Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS kämpar för att fylla flygplanen

SAS-personalen lyckades få något fler passagerare ombord på planen under januari jämfört med motsvarande period 2018. 1 832 000 passagerare flög reguljärt med SAS.
Kabinfaktorn ökade något under januari. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fortsatt tufft för SAS och dess vd Rickard Gustafson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS fortsätter att kämpa för att fylla sina flygplan.

Flygbolaget lyckades få in lite fler passagerare under januari månad.

– Tack vare en fortsatt lyckad säsongsanpassning, ökade såväl enhetsintäkten som kabinfaktorn, säger vd Rickard Gustafson.

Kommentaren från SAS-chefen kom i samband med att flygbolaget presenterade sina trafiksiffror för januari månad 2019.

Men det är fortsatt tufft för SAS, precis som för flertalet andra flygbolag. Inte minst gäller det värste konkurrenten Norwegian som aviserat både ett sparpaket på 2 miljarder norska kronor, färre linjer och att man behöver ett kapitaltillskott på 3 miljarder norska kronor.

1 832 000 personer flög med SAS reguljära trafik under januari vilket är en blygsam ökning med 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året. 

Samtidigt ökade kabinfaktorn och enhetsintäkten, skriver bolaget.

SAS chartertrafik drog in 50 000 passagerare vilket är drygt 6 porcent upp jämfört med januari 2018.

Jämfört med januari 2018 var kapaciteten oförändrad samtidigt som antalet passagerare i reguljärtrafik ökade. Detta medförde att kabinfaktorn ökade med 0,9 procentenheter till 64,9 procent. Valutajusterad enhetsintäkt (PASK) ökade med 3,6 procent jämfört med förra året.

De preliminära passagerarintäkterna, yielden, ökade med 5,2 procent.

En stor del av flygplanen ägs inte av SAS utan hyrs av bolaget. Foto: SAS

Under januari minskade flygtrafiken något på linjerna inom Skandinavien och Europa, samtidigt som de ökade på långlinjerna - och inrikeslinjer, jämfört med samma månad 2018.

Klimatkompenserar resandet

SAS signalerar också till omvärlden att man tänker på miljön. Kanske delvis av rädsla att drabbas av nya ekonomiska pålagor.

–  Våra mest lojala kunder och frekventa resenärer delar vår önskan om ett mer hållbart flyg och vi vill att de ska veta att vi arbetar varje dag med att minska vår klimatpåverkan. Som ett led i det arbetet, koldioxidkompenserar vi från den 1 februari alla flygbiljetter där ett EuroBonus-nummer angetts vid bokningen. Detta är ett av flera initiativ inom SAS miljö- och hållbarhetsarbete, och innebär att cirka 40 procent av SAS passagerarelaterade koldioxidutsläpp kommer att kompenseras framöver, säger vd Rickard Gustafson.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!