Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbolagens rapporter kan leda till börssvängningar

Agnetha Jönsson, aktieanalytiker på Dagens Industri, talar om rapportfloden med Alexander Klaar, programledare för Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”. Foto: Expressen
Agnetha Jönsson tror det kan bli stora rörelser på aktiekurserna under onsdagen. Foto: Expressen

Det är dags för flera stora svenska börsbolag att bekänna färg.

Den här veckan kommer Handelsbanken, Billerud Korsnäs, Ericsson och Sandvik med sina kvartalsrapporter.

– Det man vill se är om bolagen faktiskt lever upp till förväntningarna och hur kostnaderna utvecklats, säger Agnetha Jönsson, aktieanalytiker på Dagens Industri, till Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”.

Den stora rapportfloden har börjat där alla börsnoterade bolag visar siffror över sin utveckling under årets första kvartal.

Redan under onsdagen presenterar Handelsbanken, som bland annat fått ny vd, och skogsbolaget Billerud Korsnäs sin utveckling. På skärtorsdagen följer telekombolaget Ericsson och verkstadsjätten Sandvik efter.

– I Handelsbankens fall har kostnader vuxit mer än intäkterna de senaste åren. Det är ingen bra utveckling i det långa perspektivet. De har fått en ny vd och vi är intresserade av hennes syn på framtiden, säger Agnetha Jönsson.

Risk för stora rörelser i aktiekursen

Hittills har börsåret 2019 varit historiskt starkt med en uppgång på nästan 20 procent sedan årsskiftet.

– För verkstadsbolagen handlar det mycket om vad som händer med konjunkturen. Vad de har fått för signaler under kvartalet och hur det ser ut för orderingången, säger Agnetha Jönsson.

Hon tror att det kan bli stora rörelser på aktiekurserna de kommande dagarna på grund av raporterna från storbolagen, men uppmanar aktieägare att inte drabbas av panik på grund av hastiga upp- eller nedgångar.

- Vi har sett det under förra rapportperioden också. Jag tror inte man ska gripas av panik av de här rörelserna, utan det brukar rätta till sig efter ett tag om det inte är något fundamentalt som skett i bolaget. Man riskerar att trampa bort sig om man rör sig för snabbt,  säger Agnetha Jönsson.

Förändrat börsklimat

Den starka starten för börsen 2019 kommer efter en svag avslutning på året innan, där Stockholmsbörsen föll över 16 procent från slutet av september till slutet av december.

En av de utlösande faktorerna var att man började tala om att toppen i konjunkturen var passerad.

– Det blir lite sådana tjuvstarter. Man vet inte riktigt var man är i konjunkturen. Nu har vi under det här kvartalet fått lite positiva signaler på slutet, framförallt från Kina. Det ska bli spännande att se om det följs upp av bolagen, säger Agnetha Jönsson. 

Samtidigt har börsklimatet förändrats efter att flera centralbanker backat om att höja räntan under 2019.

– Det som framförallt hände var att den amerikanska centralbanken bytte fot. De sa tidigare att de skulle höja räntan under 2019 upp till fyra gånger. Nu har man svängt om för att det såg lite osäkert ut med konjunkturen och signalen är att det kanske inte blir några räntehöjningar, säger Agnetha Jönsson. 

Låga räntor lockar aktieköpare

Hon fortsätter:

– Så länge som räntorna är låga så är aktier ett betydligt mer lockande alternativ, vilket gör att investerarna gått tillbaka till aktiemarknaden igen. Lägre räntor har stöttat börsen under en väldigt lång tid. När räntorna börjat höjas är det svårare för aktier att konkurrera med ränteplaceringar.

Annons: