Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify-ägaren Felix Hagnös exfru går miste om miljarderna

Felix Hagnö och Sara Hagnö skilde sig i januari i år. Men det äktenskapsförord som de två skrivit gör att Sara inte får del av Spotifys ekonomiska framgångar.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Villan i Djursholm var näst dyrast i Sverige år 2011 då Felix Hagnö köpte den för 43,7 miljoner kronor. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Sara Hagnö som skådespelare.Foto: MEDIEINSTITUTET

Som storägare och en av de första investerarna i Spotify har Felix Hagnös värde på aktierna i bolaget ökat med omkring 300 gånger insatsen, skriver Dagens industri.

Bara tre månader före den framgångsrika börsnoteringen gick skilsmässan med hans före detta fru, Sara Hagnö, igenom.

Nu får Sara – som har sadlat om från läkare till skådespelare – inte del av Spotifymiljarderna.

Felix Hagnö, 45, är investeraren som var en av de första att köpa in sig i den svenska musikstreamingtjänsten. Han köpte 10 procent av Spotify till ett pris av 10 miljoner kronor, enligt uppgifter till Dagens industri

– Det var förstås en jätterisk att investera pengar i Spotify som i början skulle ta betalt för något som många hade gratis när man streamade musik vid den tiden det startade. Så det krävdes en del mod förstås, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

LÄS OCKSÅ: Spotify på börsen – slog förväntningarna

Hagnös innehav i Spotify var värt över 3 miljarder kronor i oktober 2017, enligt Di. Det motsvarar en värdeökning på 300 gånger insatsen. Hur mycket värdet ligger på i dag vill inte Felix Hagnö berätta. 

– Jag har faktiskt inte koll på det heller, mer än i runda slängar. Det är ju också väldigt teoretiskt, det är ingenting som man kan gå och sälja över dagen, säger Felix Hagnö.

Men tidigare uppskattningar på omkring 22 miljarder efter börsnoteringen som Expressen har skrivit om är helt felaktiga, säger Hagnö.

LÄS OCKSÅ: Felix Hagnö köpte egen skärgårdsö 

Även Veckans affärer beräknade Felix Hagnös förmögenhet till 3 miljarder i december 2017, alltså innan Spotifys börsintroduktion. Det placerar honom som nummer 73 på listan över Sveriges miljardärer, enligt Veckans affärer

Felix Hagnö investerade 10 miljoner i Spotify som en av de första investerarna i streamingtjänsten, enligt uppgifter till Di.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Får inte del av Spotifypengarna

Felix Hagnö och hans före detta fru, Sara Hagnö, 43, ansökte om skilsmässa under 2017, vilket beviljades i januari 2018. De hade skrivit äktenskapsförord när de gifte sig i början av 2004. 

Sara Hagnö vill inte kommentera bodelningen och Spotifyaktierna.

– Det får ni ta med våra advokater, säger hon. 

Men när vi får tag på Felix är han mer frikostig med svar:

Har din ex-fru fått del av Spotifyaktierna på något sätt?

– Nej, säger Felix Hagnö.

Det var investeringar med pengar som inte var från era gemensamma?

– Mm.

 

LÄS OCKSÅ: Spotify-grundarna Daniel och Martin - de nya miljardärerna 

 

Däremot har Felix köpt ut Sara ur deras gemensamma bostäder i Djursholm och på Marstrand för totalt 44 miljoner kronor. 

Villan i Djursholm var näst dyrast i Sverige år 2011 då de köpte den för 43,7 miljoner kronor. Vid bodelningen värderades den till 66 miljoner kronor, men då inklusive bohag.

Sara Hagnö fick också familjens bil och motorbåt vid bodelningen.

Sara sadlade om

Familjen bodde i Schweiz i nära tio år och Sara Hagnö arbetade som läkare fram till 2012. Då bestämde hon sig för att fullfölja sin passion – arbeta med skådespeleri. Sara flyttade tillbaka till Stockholm för gå skådespelarutbildning, skriver hon på sin hemsida.

Sedan dess har hon startat den fria teatergruppen “Teater Bara” där hon har haft ledande roller i flera föreställningar. 

Sara Hagnö som skådespelerska.Foto: MEDIEINSTITUTET

Sara har också gjort en rad roller i kortfilmer, visar hennes CV. Bland annat "Pendeln" som har visats på SVT Play. På hennes Youtube-kanal kan man följa Sara bakom kulisserna i början av hennes skådespelarkarriär. 

Och hon har flera talanger, enligt sitt CV. Hon har ingått i svenska landslaget i segling varifrån hon har flera medaljer från EM och VM. Skidåkning, jakt, tennis, sång, dans och motorbåtsförare står också på meritlistan.

Överlevde it-kraschen

Samtidigt beskriver Joakim Bornold att Felix Hagnö är något av en doldis inom finansbranschen i Sverige. Detta trots att han tillsammans Martin Lorentzon, Spotifys ena grundare, har kammat hem både it-priset Guldmusen och Exportrådets pris för bästa exportföretag för deras gemensamma skapelse Tradedoubler.

 

LÄS OCKSÅ: Han är hjärnan bakom Spotify - programmeraren som blev miljardär 

 

Tradedoubler är ett av företagen från det svenska it-undret i slutet av 1990-talet som lyckades överleva it-kraschen i början av 2000-talet, beskriver tidningen Ny teknik. Affärsidén var samarbete mellan e-handelsajter – och gjorde grundare och investerare till miljonärer.

 

Felix Hagnö

Ålder: 45

Bor: Stockholm 

Bakgrund: Grundade företaget Tradedoubler med Martin Lorentzon 1999 – innan Spotify-eran. Hagnö har också investerat i bolag som Leovegas, Instabridge och Digiexam.

Enligt Veckans affärer är han den 73:e rikaste personen i Sverige med en förmögenhet på 3 miljarder.

 

Sara Hagnö

Ålder: 43

Bor: Stockholm

Bakgrund: Utbildade sig till skådespelerska 2012. Hon driver den fria teatergruppen "Teater Bara" där hon själv spelar i stora roller. Hon har också spelat i en del kortfilmer.

Innan hon satsade på skådespeleri arbetade hon som läkare. 

 

Spotify

Grundades: Entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon grundade företaget i april 2006.

Lanserades: 7 oktober 2008 och erbjuder möjligheter att streama musik online.

Övrigt: De har avtal med flera av världens största skivbolag. I början lanserades Spotify som en musikklubbsliknande tjänst för invigda eller rekommenderade personer.

Artister har genom åren kritiserat Spotify för låga ersättningsnivåer. Taylor Swift lämnade bolaget i protest 2014, men kom tillbaka 2017.