Slutet kan vara nära för JC Jeans Company

Klädkedjan JC närmar sig en konkurs sedan ägaren begärt att rekonstruktionen avbryts.
Foto: TOMAS OHLSSON

JC Jeans Company är på fallrepet sedan ägaren begärt att den pågående rekonstruktionen ska avbrytas.

Klädkedjan har länge brottats med lönsamhetsproblem.

– Det går inte längre. Jag jobbar fortfarande på en del saker, men det här kan vara slutet för JC, säger JC-ägaren Iliya Meric till Market.se.

Det var i början av februari som krisande klädkedjan JC Jeans Company ansökte om – och beviljades – en rekonstruktion. 

Läget var redan kritiskt, men en plan för att få företaget på fötter igen presenterades. Tanken var att stänga kedjans olönsamma butiker och sedan dra gång en ny affärsmodell för resterande delar av företaget.

Avslutar rekonstruktion

Men mycket tyder på att den tänkta omstarten inte fungerade och det finns risk för att klädkedjan går i konkurs.

På tisdagseftermiddagen lämnade företaget in en begäran till Stockholms tingsrätt om att få avsluta rekonstruktionen, uppger Market.se.

JC-ägaren Iliya Meric har tappat hoppet om att kunna lösa den desperata situationen.

– Det går inte längre. Jag jobbar fortfarande på en del saker, men det här kan vara slutet för JC, säger han till Market.se.

Rekonstruktören Jonas Premfors förklarade nyligen att det blir tuffare för JC ju längre tiden går. Bland annat gäller inte den lönegaranti som bolaget garanterats i början längre.

Att rekonstruktionen upphör betyder inte automatiskt konkurs, men det är ofta följden, kommenterade Premfors för Market.

JC köptes av skjorttillverkare

JC Jeans Company köptes i somras av Ilya Meric, en affärsman och skjorttillverkare från Istanbul. Säljaren var Gordon Wu i Hongkong som själv köpte klädkedjan 2013 av RNB, Retail and Brands. Ilya Meric har har jobbat nära Wu tidigare och även suttit i styrelsen för dennes företag.

Klädkedjan JC (Junior center) grundades redan 1962 av två hallänningar. Idén var inledningsvis att sälja kläder enbart för barn och ungdomar. Under 2000-talet har JC bytt ägare flera gånger och samtidigt dragits med lönsamhetsproblem. Den ökande näthandeln med mode uppges vara en av orsakerna.