Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB rasar på börsen efter uppgifter om penningtvätt

Johan Torgeby, vd för SEB.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB faller kraftigt på Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen.

Aktien rasade över tio procent efter start, och detta kommer efter uppgifter om att Uppdrag granskning kontaktat banken angående misstänkt penningtvätt.

– Vi vet att våra granskningar kan få stora konsekvenser, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för ”Uppdrag granskning”.

Under fredagsmorgonen blev det känt att ”Uppdrag granskning” har sökt SEB angående misstänkt penningtvätt i Baltikum. Aktien föll kraftigt på grund av detta

– Stort ras, oväntat stort ras. SEB dras in allt djupare i det baltiska penningtvättsträsket, säger Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg&Partners  i en kommentar på fredagsförmiddagen. Han fortsätter:

– Kursnedgången känns dock som en överreaktion. Kursfallet ska man nog se som oro inte över de nya uppgifterna, utan kring osäkerheten kring magnituden av dem.

Granskning av penningtvätt i Baltikum

SEB har blivit kontaktade av Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning” (UG) angående misstänkt penningtvätt i ett kommande program, uppger banken i ett pressmeddelande.

UG kommer att rapportera misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program.

SEB har fått frågor från UG men har ingen närmare information om innehållet i programmet. Man väljer ändå att berätta för aktiemarknaden om vad som kan komma för att vara transparenta med marknaden.

”Om det skulle framkomma ny information som vi inte haft kännedom om sedan tidigare kommer SEB omedelbart att vidta åtgärder”, skriver SEB i ett pressmeddelande.”

På Uppdrag gransknings redaktion säger man på fredagen att reaktionen från SEB och marknaden inte var helt oväntad.

– Vi har kontaktat SEB i god tid och vi är medvetna om att de måste följa vissa regler och nu har de gjort den här bedömningen, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning på Sveriges Television.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.Foto: SVT

Redaktionen är medveten om sin stora makt när en kontakt med storbank på några minuter kan radera miljardvärden på börsen, uppger Ulf Johansson.

– Vi vet att våra granskningar kan få stora konsekvenser, det var liknande med Swedbank i våras, och det är ett stort ansvar vi har. Men samtidigt är det viktiga granskningar vi gör, säger ansvarige utgivaren som inte vill avslöja om SEB har huvudrollen i det som granskas.

– Jag vill inte kommentera vad vi kommer med inom de närmaste veckorna. 

”Kan inte garantera”

SEB uppger i sitt pressmeddelande att man gör sina egna analyser av sin verksamhet i såväl Baltikum som på andra marknader där man finns.

”SEB har under lång tid strävat efter att ha ändamålsenliga rutiner och processer för att motverka penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Däremot kan vi inte, lika lite som någon annan bank, garantera att vi varken har blivit eller kommer att bli utnyttjade”.

Analytikern Joakim Bornold menar att den finns en stor skillnad mellan Swedbankskandalen och situationen med SEB nu:

– Skillnaden är att SEB i skuggan av det har gått i genom sin baltiska verksamhet och samarbetat med finsansinspektionen och borde själva ha upptäckt om det finns stora problem i verksamheten. 

TV: Så hanterar banken UG-situationen