Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stark dag på börsen trots historiska inflationssiffror

Marknadskoll med Alexander Klaar.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

En inflation på den högsta nivån på nästan 40 år i USA tog inte knäcken på börsen. Tvärtom.

Stockholmsbörsen lyfter uppåt på bred front, i linje med ledande Europabörser.

OMXS-index stängde uppåt, plus 0,84.

Det pekar även uppåt på börserna på Wall Street, samtidigt som dollarn faller ner under 9 kronor för första gången sedan november. Räntetrycket avtar också. Räntan på USA:s tioåriga statsobligation sjunker till 1,73 procent, medan den svenska motsvarigheten backar till 0,39 procent – en nedgång på 0,04 procentenheter.

Bland dragloken på börsen finns verkstadskoncernen Atlas Copco och gruvkoncernen Boliden, upp med 2,5 respektive 1,5 procent. Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik är en annan vinnare bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, upp med 3,9 procent.

Wallenbergarnas Investor haltar efter, upp 0,3 procent.

Dustin rapportrusar samtidigt med 5,6 procent sedan elektronikkedjan klått förväntningarna i en rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Lyftet för inflationen i USA i december till 7 procent, den högsta nivån på nästan 40 år, låg i linje med förväntningarna. Marknaden andades ut efter siffran, som väntas fortsätta stiga i närtid.

Enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell kommer USA-inflationen toppa om något halvår och har sedan även arbetslösheten i USA fallit under 4 procent redan flaggat för räntehöjningar och en minskad balansräkning när stödportföljen börjar avvecklas i år.