Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter haveriet – ny smäll för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen överklagade till högsta instans.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Finansinspektionen utfärdade böter på sammanlagt 55 miljoner.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter teknikhaveriet som stoppade handeln i fredags kan Stockholmsbörsen drabbas av en ny smäll.

Nu gäller det hot om böter på 55 miljoner kronor för brister i hanteringen av cyberrisker.

Ärendet går tillbaka till december 2016, rapporterar nyhetsbyrån Sirén. Då beslutade Finansinspektionen om sanktionsavgifter på 25 samt 30 miljoner kronor för brister i börsbolagen Nasdaq Clearing och Nasdaq Stockholms hantering av cyberrisker.

Beslutet överklagades och har stötts och blötts i flera instanser. Förvaltningsrätten upphävde först avgiftssmällarna, men kammarrätten beordrade sedan i stället en ny rond i målen.

Stockholmsbörsen vände sig då till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) för att försöka få ett avslut i ärendena till sin fördel, men det misslyckades. HFD har beslutat att inte ta upp bolagens överklaganden.

”Högsta förvaltningsdomstolen finner att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver rätten i beslutet.

Sifferkaos efter teknikhaveriet

På Stockholmsbörsen inleddes handeln som vanligt efter det tekniska haveri som stoppade handeln i fredags. Men helt helt utan problem har det inte varit under måndagen.

Dagens industri rapporterar som sifferkaos hos börsterminalen Infront på grund av fredagens stopp som i förlängningen orsakat en felaktig historik i systemen. Detta medförde att upp- och nedgångarna för många aktier såg större eller mindre ut än vad de egentligen borde vara. 

DiTV: Kolla de senaste från börsen

Annons: