Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superstark rapport från Ericsson – företaget överraskade

Ericssons vd och koncernchef Börje Ekholm kan känna sig nöjd med bolagets resultat för tredje kvartalet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens Leif Brännström intervjuade Börje Ekholm när det blev känt att han skulle bli Ericssons nye vd och koncernchef. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ericsson levererar en superstark rapport.

Företaget redovisar en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med en rörelseförlust på 3,7 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Det visar telekomjättens kvartalsrapport som blev offentlig på torsdagen.

– Vi fortsätter att genomföra vår fokuserade affärsstrategi och ligger väl i linje med målen för 2020, säger vd Börje Ekholm.

Analytikerna hade inför torsdagens rapport  räknat med ett rörelseresultat på i genomsnitt 845 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet  om Ericssons rapport:

- Börje Ekholm släpper en överraskande stark rapport trots höga förväntningar. Både vinst och omsättning är överraskande starka.

- Men man flaggar för att fjärde kvartalet (Q4),  som normalt är Ericssons starkaste kvartal, kommer bli svagare så den finns en risk att vi tar ut glädjen i förskott.

Frågetecken kring Ericssons försäljningsmetoder i Kina och Turkiet

Det finns varningsord kring Ericssons försäljningsmetoder i vissa länder.

– Högst osäkert kring Ericsson och problemen med amerikanska myndigheter. Ericsson har pekats ut för att ha använda tvivelaktiga försäljningsmetoder bland annat  i Turkiet och Kina och sannolikt är det detta som nu kommer att kosta betydande belopp i böter, säger Joakim Bornold.

 

LÄS OCKSÅ: Ericssonchefer har tvingats lämna telekomjätten på grund av korruptionsmisstankar

 

Men det är en relativt nöjd vd Börje Ekholm som levererar dagens kvartalsrapport:

– Vi ser förbättringar inom hela verksamheten som gett en bruttomarginal  på 36,9 procent (28,5%) och en rörelsemarginal på 7,0% (-1,7 procent motsvarande period förra året). Koncernens organiska  försäljningstillväxt var 1 procent , trots motvind från avslutade icke-strategiska avtal.

Omsättningen uppgick till 53,8 miljarder kronor, jämfört med 49,4 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Uppskruvade förväntningar

Förväntningarna inför dagens kvartalsrapport har varit uppskruvade. Mycket har också gått Börje Ekholm och företagets väg med aktiekursen som hittills i år stigit mer än 40 procent.

Joakim Bornold, sparekonom på nischbanken Nordnet, tycker dock att aktien är dyr.

Ekholm hyllas internt

Internt på Ericsson uppskattas vd Börje Ekholm för sitt tydliga språk som även uppskattas av de fackliga organisationerna.

– Vi är förbi de onormala perioderna. Vi hade en debatt som blev offentlig om företagets ledning och strategier. Nu fungerar dialogen och nu för vi den internt, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson.

– Vi har en gemensam problembeskrivning till 90 procent. Det gör det mycket lättare att lösa problemen.

Signalerna om Börje Ekholm och hans tydliga språk både internt och utåt uppskattas också av andra.

– Det stämmer också bra in på aktiemarknaden. Han har varit väldigt tydlig med vad han vill, vad han vill fokusera på.  Man har köpt vad han säger och det syns i aktiekursen, säger Joakim Bornold

Marknaden tror på Börje Ekholm

Bornold, som studerat Ericsson-aktien noga, tycker att Börje Ekholm kanske inte har levererat fullt ut sedan han tillträde i januari 2017, men att aktiemarknaden tror på honom.

Kina och USA - två viktiga pelare för Ericssons försäljning.

”Under 2018 förväntas marknaden i Kina minska på grund av minskade LTE-investeringar, samtidigt som det finns positivt momentum i Nordamerika”, skrev Ericsson i sin kvartalsrapport i april kvartalsrapporten.

Och Ericsson anses nu gynnas av misstänksamheten mot Kina och deras produkter. Har kineserna helt enkelt "preparerat" sina produkter?

– Det gynnar Ericsson. Men hur påverkar det företagets marknad i Kina? Det är jag intresserad av. Innebär det här att att man tappar mer i Kina, det man vinner i USA. Kina är nämligen en viktig marknad för Ericsson, säger Joakim Bornold.

 

Annons: