Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-aktien rusar efter vd-beskedet i rapporten

Helena Helmersson om förfrågan att bli ny vd för H&M.
H&M.Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Persson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Karl-Johan Persson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Helmersson.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
– Jag fick erbjudandet före jul om att ha över, säger Helena Helmersson, H&M:s nya vd och koncernchef.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

H&M:s styrelseordförande Stefan Persson, 72, lämnar och sonen Karl-Johan Persson, 44, tar över ordförandeklubban vid klädjättens stämma i vår.

Det framgår när H&M redovisade sitt resultat för sista kvartalet 2019 på onsdagen.

Karl-Johan Persson lämnar vd-jobbet efter en sista – urstark – kvartalsrapport. Ny vd blir Helena Helmersson.

– Det känns superspännande att få vara med och leda H&M framåt, säger Helena Helmersson som fick jobberbjudandet direkt av Karl-Johan Persson före jul.

Har du aktier i H&M?

En historisk dag i svensk näringsliv.

Storägaren Stefan Persson lämnar över ordförandeklubban i H&M.

Bolagets operativa chef Helena Helmersson blir ny vd.

Karl-Johan Persson lämnar vd-posten och blir ny styrelseordförande.

– Det känns som bra tajming nu när vi har bra en bra och positiv utveckling i H&M. Jag känner mig väldigt trygg med att Helena och hennes team kommer leda bolaget. Som ordförande kommer jag att vara mycket aktiv och jobba nära vd och hennes team, säger Karl-Johan Persson vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Han beskriver nya vd:n som erfaren och kompetens och med bra kunskaper om vad som ska göras.

Stefan Persson avgår som H&M:s ordförande i maj och sonen Karl-Johan tar då över.

På så sätt behåller familjen Persson en tung position i företaget Karl-Johan Perssons farfar och Stefan Persson pappa Erling Persson grundade och som vuxit till världens näst största modekedja.

I dag skriver H&M:

”Efter mer än 20 år som styrelseordförande har Stefan Persson beslutat sig för att inte ställa upp till omval vid vårens årsstämma den 7 maj 2020. Stefan Persson önskar att Karl-Johan Persson tar över som styrelseordförande vid årsstämman. Styrelsen har därför beslutat att Helena Helmersson efterträder Karl-Johan som vd”.

Ny toppchef i H&M-ledningen blir också Adam Karlsson som utses till ny finanschef.

”Ett utmärkt val med Helena Helmersson”

Helena Helmersson började sin karriär hos H&M som controller och hon fick snart möjlighet att arbeta internationellt genom att flytta till Asien för att fokusera på bland annat HR–frågor. Hon har även jobbat med hållbarhetsfrågor så detta blir ett fortsatt fokus för henne.

Helena Helmersson, H&M:s nya vd och koncernchef avverkade den ena intervjun efter den andra.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Några jätteförändringar kommer det inte bli för att man byter vd. Kunder kommer att känna igen sitt H&M.

– Jag ska fortsätta jobba vidare med den förändringsplan vi har, jag tror på den. Det handlar främst om kundfokus, hållbarhet och digitalisering, förklarar Helena Helmersson.

TV: Sparekonom Frida Bratt om skiftet i H&M

Sparekonom Frida Bratt om skiftet i H&M.

Stefan Persson, avgående ordförande i dag:

– Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har i dag. 

Han menar att tillfället är rätt att lämna över ordförandeposten. Stefan Persson skriver vidare:

– Dessutom är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då vi levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runtom i världen och god finansiell styrka. Vi har gått från att vara ett bolag med ett varumärke till en grupp med i dag nio varumärken. Vi har under de senaste åren gjort stora och nödvändiga investeringar i vår koncerngemensamma infrastruktur - bland annat inom logistik, tech, data och AI - investeringar som nu börjar ge avkastning i form av ökad kundnöjdhet, försäljning och resultat.

H&M-gruppens årsredovisning och kvartalsrapport

Helår

Nettoomsättningen ökade till 11 procent och uppgick till 232,8 miljarder kronor (210)

Koncernens resultat efter skatt ökade till 13,4 miljarder kronor (12,6)

Styrelsen föreslår att utdelningen på 9,75 kronor per aktie ligger kvar. 

 

Fjärde kvartalet

Ökade nettomsättningen med 9 procent till 61,7 miljarder kronor (56,4) 

Resultatet efter finansiella poster uppgick till 4,2 miljarder kronor, en ökning med 24 procent. (4,6).  

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, menar att vd-skiftet är rätt beslut.

– Att att i det här läget byta ut vd känns som ett bra beslut. Karl-Johan Persson har dragit ett tungt lass för att vända på skutan och nu får man in en ny vd som kan ta över stafettpinnen. 

– Man väljer även att behålla den aggressiva utdelningspolitiken och utdelningen blir kvar på 9,75.

Joakim Bornold är även positiv till valet av Helmersson som ny vd, och kallar det ett ”utmärkt val”. 

– Med en 20 åring karriär inom bolaget kommer hon sannolikt ha en ganska kort startsträcka. Hon har också drivit H&M:s hållbarhetsarbete på ett väldigt framgångsrikt sätt, säger Bornold. 

Nordnets sparekonom Frida Bratt blev överraskad av nyheten.

– Min spontana reaktion var ’varför händer detta nu’,  mitt under omställningsarbetet. Och rapporten är positiv, de visar en vinst som ökar med 20 procent och håller kvar en hög utdelning. 

– Men jag tror att det kan vara en anledning till att det händer nu, när man fått skutan på rätt köl igen. Karl-Johan Persson har varit vd i tio år nu och fått mycket kritik, bland annat för att man var för sena med digitalisering och sånt. 

Att Stefan Persson lämnar över ordförandeposten till Karl-Johan gör att Persson-familjen fortfarande har kontroll över det operativa ledandet av bolaget, menar Bratt.

– Besluten hakar naturligtvis i varandra. Det blir en ny vd, men Karl-Johan är ändå kvar i bolaget, säger Frida Bratt. 

Karl-Johan Persson: Mycket att vara stolt över

H&M–aktien rusar på beskedet vid öppning, och ökade med cirka 8 procent på Stockholmsbörsen.

Avgående vd Karl-Johan Persson är nöjd när han kommenterar rapporten för sista kvartalet 2019 - och även hur 2020 inletts.

– Vi tar marknadsandelar och visar resultatökningar både i kvartal fyra och på helåret. I Sverige ökade vi försäljningen med sju procent trots att marknaden som helhet är ned, säger Persson och tillägger:

– Nya året börjar också bra, vi har ökat försäljningen med fem procent.

När Karl-Johan Persson summerar sina tio år som vd för H&M säger han att det varit mycket som hänt under ett högt tempo. Omställningen mot onlinehandel har varit en stor utmaning.

– Vi är stolta över det vi gjort senaste tio åren, vi är starka på marknaden och har finansiell styrka. Så det finns mycket att vara stolt över även om det varit några tuffa år med omställning också, säger Karl-Johan Persson. Han fortsätter:

– Det finns många saker vi kunde gjort annorlunda, en del saker fungerar andra gör det inte. Omställningen gick snabbare än vi räknat, och vi var inte tillräckligt kundfokuserade i alla delar. 

– Men vi kavlade upp armarna och gjorde ett starkt jobb, därför har vi en positiv utveckling nu.

TV: Stefan Persson lämnar H&M - hon blir ny vd

Stefan Persson lämnar och sonen Karl-Johan Persson tar över ordförandeklubban.

TV: Stefan Persson avgår: ”Stort, han är en ikon”

Sparekonom Joakim Bornold om förändringen hos klädjätten.
Annons: