Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raset för SAS – nästan samtliga flyg ställs in

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS hade nära 60 porcent färre passagerare i mars i år jämfört med förra året, enligt företagets trafiksiffror

Under april har nästan samtliga flyg ställas in med undantag av ett fåtal inrikeslinjer i Norge och Sverige.

995 000 personer flög med SAS reguljära trafik under mars månad. Det ska jämföras med februari då drygt två miljoner valde att flyga med bolaget. Och vid en jämförelse med mars förra året är dagens siffror rena kollapsen. Då reste 2,5 miljoner människor med bolaget.

Planen gick i princip halvtomma visar flygbolagets statisk som anger att kabinfaktorn låg på 49,6 procent.

SAS är i dag det enda flygbolag som upprätthåller minimal trafik i Sverige.

- För drygt en månad sedan började vi allvarligt påverkas av Coronavirus-krisen och vi befinner oss nu i en situation som vi aldrig tidigare upplevt. För första gången i SAS historia erbjuder vi inga reguljära internationella flygningar. Sedan i måndags flyger vi bara till ett begränsat antal destinationer inrikes i Norge och Sverige. I Norge flyger vi till fler destinationer än i Sverige, tack vare ett avtal med den norska regeringen, säger SAS vd Rickard Gustafson.

11 000 SAS-anställda permitterade

SAS var tidigt ute och permitterade personal för att förhindra att bolaget skulle förblöda ekonomiskt.

– Mot bakgrund av den kraftiga minskningen av intäkterna måste vi fortsätta att minska våra kostnader så långt det är möjligt. Vi har tvingats att tillfälligt permittera merparten av våra anställda. I skrivande stund har nästan 11 000 anställda permitterats i Skandinavien. Vi har också tvingats varsla cirka 120 personer i Sverige om uppsägning, säger Rickard Gustafson.

SAS hade en bra finansiell ställning när coronapandemin slog till med full kraft. Men Rickard Gustafson frukar allvaliga konsekvenser för bolaget om kaoset kring corona– pandemin med stängda gränser och rädsla för att bli smittad fotsätter.

– Vi är tacksamma för att Danmark, Sverige och Norge erbjudit ett visst stöd i form av kreditgarantier, men de öronmärkta summorna räcker inte för att säkra nödvändig infrastruktur om situationen fortsätter, säger han.

Tre flygbolag flyger

BRA flyg och Norwegian har ställt in alla flygningar i Sverige. BRA har dessutom begärt rekonstruktion eftersom företaget hotas av konkurs. 

Det är i stort sett bara SAS som upprätthåller något som kan liknas vid nödtrafik. De flyger med ett flygplan, en A320neo, som flyger Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All övrig inrikestrafik upphört. Även flygbolaget Amapola, vars flygningar sker med statligt upphandlade avtal, flyger från Arlanda till Hemavan. Lycksele och Vilhelmina. Flygbolaget Nordica trafikerar Gällivare och Arvidsjaur.