Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-aktien rusade på börsen – chefen hyllas

SAS Rickard Gustafson är relativt nöjd trots förlusten för det senaste kvartalet. Aktien svarade också med en kraftig uppgång på börsen.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Prövningarnas tid för SAS är inte över. Men aktieanalytiker ger positiva signaler.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
SAS och Norwegian är tuffa konkurrenter.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / EXPRESSEN

SAS -aktien rusade på börsen sedan bolaget överraskat med att  redovisa  en mindre förlust än väntat.

Under dagen steg aktien med drygt 9 procent.

Flygbolaget redovisar en förlust på 373 miljoner kronor för perioden november-januari. 

– Resultatförbättringen är glädjande trots ett negativt resultat, säger vd Rickard Gustafson trots förlustsmällen.

 

Och SAS-chefen hyllas för att han börjat få ordning på bolaget.

Att det skulle bli en förlust för SAS under kvartalet var väntat. Men det som tycks glädja SAS-chefen  - och aktiemarknaden - är att förlusten är lägre än väntat. Aktieanalytiker ser också positivt på SAS-aktiens framtid.

– SAS kommer med ett bra resultat. Gustafson har gjort ett enormt jobb med att få SAS på banan igen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Och tillägger:

– Det finns dock mycket kvar att göra och utmaningarna för SAS är fortsatt stora.

SAS ska säljas?

Kan det vara så att Rickard Gustafson försöker få SAS i skick för en försäljning?

- Den europeiska flygbranschen är i ett desperat behov av konsolidering och SAS vill  säkert spela en roll där. Tyvärr är de europeiska flygbolagen för svaga för att driva konsolideringen själva och utomeuropeiska bolag som Emirates och Ethiad får inte bli majoritetsägare på grund av EU-regler.

LÄS OCKSÅ: SAS lyfter med vinster på 1,1 miljarder kronor

Men de positiva signalerna kring bolaget tilltar.

Analyshuset Pareto Securities, ger aktien en ny köprekommendation, enligt nyhetsbyrån Direkt.

"SAS har nått flera viktiga milstolpar på senare år, vilket har förbättrat bolagets kostnadsposition och förbättrat konkurrenskraften", skriver Pareto enligt Direkt.

Aktien tog också ett rejält glädjeskutt när börsen öppnade. Efter en halvtimmes handel hade SAS-aktien stigit med drygt 9 procent. Senare under förmiddagen låg lyftet på drygt 8 procent för att sedan stiga på nytt till drygt 9 procent. När börsen stängde hade aktien gått upp 9,5 procent.

Bättre än väntat för SAS

Dagens förlustsiffra på 373 miljoner för perioden november-januari ska nämligen jämföras med förlusten före skatt på 697 miljoner kronor för samma period i fjol. Intäkterna steg från 8 957 miljoner kronor till 8 978 miljoner kronor.

Rickard Gustafson skriver i en kommentar:

"Resultatförbättringen är glädjande trots ett negativt resultat och visar att vårt långsiktiga arbete med att stärka vårt erbjudande och effektivisera verksamheten ger resultat".

SAS, som mer och mer har karaktären av ett charterbolag där man satsar hårt på flyg till semesterdestinationer under sommaren, anger "säsongen" som en förklaring till de svaga siffrorna.

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson.Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

"Det första kvartalet är säsongsmässigt räkenskapsårets svagaste kvartal och SAS redovisar ett resultat före skatt och jämförelsestörande poster om -373 miljoner kronor. Trots det negativa resultatet är det glädjande att redovisa en resultatförbättring med 334 miljoner kronor jämfört med föregående år. Förbättringen drivs av ökad säsongsanpassning, ökade intäkter från EuroBonus-partners, frakttjänster, positiva valutaförändringar samt effekter från effektiviseringsprogrammet.

Vintervädret ställer till problem för SAS

Vädret ställer till det för SAS och andra flygbolag.

Vintervädret med förseningar har gett SAS ökade kostnader.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Ovanligt stora väderutmaningar i Skandinavien resulterade under kvartalet i fler förseningar och inställda flygningar än normalt", skriver Rickard Gustafson.

LÄS OCKSÅ: SAS nya beslut - tar in över en miljard

SAS hade totalt 5,7 procent färre passagerare jämfört med föregående år. 

Nya tuffa prövningar väntar SAS-personalen

För personalen är dock inte prövningarnas tid över. Nya tuffa tag signaleras från Rickard Gustafson som använder ordet "optimering".

"För att kunna optimera våra produktionsenheter framöver i takt med att nya flygplan fasas in från 2020 och framåt, kommer det att krävas anpassningar i framtida kollektival. Det förändringsarbete som framgångsrikt stärkt SAS de senaste åren, måste därför fortsätta för att ge SAS förutsättningar att möta en allt tuffare europeisk konkurrens och delta i en växande fritidsmarknad", skriver Gustafson.

Men i kvartalsrapporten tackar Rickard Gustafson samtidigt personalen för alla insatser.

"Det är SAS duktiga och kompetenta medarbetare som gör att många kunder väljer att flyga med SAS".

Annons: