent till botten av Stockholmsbörsens storbolagsindex.

Banken har tidigare erkänt brister brister i hanteringen kring penningtvätt i Baltikum.

Det var i februari SVT:s ”Uppdrag granskning” först uppdagade att den svenska storbanken Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nästan 10 år. Enligt granskningen hade minst 40 miljarder kronor skickats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. 

I förra veckan uppgav Estlands finansminister Martin Helme för Dagens Industri att Swedbank utnyttjats av rysk säkerhetstjänst för att finansiera destabiliserande operationer i Europa.

SEB:s aktie föll med över tio procent

I fredags framkom att ”Uppdrag granskning” nu även kontaktat SEB angående ett kommande inslag om penningtvätt i Baltikum.

SEB gick ut med uppgiften i ett pressmeddelade för att ”vara transparenta mot marknaden”.  Efter publiceringen föll SEB:s aktie med över tio procent på Stockholmsbörsen.