Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen: Estlandshärvan kan påverka låneräntor

Foto: LEIF BLOM/TT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Danske Banks penningtvättshärva i Estland ser nu ut att allmänt börja påverka danska bankers upplåningskostnader. I slutändan riskeras danska slutkunder att drabbas av högre räntor på sina lån.

Det skriver danska Berlingske. 

Sydbank lånade i mitten av september upp 500 miljoner euro och banken bekräftar för tidningen att "priserna blev högre än väntat". Jämfört med bedömningen blev upplåningen omkring 15 baspunkter högre, heter det vidare.

Sydbank kan dock inte säga huruvida det har något samband med Danske Banks situation. Handelsbankenanalytikern Thomas Eskildsen tycker dock det är tydligt att Danske-härvan "hade en effekt" i att Sydbank fick "betala lite extra".

"När du har ett som Danske Bank kan det mycket väl bidra till att ändra prissättningen för obligationer som ges ut även av andra danska banker", fortsätter analytikern.

 

Historiskt beteende

Simon Hagbart Madsen, analytiker på Jyske Bank, anser även han att det är troligt att Danske Banks penningtvättsbekymmer innebär att riskpremien ökar lite även för andra danska finansiella institutioner.

Historiskt sett har bankerna lämpat över sina högre finansieringskostnader genom att höja sina utlåningsräntor, påpekar CBS-professorn Jesper Rangvid för Berlingske.

Danske Banks finanschef Morten Mosegaard medger att det blivit 30 till 50 baspunkter dyrare för banken att utfärda efterställda skulder, så kallade MREL-papper. Enligt honom kommer dock inte de högre finansieringskostnaderna att föras vidare till bankens kunder.

Sydbank ska låna upp ytterligare 500 miljoner euro före årsskiftet. Även Jyske Bank ska genomföra en obligationsemission före utgången av året och storleken på denna kan mycket väl komma att vara runt 500 miljoner euro.

 

”Inga stora bekymmer”

"Marknadsstämningen har generellt sett inte blivit bättre till följd av Danske Banks situation så jag jublar inte men det leder samtidigt inte till stora bekymmer för oss", säger Jyskes finanschef Steen Nøhr Nygaard till Berlingske.

Danske Bank är landets största bank, näst störst på marknaden är Nordea. Därefter följer Jyske Bank, Sydbank och Nykredit. Medan Danske Banks aktie tappat drygt 40 procent sedan årsskiftet har Jyske Bank fallit 16 procent och aktien stängde på tisdagen på den lägsta nivån sedan hösten 2016. Vidare har Sydbank backat nära 30 procent under 2018 och är även den aktien nere på en tvåårslägstanivå.

Annons: