Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertisdagen: Dow Jones lyft det största sedan 1933

USA-börserna hade stigit kraftigt vid stängning och Stockholmsbörsen landade på plus 7 procent.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Foto: KEARNEY FERGUSON / AP TT NYHETSBYRÅN

En historisk dag på Wall Street.

Och äntligen utan röda siffror.

Storbolagsindexet Dow Jones stängde hela 11,3 procent upp – bästa dagen sedan 1933, enligt CNBC.

Optimismen tog fart efter president Trumps nya besked om tidpunkt för öppning av landets gränser.

Förhoppningar om stora finanspolitiska stimulanspaket, samt indikationer att USA:s president, Donald Trump, tycks angelägen om att häva de rådande restriktionerna trots den pågående pandemin gav stöd.

De ledande börserna i New York rusade under tisdagen:

Dow Jones storbolagsindex var vid stängning upp 11,3 procent till 20.685.

S&P 500-indexet steg 9,3 procent.

Nasdaqs kompositindex avancerade 8,1 procent.

Det finanspolitiska paketet som diskuterats kan komma att omfatta mellan cirka 1000–2000 miljarder dollar, enligt CNBC. 

Paketet har snabbt tagits fram för att stötta sjukhus, människor och företag som alla vädjat efter pengar för att hantera de katastrofala effekterna av virusets framfart.

”Marknaden nära en botten”

Flera beslutsfattare har uttalat att paketet kan komma att bli färdigt under tisdagen, men att det antagligen kommer att behövas röstas igenom under onsdagen, däribland USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Talmannen i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, framträdde även på CNBC och menade att det fanns ”riktig optimism” i kongressen över att ett paket skall kunna bli färdigt.

– Det är inget fel att köpa lite här”, sade David Tapper, grundare av hedgefonden Appaloosa Management, till CNBC. Han menar att marknaden kan vara ”nära en botten när stimulanspaketet är färdigt… Det kan vara dags att köpa lite, och då menar jag lite, sade han.

Trump i Pence i samtal med finanshöjdare

Tidigare på dagen höll USA:s president, Donald Trump, och vicepresident, Mike Pence, konferenssamtal med investerare för att diskutera coronavirusets påverkan på den amerikanska ekonomin, enligt källor till CNBC.

Samtalet ska inte fokuserats på potentiella åtgärder från administration, utan i stället på hur förvaltarna såg på marknaderna och den amerikanska ekonomin.

Under samtalet skall det även ha diskuterats vad Federal Reserve kan göra för att stötta företag som har problem till följd av den pågående pandemin.

Källor till CNBC beskriver samtalet som ”konstruktivt”, och att andemeningen var att USA:s ekonomi inte kan tillåtas att krascha.

Enligt CNBC var detta deltagarna vid mötet: Dan Loeb vid Third Point, Stephen Schwarzman från Blackstone, Robert Smith vid Vista Equity, Jeffrey Sprecher från Intercontinental Exchange och Paul Tudor Jones, hedgefondförvaltare.

Trump: Fler dör mer restriktioner

Under tisdagen har också Donald Trump sagt att han tror att fler kan komma att dö om restriktionerna inte lyfts än de som kan komma att mista livet från covid-19.

Om virusets skadlighet så menade presidenten att det var ”substantiellt lägre än 1 procent”.

Coronaspecial: Fokus på jobben, ekonomin och småföretagande

Ministrarnas svar på tittarnas frågor
Annons: