Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarprataren Leif Östling om sin värsta kris

Tidigare Scania-chefen Leif Östling är dagens Sommarpratare i radions P 1.
Foto: Sveriges Radio
Näringslivsnestorn Leif Östling, 73, säger i Sommar i P1 att han inte ångrar yttrandet ”vad fan får jag för pengarna”.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Leif Östling var chef för Scania mellan 1994 och 2012.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

De flesta skulle nog vilja begrava sin värsta tabbe.

Näringslivsnestorn Leif Östling, 73, ångrar inte yttrandet ”vad fan får jag för pengarna” som han fällde i SVT och som tvingade bort honom från Svenskt Näringsliv.

 – Men visst kändes avskedet bittert, berättar han i dagens ”Sommar i P1”.

Industridirektören Leif Östling, som var lastbilstillverkaren Scanias vd mellan 1994 och 2012, har genom åren ofta uppträtt allt annat än politiskt korrekt och det är sannolikt få bolagsdirektörer som skulle våga ta ut svängarna som han.


Inget undantag görs när Leif Östling är dagens värd i ”Sommar i P1” där han inleder programmet med sin numera berömda mening ”Vad fan får jag för pengarna”.

Egensinnig och frispråkig

Leif Östling beskrivs ofta som egensinnig och extremt frispråkig, med stark vilja. Det är inte många som sätter sig på honom. Han är definitivt inte den som låter sig styras av någon kommunikationsavdelning. Tvärt om, speciellt när han dragit dragit en av sina one–liners som i den nästan alltid efterföljande stormen skulle fått de flesta att krokna och ge upp. 

Leif Östling med hustrun Christina.
Foto: LEIF JACOBSSON / GT / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Dagens Sommar–program gör ingen besviken när det gäller Leif Östlings frispråkighet. Östling, som haft en central roll i det svenska näringslivet under årtionden, bjuder på en inblick i hur blodigt det kan vara på näringslivstoppen med intriger och maktspel, tycker att landstingen ska skotas för att effektivisera vården, och berättar varför han skickade i flaska med whisky till näringsminister Björn Rosengren och när lastbilstillverkaren Scanias ägare, Wallenbergstyrda Investor gick bakom ryggen på honom när de försökte gifta samman bolaget med värste konkurrenten Volvo 1999, en affär som stoppades av EU-kommissonen.

Leif Östlings vadslagning med näringsminister Björn Rosengren slutade med att Scania-chefen skickade en flaska whisky till Rosengren.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östlings dotter hotade bita Volvo–chefen i benet

Volvo–bråket ledde till att Leif Östling vd för lastbilstillverkaren Scania - i det tysta kom på kollisionskurs med bland annat dåvarande Volvochefen Leif Johansson som var drivande i affären och mitt i en natt sett till att man köpt tolv procent av aktierna i Scania. Bråket om Volvo–Scaniaaffären smittade av sig på Östlings barn. Dottern hotade bita Volvo–chefen i benet när han skulle komma på besök i fritidshuset och gå igenom slutdetaljerna i affärerna med Leif Östling, berättar han i Sommar–programmet.

Scanias vd Leif Östling och Volvos vd Leif Johanson på en symbolisk bild från den 6 augusti 1999. Bilden ska illustrera at det var frid och fröjd när Volvo skulle köpa Scania av Wallenbergägda investmentbolaget Investor. Men Östling kokade av ilska under ytan.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD / TT NYHETSBYRÅN

Fakta Leif Östling

Leif Östling, 73 år. Född i Luleå, bosatt i Stockholm. Fritidshus i Luleå skärgård.

Familj: Hustrun Christina, 69 och två vuxna barn.

Gör: Debuterar som Sommarvärd.

Känd för: Framgångsrik företagsledare och var vd för lastbilstillverkaren Scania 1994-2012. Tidigare ordförande för Svensk näringsliv. Lämnade den befattningen sedan han fällt kommentaren ”Vad fan får jag för pengarna?” när han jagades av SVT:s  ”Uppdrag granskning” 

Har suttit i Volkswagens koncernledning och i styrelsen för SKF och riskkapitalbolaget EQT.

Han är också känd för sina one–liners

För Leif Östling fungerade hans stil fram till den dag hösten 2017 när han mötte reportern Kristina Lagerström från SVT:s Uppdrag Granskning. Hon hade jagat honom i kölvattnet efter den så kallade ”Paradisläckan” sedan redaktionen upptäckt att han hade två konton med pengar, ett i Malta och ett i Luxemburg. 

Upprörda känslor efter hans ord

Han var då ordförande i Svenskt Näringsliv. SVT-reportern ifrågasatte varför han inte betalade skatt på pengarna i Sverige. Förvisso inget olagligt, men kunde uppfattas som omoraliskt. Det slutade med att han fällde de numera bevingade orden: Man frågar sig också: betalar man in 20-30 miljoner per år - vad fan får jag för pengarna?

– Vad fan får jag för pengarna, säger dåvarande Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling till till SVT-reportern Kristina Lagerström.
Foto: SVT/Uppdrag Granskning

– Mina raka uttalanden har skapt rubriker många gånger men jag står för vad jag har sagt, slår han fast i programmet.

Krishanterade med hjälp av Maud Olofsson

Men krisen var ett faktum för Leif Östling. Han berättar i programmet hur han tog kontakt med tidigare Center–ledaren Maud Olofsson och Peje Emilsson expert på krishantering. Båda politiska rävar. Olofsson ingick i Svenskt Näringslivs styrelse.

Förra centerledaren Maud Olofsson ryckte in i det tysta och försökte hjälpa Leif Östling under krisdygnen.
Foto: ANN JONASSON

– Vi kom efter någon vecka med diskussioner tillsammans med öviga medlemmar i styrelsen fram till att det bara fanns ett alternativ för mig: att avgå som ordförande. Att stanna kvar under ett valår med all politik som då spelar upp var omöjligt berättar Leif Östling i programmet.

Leif Östling säger att han inte ångrar orden som tvingade honom att avgå.

– Så här i efterhand blev min one–liner överraskande bra. En viktig diskussion verkar ha kommit igång. Vad får vi för våra skattepengar?

Christina och Leif Östling i samband med Investors glamourösa 100-årsfest på Grand HÔtel i Stockholm i oktober 2016.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Han säger att människor inte glömt orden utan kommer fortfarande fram och säger något uppmuntrande.

– På tunnelbanan, restauranger och trottoarer kommer folk fortfarande fram och tackar mig. Äntligen någon som vågar ställa den viktiga frågan till politiker. Vad gör ni med alla våra skattepengar?

FOTNOT: Sommar i P1 med Leif Östling sänds i Sverige Radio P1 den 14 juli klockan 13.00. Programmet går även att lyssna på webben.