Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmsbörsen fortsatte att falla

Börsöppning med Lovisa Vitus - Finnair vinstvarnar.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners varnar för en lång och skakig period på börsen.
Dystert, dystert på världens börser på grund av osäkerheten kring coronaviruset.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Tesla har rasat tolv procent, i Asien har börsen fallit kraftigt – och Stockholmsbörsen gick ned med 3 procent.

Världens aktier går mot den sämsta veckan sedan finanskrisen 2008.

– Det är väldigt svårt att veta vart det här ska ta vägen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

När aktiehandeln avslutades på fredagen var det breda OMXSPI–indexet ned 3,2 procent. Storbolagsindexet OMXS30 visade på en nedgång om 3 procent. Stockholmsbörsen är långt från ensam att falla. I Asien skapar coronaviruset och oro för sjukdom rejäla börsnedgångar. Frankfurtbörsens DAX-index med 3,3 procent och Parisbörsens CAC40 faller 3,3 procent.

Även på Wall Street föll börsen. Det amerikanska huvudindexet föll med fyra procent i går torsdag.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Stockholmsbörsen föll

Fredagens öppning visade att alla storbolagen i OMXS30 står på kraftiga minus – Stockholmsbörsen fortsatte att rasa. OMXSP föll med 3,3 procent och OMXS30 med 3,2. Som mest föll den med drygt fyra procent.

Det är nattsvart på världens börser.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Det innebär att Stockholmsbörsen fallit med cirka tolv procent sedan den senaste toppen nåddes den 19 februari. 

Enligt Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners beror börsnedgången på coronaviruset.

– Börserna fortsätter att sjunka fort nu och det beror på att det är väldigt svårt att sätt ett pris på den risk som cornaviruset innebär. Börsen hatar osäkerhet och just nu är det väldigt svårt att veta vart det här ska ta vägen.

Beror fallet enbart på coronaviruset? 

– Ja. Det har funnits en hel del positiva tecken på att den globala konjunkturen är på väg att vända upp igen men coronaviruset ser ut att sätta den uppgången på halt. 2019 blev ett väldigt starkt börsår med uppgångar på 30 procent men som vanligt tog man ut vinsten i förskott och när nu Corona kommer in och dämpar ekonomin så får det börserna att falla tillbaka.

Turbulent på börsen

Enligt sparekonomen är det troligt att börsen fortsätter att vara skakig den närmsta tiden. I värsta fall med ras börsras på uppåt 20 procent.

– Börsen framåt kommer sannolikt bli väldigt turbulent med tvära kast både upp och ner. Om coronaviruset får stor spridning i USA och Europa så det får påverkan på konsumtion och produktion så kommer börserna falla betydligt mer kanske uppemot 20 procent. Men det kan vara så att utvecklingen av virusutbrottet stannar av och att börsen snabbt återhämtar sig, säger Joakim Bornold. 

Vad säger du till alla oroliga som fruktar för sin ekonomi? 

– Det är lätt att bli orolig förstås när börsen skakar så här mycket, det är förståeligt men oftast ganska onödigt. Det viktigaste är att man inte gör för drastiska förändringar i sitt sparande. Till exempel inte ovanligt att man i panik säljer av allt man har på börsen, det kan känns skönt för stunden men man missar ofta uppgången när den väl kommer. 

– Börsen kommer in i de här perioderna till och från och det får man räkna med. Även coronautbrottet kommer gå över frågan som får börserna på fall är hur djup och bred påverkan på ekonomin hinner bli innan dess. Men tillslut kommer både ekonomin och börsen att återhämta sig och då kommer det här att framstå som ett hack i kurvan.  

Bästa råden till småspararna undee coronafrossan

1.    Rätt pengar på rätt plats

Sparar du långsiktigt tycker jag inte man ska försöka gå in och ur marknaden. Satsa på att månadsspara, så att du per automatik köper in dig vid olika tidpunkter. På så vis köper du ibland när börsen stigit och ibland när börsen fallit. När den fallit får du fler fondandelar eller aktier för din månadsinsättning.

Se därför till att det är långsiktigt sparande du har på börsen. Då behöver du inte försöka tajma marknaden.

2.    Ha bara pengar på börsen du har råd att förlora

Det här hänger ihop med långsiktigheten igen. Sparar du på lång sikt har du råd med nedgångar, förhoppningsvis växer ändå pengarna i det långa loppet. Och igen – sparar du långsiktigt kan du se börsfall som köplägen.

3.    Ha aldrig kortsiktigt sparande på börsen

Buffertsparande, sparande till resan eller vad det nu kan vara hör absolut inte hemma på börsen. Coronaviruset visar varför – det kan alltid dyka upp händelser som är svåra att förutsäga och som kan orsaka kursfall. Börsen är riskfylld.

4.    Förstå vad du köper

Det finns en mängd produkter som försäkrar om att du skyddar mot börsfall. Ett exempel är hedgefonder. Med hedgefonder är en brokig samling olika strategier, ofta till hög avgift. De senaste perioderna av nedgång, exempelvis hösten 2018, levererade de inte enligt sitt grundläggande uppdrag; avkastning oavsett marknadsläge. Jag tycker det är bättre att välja mer transparenta och enkla produkter med låg avgift. Se nedan.

5.    Bygg krockkudde

Det är framför allt i sparandet på medellång sikt du kan behöva justera risken, om du känner att aktieandelen är för hög i nuläget. Korträntefonder ger just inget alls men är transparenta till låg avgift och kan fungera som parkering i sparandet på medellång sikt. Företagsobligationsfonder, eller fonder som kombinerar statspapper och företagsobligationer, kan också vara en idé.

Ett annat sätt att skapa inbyggd krockkudde är att satsa på högutdelande bolag, där utdelningen delvis kan väga upp för eventuella kursfall. Banker, telekom och fastigheter är klassiska högutdelare, även om jag skulle vara försiktig med den senare kategorin som gått extremt bra. Det finns också fonder som innehåller högutdelare, exempelvis Xact Högutdelande.

6.    Överkurs

För den aktive spararen finns det sparprodukter som inte korrelerar med börsen, och som därför kan vara ett komplement i portföljen. Det finns exempelvis börshandlade produkter med hela OMXS30-index som underliggande, och som stiger när börsen faller, så kallade bear-produkter. De finns med olika stor hävstång, men här gäller det att verkligen förstå produkten och risken. Dessutom måste du ha en klar bild av vad du tror om börsen framöver, annars hamnar du snett.

Guldprodukter kan också vara intressanta i det här läget. Jag tycker det bästa sättet att exponera sig mot guld, som alltså oftast inte korrelerar med börsen, är via börshandlade produkter som certifikat. Då får du en direkt exponering mot guldpriset och får ingen operativ risk så som finns i rena guldbolag eller i guldfonder (som därtill också ofta är dyra). Men tänk på att guld inte är en säker hamn, även om det ibland benämns så. Det är helt enkelt en tillgång som precis som alltid annat innebär ett stort risktagande, men den korrelerar inte med börsen, och det är det man vill åt. Tänk på att certifikat kostar i form av courtage, så håll koll på kostnaden.

Källa: Frida Bratt, Nordnet.

Sparekonomen Joakim Bornold om utvecklingen.
Annons: