Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan var anhållen

Dagens Industris Andreas Cervenka kommenterar misstankarna kring Ilija Batljan och SBB:s status.
Tidigare S-toppen Ilija Batljan har anhållits misstänkt för grovt insiderbrott
Foto: Viktor Ahldén
Ilija Batljan var tidigare landstingsråd.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: ROGER VIKSTRÖM

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan, 52, är anhållen som misstänkt grovt insiderbrott. 

Bolagets aktie störtdök på börsen när nyheten om anhållandet blev känt.

Ytterligare tre personer greps vid aktionen och anhölls.

– Han förnekar allt, säger advokat Filip Rydin som utsetts till Batljans försvarare till Fastighetsvärlden.

Tidningen Dagens industri, Di, var först med nyheten om att Samhällsbyggnadsbolaget SBB:s vd Ilija Batljan gripits och sedan anhållits misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen.

Expressen kan nu berätta att ytterligare tre personer greps vid Ekobrottsmyndighetens aktion som genomfördes tidigt på tisdagsmorgonen

Ilija Batljan och två andra personer misstänks för grovt insiderbrott, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

En fjärde person misstänks för den lägre graden, alltså enbart insiderbrott. Samtliga fyra har tilldelats var sin försvarsadvokat. Stockholms tingsrätt har sekretessbelagt samtliga uppgifter kring de fyra misstänkta.

Advokat Filip Rydin är Ilija Batljans försvarare och säger till tidningen Fastighetsvärlden att han är belagd med yppandeförbud.

 Hur ställer sig Ilija Batljan till brottsanklagelsen?

– Han förnekar allt. Så mycket mer än att han förnekar brott kan jag inte säga i nuläget.

Hur mår Batljan?

– Han mår som de allra flesta mår i den situationen, säger han till Fastighetsvärlden.

Advokat Martin Cullberg, försvarar en av de tre andra misstänkta, uppger att han suttit med under förhöret av sin klient. Misstanken gäller grovt insiderbrott.

– Min klient förnekar brott. Jag har träffat honom och det har hållits förhör.

Vad har du för känsla kring misstankarna?

– Jag vill inte uttala mig om det. När man är på försvararsidan så har man alltid ett informationsundertag i det här skedet. Men min klient har lämnat en utförlig förklaring som går ut på att han helt förnekar brott.

Lika tystlåten är övriga advokater i målet.

– Jag har träffat min klient i dag. Men det är locket på under anhållningstiden. Vi får se vart det här bär väg någonstans, säger advokat Thomas Olsson till Expressen.

Advokat Christina Bergenstein är utsedd att försvara den person som i tingsrättens akt kallas för ”D”, ville på tisdagseftermiddagen inte säga något.  Bergenstein var en av advokaterna i Allra–målet där hon försvarade Olle Marcusson. Hon var även en av försvararna i ett annat uppmärksammat mål, ekohärvan kring fotbollsklubben Östersund.

Advokat Christina Bergenstein.

 Ilija Batljans dotter Mia Batljan är ordförande i SBB:s valberedning och styrelseledamot i Ilija Batljan Invest och säger till Di att hon är säker på att hennes pappa inte har gjort något olagligt.

– Det här är en människa som jobbat stenhårt i hela sitt liv och fått smäll efter smäll. Det är viktigt att ha i åtanke att han inte är dömd ännu, säger hon till tidningen.

Husrannsakan har genomförts på flera platser, bland på en adress på Östermalm i Stockholm där en dator togs i beslag.

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB är börsnoterat. Största aktieägare är Ilija Batljan som direkt och indirekt innehar 13,3 procent av aktiekapitalet och 40,1 procent av rösterna. Batljan har på några få år byggt upp ett av Sveriges största fastighetsimperier och rört sig långt från den politiska planhalvan där han en gång pekades ut som tänkbar partiledare för Socialdemokraterna efter Mona Sahlin.

Bolaget gick på tisdagseftermiddagen ut med nyheten om att högste chefen Ilija Batljan anhållits, men skriver i ett pressmeddelande att de inte vet vilket bolag eller värdepapper det gäller.

– Vi blev kontaktade av en person på Ekobrottsmyndigheten som berättade att det här hade hänt, säger IR-chefen Adrian Westman, som inte vet när chefen Ilija Batljan frihetsberövades. 

Adrian Westman, IR-chef på SBB.
Foto: Christian Ferm / SBB

Hur är stämningen hos er just nu? 

– Jag sitter i ett mötesrum här för mig själv så jag kan tyvärr inte kommentera stämningen i övriga kontoret. Men den är nog nedslagen och det är nog många som tycker att det här är ledsamt, och som vill ha mer information så klart. För vi har inte heller någon information och vi vet inte vad den här anklagelsen bygger på.

Fastighetsprofilen Sven-Olof Johansson är delägare i SBB och säger till Di att han inte vet vad det är Batljan är misstänkt för.

– För mig är det lika chockerande som för alla andra. Jag har ingen aning om vad det rör sig om, säger han till tidningen.

Johansson är dock inte oroad för företagets överlevnad.

– Det har tidigare varit väldigt beroende av Ilija. Men han har nu byggt en väldigt bra organisation bakom sig, med högkvalitativt folk, säger han till Di.

Anhållandet av den s-märkte fastighetsmiljardären slog ned som en bomb på tisdagen.

– Nyheten är minst sagt uppseendeväckande. Batljan har bara inte byggt upp ett av Sveriges större fastighetsbolag senare åren han har även snabbt byggt upp en väldigt stor förmögenhet. Har allt gått lite för lätt lite för fort? Det är klart att många nu kommer ifrågasätta hela bygget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners. 

Lämnade politiken och blev fastighetsmiljardär

Beslutet att anhålla Ilija Batljan togs av chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare. Han var förtegen och ville inte uttala sig om det finns skäl att begära Batljan häktad eller om fler gripanden är att vänta.

Brott mot marknadsmissbrukslagen innefattar utöver insiderbrott även förbud mot marknadsmanipulation.

Ilija Bataljan var tidigare oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting – en position han lämnade 2011 för att sedan grunda SBB 2016 och bli fastighetsmiljardär. 

I dag är Ilija Batljan vd i fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

SBB-aktien rasar efter att vd:n Ilija Batljan anhållits

Bolaget äger fastigheter för drygt 30 miljarder kronor och efter köpet av fastighetsbolaget Hemfosa stiger det till cirka 80 miljarder kronor.

Ilija Batljan är SBB:s största ägare och har aktier för drygt två miljarder kronor.

Hans affärsidé är att köpa samhällsfastigheter som ålderdomshem, skolor, kommunhus och LSS-boenden från kommuner med ansträngd ekonomi och sedan låta kommunerna hyra tillbaka fastigheterna med långa hyresavtal.

Expressen har tidigare granskat Batljans verksamhet. 

SBB:s aktie rasade med över 12 procent när nyheten om anhållandet av Ilija Batljan blev känt. Raset fortsatte och var nere på nära 40 procent, men rese sig och låg sedan kring - 18 procent.

– Jag kommenterar aldrig vår aktiekurs utan det är marknaden som sätter priset. Jag kan konstatera att den fick sig en rejäl nedgång initialt men den har återhämtat sig lite grann. Det som är det viktiga i detta är att vi fortsätter verksamheten, vi har ett starkt team på plats och Krister Karlsson går in som tillförordnad vd i Ilijas frånvaro, säger Adrian Westman till Expressen vid 15.30 på tisdagen. 

Di:s journalist Andreas Cervenka, som skrivit om Batljan och SBB, säger i Di TV att även om det är oklart vad anklagelserna gäller så är det inträffade allvarligt för företaget.

– Det här bolaget är i mångt och mycket Ilija Batljan. Det är han som är initiativtagare, ansiktet utåt och det är han som är motorn till alla de här affärerna som har gjorts, säger Cervenka i Di TV.

Ilija Batljan gick från landstingsråd för Socialdemokraterna till fastighetsmiljardär.