Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS rasar på börsen efter negativa orden från vd:n

SAS vd: ”Blev bättre än vi själva befarade när vi gick in i kvartalet”.
SAS vd Rickard Gustafson.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAS

SAS redovisade ett hyggligt resultat för fjärde kvartalet.

Men negativa tongångar från vd:n gör att aktien dök kring tio procent vid öppningen i dag.

– SAS uppfyllde inte två av sina tre finansiella mål för 2018/2019, skriver Rickard Gustafson.

I dag rapporterade SAS fjärde kvartalet.

Dyrare flygbränsle, svag krona och pilotstrejk – inte mycket tydde på en finansiellt stark avslutning på året för flygjätten SAS.

Nu redovisar man ett resultat på 1 226 miljoner kronor för fjärde kvartalet (brutet räkenskapsår) – ett lyft jämfört med motsvarande kvartal i fjol som landade på 822 miljoner.

Intäkterna uppgick till 13,5 miljarder kronor under kvartalet vilket var i linje med analytikernas prognos, enligt Infront Datas sammanställning. 

Sedan tidigare har aktien varit en vinnare efter en för många omvänd vinstvarning i höst, då ett nollresultat justerades upp till en vinst på mellan 700 och 800 miljoner för helåret 2019.

Rapporten i dag prickar prognosen: 786 miljoner kronor landar vinsten på för senaste räkenskapsåret.

Detta ska dock jämföras med 2 136 miljoner i vinst för förra räkenskapsåret.

Sedan dess har utmaningarna tornat upp sig för det skandinaviska flygbolaget.

– SAS uppfyllde inte två av sina tre finansiella mål för 2018/2019, trots ett starkt fjärde kvartal. Den finansiella beredskapen fortsätter vara god, men avkastningen på investerat kapital uppgick till åtta procent, vilket var en besvikelse, skriver Rickard Gustafson.

Han fortsätter med att utfallet inte är tillfredsställande och innebär att det krävs ytterligare ansträngningar för att effektivisera verksamheten och stärka konkurrenskraften.

– Vår strategi som har resulterat i stora förbättringar sedan 2012 ligger fast. Inom ramen för strategin har vi påbörjat fler initiativ för att ytterligare öka effektiviteten, flexibiliteten och konkurrenskraften under de kommande åren. Några av initiativen kommer att ge resultat redan under 2020, medan andra lägger grunden till en ökad effektivitet för åren därefter. 

Konkurrenternas besked

De senaste veckorna har två andra flygnyheter spelat SAS i händerna, vilka redan påverkat börsvärdet uppåt och kan komma att få effekt på nästföljande rapporter.

27 november meddelade Norwegian att man lägger ner långflygningarna från Sverige till Thailand och USA på grund av för dålig lönsamhet.

I går meddelade Ryanair att man skalar ner verksamheten på Skavsta vilket kommer innebära att statusen som bas för flottan överges och att flygningarna blir färre.

Första halvan av 2019 präglades till stor del av den kostsamma pilotstrejken för SAS, som enligt vissa uppgifter kostade flygbolaget 100 miljoner kronor varje dag.

I sitt vd-ord skriver Rickard Gustafson:

– SAS levererar ett otillfredsställande och betydligt lägre helårsresultat än föregående år, drivet av utmaningar från högre flygbränslekostnader, ogynnsamma valutarörelser och strejk. Trots dessa utmaningar bidrog ett attraktivt kunderbjudande och verksamhetseffektiviseringar i kombination med reducerad marknadskapacitet, särskilt under det fjärde kvartalet, till ett positivt resultat för helåret 2019.

Klockan 11 i dag släpper SAS sina trafiksiffror.

TV: ”Ingen tävlar med SAS längre”

Annons: