Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter onsdagens ras – svagt uppåt på Stockholmsbörsen

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Börsen i Stockholm öppnade svagt uppåt på torsdagmorgonen efter onsdagens globala ras.

Efter att ha OMXS30 initialt steg 0,6 procent och OMXSPI upp med 0,4 procent vände börsen neråt mot nollan kvarten efter öppning.

Bland vinnarna i öppningen märks Ica, e-handelsbolaget Boozt och Global Gaming, efter att man varslat halva personalstyrkan.

Börsterminerna indikerade på torsdagsmorgonen också en mindre uppgång för de europeiska börserna, sedan Wall Street på onsdagen rasat och de asiatiska indexen fortsatt ned på torsdagen.

Vid 8.25-tiden pekade terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 båda 0,3 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,4 procent. De amerikanska börseterminerna var då upp 0,5-0,6 procent.

Det var på onsdagen som Stockholmsbörsen sjönk rejält då det breda OMXS-index gick ned med 2,2 procent.

Bland de stora svenska bolagen skedde flera stora ras, bland annat backade SSAB med 5,1 procent och Boliden sjönk under 200 kronor efter att aktien fallit 4,1 procent, rapporterar TT och SVT. 

Svaga BNP-siffror från Tyskland, kinesisk industriproduktion och recessionssignaler från USA bidrog till tappet.

Även de ledande börsindexen i New York backade ordentligt i onsdagshandeln efter förnyad oro över den globala ekonomiska tillväxten och vid stängning var Dow Jones industriindex ner 3,1 procent, skriver Di.

President Donald Trump uttryckte ingen oro över den amerikanska ekonomin – tvärtom menade han på onsdagen att den går bättre än de flesta andra.

På Twitter länkade han till en tidigare tweet av vice president Mike Pence som skrev att ekonomin och arbetsmarknaden har vuxit under Trumps administration. 

Tidigare samma dag skyllde Trump även på Federal Reserve för den ökade rädslan för en avmattad amerikansk ekonomi i en tweet: 

”Andra länder säger tack till korkade Jay Powell och Federal Reserve. Tyskland och flera andra länder spelar spelet! Galen inverterad räntekurva. Vi borde enkelt kunna skörda stora vinster men Fed håller oss tillbaka”.

https://twitter.com/VP/status/1161726809609789442