Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Properties kollaps: ”Det är hans sista utväg”

Bygget av norra tornen.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
Oscar Engelbert och hustrun Giovanna Battaglia Engelbert.
Foto: STELLA PICTURES

Oscar Properties rasade på börsen på torsdagsmorgonen och var som mest ned 40 procent.

Handeln stoppades och bolagets vd och majoritetsägare Oscar Engelbert kommer att arbeta utan lön under hela nästa år.

– Det här är helt enkelt hans sista utväg, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg&Partners.

Oscar Properties meddelade på vid 21.29 på onsdagskvällen villkoren för utbyteserbjudandet av bolagets preferensaktier och för den företrädesemission som ska genomföras.

Samtidigt uppgav bolaget att dess vd Oscar Engelbert har åtagit sig att arbeta utan lön under hela 2020.

”Engelberts sista chans”

När börsen öppnade på torsdagsmorgonen kom marknadens reaktion direkt. Bostadsutvecklarens aktie kollapsade och var nere 40 procent. Handeln stoppades men återupptogs igen och kursen återhämtade sig något och när börsen stängde låg nedgången på 3,6 procent.

När aktien var värd som mest, 10 mars 2017, stod den i 91,50 kronor. På onsdagsförmiddagen såldes den för 5,30.

Att ägaren och vd:n nu sagt att han jobbar utan lön kan ses som en desperat åtgärd.  2017 hade Engelbert en fastställd förvärvsinkomst på 3 769 400 kronor.

Oscar Engelbert och hustrun Giovanna Battaglia Engelbert kommer nog klar sig ekonomiskt även om han avstår sin lön nästa år.
Foto: STELLA PICTURES

Enligt Oscar Properties årsredovisning var vd:ns lön med förmåner och pensionsavsättningar 6 038 000 kronor för 2018.

Även om han inte behöver leva på blodpudding och falukorv i fortsättningen, handlar det om att dra åt svångremmen i bolaget till sista hålet.

– Oscar Engelbert tvingas till slut ta upp plånboken själv för att rädda bolaget. Det skulle han ha gjort för länge sedan. Nu tvingas han, annars går bolaget i konkurs. Det här är helt enkelt hans sista utväg, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg&Partners.

Det verkar panikartat?

– Jo, det är det. Den som följt bolaget ser att problemen har accelererat. Man har försökt hitta en finansiell lösning tidigare men misslyckats., Det här är sista chansen, en panikåtgärd. Lyckas man inte hantera det här går man i konkurs. Tiden rinner ut. Men faran är inte över även om det här räddningspaketet går igenom.

Skyldig Stockholms stad 600 miljoner

Oscar Properties har en längre tid haft problem. Bostadsutvecklaren har specialiserat sig på lyxiga bostadsrätter i bland annat centrala Stockholm. Mest känt är kanske de Norra tornen i Vasastaden.

Men sedan priserna och intresset på bostadsmarknaden svalnat har de ekonomiska bekymren radat upp sig för Oscar Properties.

Ett utdrag från Oscar Properties panikbrev till aktieägarna.

I brevet som skickades till aktieägarna på onsdagskvällen skriver bolaget bland annat: 

”Oscar Properties balansräkning byggdes upp under en period när bolaget hade cirka 1 000 lägenheter i pågående produktion. Bolagets förutsättningar har dock ändrats drastiskt sedan dess”.

I förra veckan skulle bolaget ha betalat 600 miljoner kronor till Stockholms stad som betalning för tomtmark till byggprojektet Gasklockan i Norra Djurgården.

Oscar Properties uppgav då i ett pressmeddelande att man inte betalar av miljöskäl då marken ska vara förorenad. Nu framstår det som att bolaget helt enkelt inte har pengarna.

Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, är inte förvånad efter bostadsutvecklarens ras på börsen på torsdagsmorgonen.
Foto: NORDNET / nordnet

Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet, säger i sin analys att hon inte förvånas över det kraftiga börsfallet på torsdagsmorgonen.

– Jag tror man hade befarat ett ännu större ras, och att det är anledningen till att handelsstoppet hävdes efter en kort stund. Det emissionserbjudande man gick ut med i går innebär en mycket stor utspädning för ägarna av den vanliga aktien, den så kallade stamaktien. Inte konstigt att aktien rasar, kommenterar Bratt och tillägger:

– Beskedet att grundare och vd Oscar Engelbert ska arbeta utan lön innebär ett mycket stort signalvärde och ger en ännu tydligare bild vilken kris bolaget verkligen befinner sig i.

Teckningskurs på 1,49 kronor

Företrädesemissionen i Oscar Properties ger nu stamaktieägare rätt att teckna fem nya stamaktier per en befintlig stamaktie för en teckningskurs om 1:49 kronor per aktie. Det kan jämföras med onsdagens stängningskurs på 6:16 kronor. Detta rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Oscar Engelberts bolag Parkgate har åtagit sig att teckna stamaktier för drygt 25 miljoner kronor. Därutöver har investerare som bland annat Erik Paulssons bolag Backahill, Mats Gabrielsson och Kvalitena åtagit sig att teckna stamaktier för drygt 65 miljoner kronor. De totala teckningsåtagandena motsvarar cirka 36 procent av företrädesemissionen.

Aktieägare som representerar cirka 34 procent av aktierna och cirka 36 procent av rösterna har åtagit sig att rösta för företrädesemissionen.

Bolaget erbjuder vidare 25 nya stamaktier för varje preferensaktie som återköps respektive 50 nya stamaktier för varje preferensaktie av serie B som återköps. Utbyteserbjudandet är frivilligt.

Expressen har sökt Oscar Engelbert.

TV: Så reagerar börsen på Oscars kris

Oscar Properties: ”En del signalvärde i det här”.

Reporter Leif Brännström om Oscar Properties framtid:

Oscar Properties rasade på börsen på torsdagen. Expressens Leif Brännström gästa dagens program Direkt med Niklas Svensson för att prata om företagets framtid.