Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS-aktien störtdök på börsen efter nya siffror

Ingen rolig dag för SAS-chefen Rickard Gustafson. Aktien störtdök när passagerarsifforna blev offentlig på onsdagen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Norwegian drar ifrån SAS när det gäller antalet passagerare. 2,4 miljoner flög med det norska bolaget i december, två miljoner för SAS. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två miljoner flög med SAS under december månad.

Men det räckte inte för att hålla aktiekursen under armarna - aktien dyk på börsen och slutade på - 7,71 procent när börsen stängde.

Flygbolagets passagerarsiffror avslöjar att det trots allt var fler som flög med bolaget under motsvarande period 2016.

Flygbolagets SAS passagerarsiffror för december 2017 offentliggjordes klockan 11 i dag på förmiddagen.

En halvtimme efter att siffrorna blivit offentliga var SAS-aktiens nedgång med närmare fem procent. Och när Stockholms-börsen stängde avslutade aktien dagen med - 7,71 procent och betalades till drygt 21 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Rekord för konkurrenten Norwegian 

 

Skyller på kampanjen

Passagerarsiffrorna avslöjar iskallt att det  bolaget inte hade lika många passagerare i december 2017 som motsvarande månad året innan. Bolaget skyller nedgången på 70-kampanjen som drog upp antalet passagerare.

SAS skriver:

"I december valde 2 miljoner passagerare att flyga med SAS, vilket är något färre än föregående år. Det beror på SAS 70-årskampanj under hösten 2016 som ledde till rekordhöga trafikvolymer och markant lägre yield. Vid en jämförelse med december 2015 ökade därför antalet resenärer med drygt 3 procent".

Svårare att fylla planen

Siffrorna avslöjar också att bolaget fått svårare att fylla de plan som flyger, kabinfaktorn har helt enkelt gått ner.

"SAS ökade den totala kapaciteten i december med 0,4 procent och trafiken minskade med cirka 4%, vilket resulterade i en kabinfaktor på knappt 70 procent, drygt 3 procentenheter lägre än december 2016", skriver företaget.

Trafiken på SAS linjer i Europa och Skandinavien sjönk marginellt samtidigt som kapaciteten ökade med 3 procent. På de långlinjerna ökade SAS kapaciteten med 1 procent och trafiken minskade med nästan 6 procent, enligt SAS.

SAS säsongslinjerna ökade

Dagens besked  från SAS visar också att bolagets  tillfälliga linjer till vissa semestermål, som är kopplade till säsong, går bättre.

"SAS fortsätter att alltmer anpassa destinationer och avgångar efter säsongsförändringarna i efterfrågan bland de som reser ofta. Under december ökade vi därför produktionen på de mer säsongsbetonade linjerna i Europa under framförallt julhelgen. Förändringen togs emot positivt och antalet resenärer ökade under månaden med 7 procent på dessa linjer".

SAS koncernchef Rickard Gustafson. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Det är glädjande att fler resenärer än någonsin tidigare valde att flyga med SAS under 2017. Den framgångsrika anpassningen av nätverket har starkt bidragit till att de som reser ofta ökat sitt resande med SAS och att vår lönsamhet stärkts, säger Rickard Gustafson, vd  och koncernchef i SAS.

Yielden - passagerarintäkter dividerat med betalda passagerarkilometer - ökade med fem procent.

Hoppas på miljardvinst för 2017

SAS har signalerat att flygbolaget hoppas på en vinst på upp mot två miljarder för 2017.

– Utsikterna inför 2017/2018, som vi presenterade i början av november, står kvar och jag ser med tillförsikt fram emot ett nytt år, sa  SAS vd Rickard Gustafson i en kommentar när han presenterade 2017 års sista kvartalsrapport.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!