Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvias vän tog ut skilsmässa – när toppdirektören avslöjades

Per-Olof Lööf eskorterar prinsessan Madeleine vid Svenska kyrkan i Floridas tioårsjubileum.
Foto: RON ELKMAN / STELLA PICTURES DDP USA
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine hemma hos makarna Per-Olof och Åsa-Lena Lööf när paret stod som värd för Childhoods stora galamiddag i Florida våren 2011.
Foto: CATARINA LUNDGREN ÅSTRÖM / IBL
Åsa-Lena Lööf.
Foto: CATARINA LUNDGREN ÅSTRÖM / IBL

Några av drottning Silvias nära vänner går oväntat skilda vägar.

Det är industrimannen Per-Olof Lööf, 69, och Åsa-Lena Lööf, 69, som på hustruns initiativ skiljer sig.

Skilsmässan har även blivit en hård prövning för Åsa–Lenas väninna drottning Silvia.

Förspelet till skilsmässan blev dramatiskt. 

Skilsmässan har skakat om i svenskkolonin i Florida och även skickat små chockvågor hela vägen till kungahuset i Stockholm.

Drottning Silva är nämligen väninna med Åsa-Lena Lööf och källor uppger för Expressen att hon visat sitt stöd för väninnan. Prinsessan Madeleine har också nära band med familjen. Tidningen Svensk Dam har tidigare beskrivit Åsa-Lena Lööf som något av en extramamma för Madeleine och hennes familj i Florida.

Åsa-Lena Lööf har tidigare varit både studierektor och rektor för svenska skolan i London och varit president för Swea – ett av Sveriges största kvinnliga nätverk med cirka 7 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder.

Per-Olof Lööf är svensk honorärkonsul i Fort Lauderdale där paret bor sedan tjugo år tillbaka. Men han är också en svensk direktörsdoldis som efter Handelshögskolan under större delen av sitt yrkesverksamma liv verkat utomlands.

När Svenska kyrkan i Fort Lauderdale firade tioårsjubileum i början av november var Madeleine självskriven hedersgäst eftersom hon bor i området.

I det regniga vädret bar Per-Olof Lööf ett skyddande blågult paraply över prinsessan när hon anlände till jubileet i skandinaviska kyrkan i Dave, norr om Fort Lauderdale.

Prinsessan Madeleines Instagrambild med Åsa-Lena Lööf när Svenska kyrkan i Florida firade 10-årsjubileum i början av november.
Foto: SPA

Även Åsa-Lena Lööf fanns på plats för att ha emot prinsessan och satt sedan med henne inne i kyrkan.

Makarna Lööf såg ut som vilket par som helst och log glatt – trots den pågående skilsmässan.

Bakgrunden till makarnas separation återfinns i ett dramatiskt pressmeddelande från Kemet Corporation, ett amerikanskt företag som tillverkar kondensatorer och har produktionsanläggningar på flera håll i världen. 

Överraskande meddelande om Per–Olof Lööf

Tidigt på morgonen den 20 december förra året skickade det internationella bolaget ut ett mycket ovanligt pressmeddelade. Företaget meddelade att Per-Olof Lööf skulle sluta omgående.

En intern utredning med hjälp av en advokatfirma hade kommit fram att bolagets toppdirektör hade brutit mot företagets regler genom att ha en relation med en underlydande.

I pressmeddelandet avslöjades också att Lööf, som varit vd på kondensatorföretaget Kemet sedan april 2005, skulle lämna bolaget utan ett avgångsvederlag med sig i bagaget.

Kemets styrelse slog också fast att avgången inte hade någon koppling till företagets verksamhet utan berörde hans relation med en underställd.

 – Kemet har åtagit sig att se till att företagets policy upprätthålls av alla Kemet–anställda, slog bolagets styrelseordförande Frank G. Brandenberg fast när Per-Olof Lööf tvingades lämna företaget.

Elva dagar senare – närmare bestämt på nyårsaftonen – ansökte hustrun Åsa-Lena Lööf om skilsmässa i den lokala distriktsdomstolen. Efter 44 år som gifta ville hon bryta äktenskapet.

Pressmeddelandet som skickades ut den 20 december förra året.
Detaljerna i pressmeddelandet.

Skilsmässan i domstol

Domstolen uppger för Expressen att skilsmässostämningen fortfarande är ett öppet fall.

Per-Olof Lööf bekräftar också att paret ligger i skilsmässa.

– Jag har egentligen inte mer att säga än det som står i meddelandet som gick ut från företaget. Jag har ett annat jobb nu, säger han.

Men det resulterade också i att din hustru tog ut skilsmässa?

– Ja, det är sant.

Per-Olof Lööf menar att paret fortfarande har engagemang och en stiftelse ihop.

Åsa-Lena Lööf, med ursprung i Katrineholm, Sörmland, bodde under många år med maken i London där han jobbade samtidigt som hon var studierektor vid svenska skolan och senare också dess rektor. 

Åsa-Lena Lööf och drottning Silva har träffats åtskilliga gånger. Ett tecken på vänskapen dem emellan var när makarna Lööf år 2011 stod som värdpar för en stor galamiddag och insamling till Childhood Foundation. Både Silvia och prinsessan Madeleine deltog i middagen.

Tidigare har Åsa-Lena Lööf visat upp hemmet i Florida i Svensk Damtidning: Det stora huset, utomhuspoolen och rummen med svensk konst på väggarna. Hon visade också upp trädgården där välgörenhetsmiddagen för Childhood hölls.

När Expressen talade med Per-Olof Lööf var han tydlig med att han och Åsa-Lena, som han gifte sig med för 44 år sedan, inte är ovänner. Men att skilsmässa tar tid.

Per-Olof Lööf har inte lämnat näringslivet bakom sig. Han är sedan i våras chef för Elevate Textiles med 15 000 anställda.

– Företaget tillverkar tråd, säger Per-Olof Lööf.

Expressen har sökt Åsa-Lena Lööf.

Drottning Silvia om Gretas succé

Drottningen tog tillfället i akt att kommentera Greta Thunberg inför en galamiddag på Manhattan i New York.

Detta gör en honorärkonsul

Chefen för ett konsulat kallas för honorärkonsul och är en person som är fast bosatt på den ort där konsulatet finns. Honorärkonsuln kan vara svensk eller utländsk medborgare. Uppdraget som honorärkonsul är oavlönat.

Konsulatet i Fort Lauderdale, Florida är ett sådant konsulat.

Vissa konsulat kan utfärda provisoriska pass och lämna ut körkort. Många konsulat kan också lämna ut pass och körkort som utfärdats av någon annan myndighet. En honorärkonsul kan dessutom utfärda intyg samt levnadsattester för pensionärer (det vill säga bestyrka till Försäkringskassan att någon är vid liv).

I USA finns sammanlagt 24 honorärkonsulat.


Källa: Utrikesdepartementet.