Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify på börsen – slog förväntningarna

Spotify-aktien överraskade och öppnade på 166 dollar per aktie när handeln med aktien kom igång strax efter klockan 18.30 svensk tid.
Foto: RICHARD DREW / AP
Körsång inne på New York-börsen inför öppningen
Foto: Johan Eriksson
Daniel Ek.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det fanns en referens på 132 dollar för Spotify-aktien. Men referenskursen slogs med råge när handels väl kom igång. Aktien handlades i öppningsögonblicket till cirka 166 dollar.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det rådde spänd väntan på att Spotify-aktien skulle noteras.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter succéstarten föll Spotify-aktien på New York-börsen.

Från att öppna på 166 dollar till 149 dollar vid stängning.

Ett tapp på tio procent – men ändå bättre än referensvärdet på 132 dollar.

När aktien efter flera timmars väntan öppnade vid 12.43, 18.43 svensk tid, var kursen exakt 165,90 dollar. Det betyder att Spotify har ett börsvärde på närmare 250 miljarder kronor – och slår därmed bjässar som Ericsson, H&M och Telia.

Börsen i New York öppnade klockan 09.30, 15.30 svensk tid. Men det skulle dröja mer än tre och en halv timme innan Spotify-aktien noterades för officiell handel.


LÄS MER: Missen: Fel flagga hissades utanför börsen i New York 


Spotify "värre" än Alibaba

Rekordlång tid, enligt amerikanska medier.

Det tog längre tid för Spotify att öppna för börshandel än vad det gjorde för e-handelsjätten Alibaba – som tros ha varit den tidigare rekordhållaren.

När Alibaba listades 2014 dröjde det fram till 11.53, lokal tid, innan handeln satte i gång. Närmare två och en halv timme.

https://twitter.com/ClareCNN/status/981205340741042176

Eftersom Spotify väljer en annorlunda metod – bolaget direktlistas i stället för att göra en klassisk IPO-listning – väntas handeln bli dramatisk under tisdagen. Volatiliteten, det vill säga hur mycket aktiepriset svänger, kan bli betydligt större än vanligt.

Och efter bara några minuter hade Spotify sjunkit till strax över 160 dollar, där den sedan låg stabilt under den första timmen. Men vid 14-tiden hände något och Spotify sjönk ytterligare. Vid 15-tiden kämpade den på kring 150-dollarsstrecket där den också befann sig när börsen stängde.

Den exakta stängningskursen var 149,01 enligt CNBC.


LÄS MER: Så påverkas du av Spotifys notering 


Daniel Eks varning om Spotify

Daniel Ek hade i förväg varnat för upp- och nedgångar.

"Jag tvivlar inte på att det kommer att bli upp- och nedgångar medan vi fortsättar att uppfinna och skapa nya möjligheter", skrev han i ett blogginlägg på måndagskvällen.

Spotifys okonventionella listning på börsen beskrivs som något av ett test för andra techbolag. Nu kan fler följa efter och välja att direktlistas i stället för att göra en klassisk IPO-listning.


LÄS MER: Spotify väljer annorlunda listningsmetod  


Att den svenska musikströmningsjätten direktlistas innebär att de inte gör någon nyemission, i stället är det befintliga aktier som kommer att säljas på börsen. På så sätt undgår Spotify dyra avgifter – och kan ge en chans till investerare att få tillbaka pengar. Det är dock högst oklart vad aktien kommer att handlas till, marknaden bestämmer.

Högre aktiekurs än beräknat i New York

Referenspriset var satts till 132 dollar per aktie, enligt Reuters. Det motsvarar drygt 1 100 svenska kronor. Det är också ungefär samma pris som Spotify redan handlats till – utanför börsen har aktierna kostat 132,5 dollar.

Men det var alltså innan handeln med Spotify-aktien kom i gång vid 18.43 svensk tid till kursen 166 dollar – för att sedan sjunka tillbaka.

149 dollar är ändå nästan 13 procent högre än referenspriset. Och experterna är imponerade.


LÄS MER: Nu kan de bli Sveriges rikaste tech-miljardärer 


Experten: "Vilken succé"

– Det är fantastiskt. Vilken succé. Det är bara att gratulera Spotify. Det är en värdering få kunnat drömma om, säger Joakim Bornold på Nordnet till Di TV.

Grundaren Daniel Ek har tidigare beräknats ha ett aktieinnehav som motsvarar 17,9 miljarder kronor. För partnern Martin Lorentzon är summan 24 miljarder kronor.

Börsen stängde klockan 16 lokal tid, 22 svensk tid.