Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank lägger sig platt och erkänner penningtvätt

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.
Göran Persson och övriga i Swedbanks styrelse erkänner penningtvätt på banken. Och lovar åtgärder.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den norske advokten Erling Grimstad är nu löst från sin sekretess och kan förhöras av svensk polis.Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Swedbanks styrelse med Göran Persson som ordförande lägger sig platt.

Styrelsen har tvingats ge klartecken för polisen att förhöra den norske toppadvokaten Erling Grimstad. Samtidigt erkänner banken brister när det gäller att förhindra penningtvätt.

– Det här var en nyhet för mig, säger chefsåklagare Thomas Langrot, som krävt att munkavlen på advokaten ska tas bort.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att advokaten sitter inne med värdefull information kring den misstänka brottshärvan på storbanken.

Det är i ett närmast sensationellt pressmeddelande på tisdagsmorgonen som Swedbank meddelar att styrelsen på måndagskvällen fattade beslutet av Erling Grimstad.

”Styrelsen för Swedbank har beslutat att tillmötesgå Ekobrottsmyndighetens framställan om att avstå den s.k. advokatsekretessen avseende advokat Grimstads uppdrag åt Swedbank”.

– Göran Persson vill städa upp på banken. Eller kalla det rensa bort skiten. Så enkelt är det, säger en ägarrepresentant som Expressen talade med på tisdagsmorgonen.

Swedbanks pressmeddelande på tisdagsmorgonen där man erkänner penningtvätt.

Samtidigt erkänner nu banken allvarliga brister i hanteringen kring penningtvätt i Baltikum vilket man och meddelat Finansinspektionerna i Stockholm och Tallinn.

Swedbank skriver:

” I svaren konstaterar Swedbank att tillsynsmyndigheternas iakttagelser på flera centrala punkter överensstämmer med bankens egna”.

Meddelandet innehåller också uppseendeväckande detaljer där man medger att ”vissa brister kvarstår alltjämt”. Visserligen har mycket förbättrats innanför bankens väggar när det gäller misstänkt penningtvätt och kunders konton har även avslutats.

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar. Ansvarsfördelningen har inte varit tillräckligt tydlig och banken har inte alltid följt interna regler. Kundkännedom och riskbedömning är också områden där Swedbank har haft, och fortfarande har, brister. Det gäller såväl i den svenska som i den estniska verksamheten”.

Banken kommer att lämna information om sina insatser för att bekämpa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet i samband med nästa delårsrapport den 23 oktober.

Åklagaren överraskad

Chefsåklagare Thomas Langrot, som leder Ekobrottsmyndigheten, EBM:s utredning om brottshärvan var det en nyhet att banken häver sekretessen för den norske advokaten Erling Grimstad.

– Jag måste nu titta på var det här innebär i praktiken, säger han.

Thomas Langrot skrev för en vecka ett brev direkt till Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens tillförordnade vd Anders Karlsson, och begärde att de två ska agera. Brevet var på två sidor och offentliggjordes vilket satte press på de två nyckelpersonerna

Langrot begärde att den norske advokaten Erling Grimstad skulle lösas från sin advokatsekretess och låta sig förhöras om vad han funnit på Swedbank när han anlitades för att interngranska bankens penningtvättshantering i Baltikum. 

Advokat Erling Grimstad kan nu förhöras om vad han sett innanför Swedbanks väggar.Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG

Bakgrunden är den pågående brottsutredningen kring Swedbank som gäller misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Det senare brottet har ett maxstraff på sex års fängelse. Två razzior har också genomförts på bankens huvudkontor i Sundbyberg.

Brottsmisstankarna

Röjande av insiderinformation gäller Swedbanks informationsmöte för 15 av bankens storägare inför bolagsstämman i mars där ledande personer inom banken nämnde att SVT:s Uppdrag Granskning skulle komma med ett program om banken och misstänkt pennigtvätt. Den informationen fick inte övriga aktieägare.

Det grova svindleriet gäller flera av bankens nyckelpersoner, däribland dåvarande koncernchefen Birgitte Bonnesen, som misstänks ha uttalat sig mot bättre vetande när de kommenterade påståenden om bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.

Flera källor har tidigare uppgett för Expressen att brottsmisstankarna stärkts efter genomgång av allt beslagtaget material från de två uppmärksammade polisrazziorna 

I fokus för utredningen finns Swedbanks sparkade koncernchef Birgitte Bonnesen och personer i kretsen kring henne på banken.

Birgitte Bonnesens första intervju med Expressens Leif Brännström efter att hon sparkats.

Birgitte Bonnesen kan under hösten räkna med att bli kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten, EBM. Men det gäller inte direkt penningtvätt utan det väntande förhöret är kopplat till de redan pågående polisutredningarna mot Swedbank.

Flera andra nyckelpersoner som fanns kring koncernchefen Birgitte Bonnesen ska också förhöras. Några riskerar att bli delgivna misstanke om brott.

– Om och när den tidigare koncernchefen förhörs och i vilken egenskap får utredningen visa, har chefsåklagare Thomas Langrot tidigare sagt till Expressen.

Swedbank medger brister med penningtvätt.
Annons: