Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-strejken blev rena lyftet – för Norwegian

Norwegians piloter flög som vanligt under SAS pilotstrejk.Foto: bo@bomathisen.no
Kabinfaktorn ökade under april för Norwegian från 83 procent till 86,1.

Norwegian tjänade pengar på konkurrenten SAS pilotstrejk.

– Under sista veckan i april var det en något ökad efterfrågan hos bolaget på grund av pilotstrejk i Skandinavien, skriver Norwegian lite kryptiskt.

De fem sista dygnen i april stod SAS-planen på marken med 10 000-tals strandsatta passagerare.

Beskedet från Norwegian på tisdagsmorgonen fick aktien att stiga med drygt 6 procent på Oslo-börsen.

Över 3,1 miljoner passagerare flög med Norwegian i april, en ökning med tre procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror dock delvis på hur påsken inföll i år och därför är passagerarsiffran för april är inte direkt jämförbar med samma månad förra året. Men mars och april visar tillsammans en positiv utveckling, skriver Norwegian när de offentliggjorde passagerarsiffrorna på tisdagsmorgonen.

Norwegians koncernchef nöjd

Den totala trafiktillväxten, RPK, ökade med 11 procent medan kapacitetstillväxten, ASK, steg med 7 procent.  

– Jag är mycket nöjd med den positiva utvecklingen i april och de två senaste månaderna tillsammans, både när det gäller antal passagerare, intäkter och punktlighet. Vi fortsätter att arbeta målinriktat för att öka lönsamheten samtidigt som vi erbjuder våra resenärer bra kvalitet till ett lågt pris och framför allt branschens nyaste och mest miljöanpassade flygplansflotta, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos kunde i april bland annat glädja sig åt att konkurren SAS piloter strejkade under fem dagar.

Norwegians kabinfaktor, d v s hur väl företaget lyckas fylla planen, låg på 86,1 procent jämfört med 83 procent motsvarande månad förra året.

Under de fem sista dagarna i april stor huvudkonkurrenten SAS plan på grund av pilotstrejken och det gynnade Norwegian. Hur mycket pengar bolaget tjänade på SAS-strejken framgår inte av de nu offentliggjorda passagerarsiffrorna. Men helt klart är att bolaget la beslag på 1 000-tals strandade SAS-resenärer.

Norwegian tog SAS strandsatta resenärer

Norwegian skriver lite luddigt om detta:

” Under sista veckan i april var det en något ökad efterfrågan hos bolaget på grund av pilotstrejk i Skandinavien”.

Meningen fick också Norwegian-aktien att ta ett glädjeskutt på Oslo-börsen.

Vad Norwegians egen mardröm, företages 18 Boeing 737 MAX-plan som står på marken efter rekommendation från europeiska luftfartsmyndigheter på grund av två krascher ute i världen, kostar företaget är oklart. Men Norwegian har tvingats till en rad åtgärder för att minimera problemen för passagerarna.

Norwegian har bland annat slagit ihop ett flertal flygningar och drabbade kunder har erbjudits alternativ avgångstid.

Samtidigt är Norwegian ännu inte på rätt köl ekonomiskt. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på -1 459 miljoner norska kronor för det första kvartalet.

Annons: