Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Svenska folket förstår inte helt riskerna vi ställs inför”

Annika Winsth, Nordea.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag tror att stora delar av svenska folket ännu inte helt ut har förstått vilka risker vi står inför om vi fortsätter att begränsa som vi gör.”

Det skriver Annika Winsth, chefsekonom vid Nordea.

I fyra kommentarer i Expressen kommer hon utifrån sina bedömningar att förklara coronakrisens inverkan på ekonomin i stort och smått.

I dag: Farorna med att samhället stängs ned.

Att begränsa coronasmittan har en tid överskuggat allt. Först den senaste veckan har frågor om konsekvenserna för samhället i stort väckts. Att stänga ned samhällen, kan vara nödvändigt, men får stor påverkan redan på kort sikt. Görs det i månader försämras förutsättningarna för ekonomin dramatiskt och därmed även för välfärd och för människors framtida hälsa och liv.

Jag är ingen expert på virus och det är mycket möjligt att det vi gör i dag är det enda rätta i närtid, jag pratar veckor. Men precis som sjukvården nu använder tiden för att förbereda sig för en förväntad anstormning till vården bör vi andra använda tiden till att granska och utvärdera alternativ.

 

Vad depression och massarbetslöshet gör med vårt samhälle, med sjukvård och vår hälsa är det i stort ingen av oss som upplevt.

 

Hur obekvämt det än är behöver vi analysera och beräkna vad konsekvenserna för olika generationer blir i hälsa, livslängd och välbefinnande.

Det är skrämmande tankar. Frågeställningar som vi i västvärlden inte kunde föreställa oss att vi skulle ställas inför. Att sätta hälsa och liv i första rummet har varit en självklarhet. Att behöva ställa generationer mot varandra är förfärligt. 

Jag tror att stora delar av svenska folket ännu inte helt ut har förstått vilka risker vi står inför om vi fortsätter att begränsa som vi gör. Vad depression och massarbetslöshet gör med vårt samhälle, med sjukvård och vår hälsa är det i stort ingen av oss som upplevt.

Låt oss ha modet att analysera och tala om det riktigt svåra medan tid finns. Annars är risken stor att vi varken har försörjning eller skatteintäkter som kan ge sjukvård och omsorg.

 

Min bedömning är att friska människor måste gå till jobbet

 

Min bedömning är att friska människor måste gå till jobbet. Möjligen är det bästa och mest ekonomiska statsmakterna kan göra i dag att avsätta mycket stora resurser för att hitta enkla test som hjälper oss att särskilja friska från sjuka. 

ANNIKA WINSTH

 

TV: ”Vi måste ut ur panikläget”