Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaga nedgångar på börsen i Stockholm

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Stockholmsbörsen tar rygg på ledande Europabörser och inleder torsdagshandeln svagt nedåt.

OMXS-index backar med 0,2 procent i den inledande handeln.

Bland sänkena finns investmentbolagen Kinnevik och Investor, på minus 1,2 respektive 0,5 procent.

Utvecklingen på de europeiska börsrean ligger i linje med hur det sett ut på de stora Asienbörserna under natten och i terminshandeln inför torsdagens handel på Wall Street.

Inflation är fortsatt tema på marknaden, som positionerar sig inför de räntehöjningar som väntas i USA i år, sedan inflationen i världens största ekonomi lyft till 7 procent i december – den högsta nivån på nästan 40 år.

Beige Book, som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) publicerade i onsdags kväll, svensk tid, visar samtidigt upp en bild av en måttlig tillväxt i USA:s regioner i slutet av 2021 och förväntningar om en försvagad tillväxttakt i början av 2022.

Under torsdagen sparkar Delta Air Lines i gång rapportsäsongen i USA, samtidigt som det bland annat kommer prisstatistik från amerikanska producenter – där prisökningarna i årstakt väntas närma sig 10 procent.

På råvarumarknaden pressas naturgaspriserna i Europa nedåt mot den lägsta nivån i år. Samtidigt backar världsmarknadspriset på råolja något.

Dollar pressas samtidigt och kostar i den inledande handeln 8:91 kronor, vilket är den starkaste kronkursen på två månader.