Ingen rolig dag för SAS-chefen Rickard Gustafson. Aktien störtdök när passagerarsifforna blev offentlig på onsdagen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNIngen rolig dag för SAS-chefen Rickard Gustafson. Aktien störtdök när passagerarsifforna blev offentlig på onsdagen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingen rolig dag för SAS-chefen Rickard Gustafson. Aktien störtdök när passagerarsifforna blev offentlig på onsdagen. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Norwegian drar ifrån SAS när det gäller antalet passagerare. 2,4 miljoner flög med det norska bolaget i december, två miljoner för SAS. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNNorwegian drar ifrån SAS när det gäller antalet passagerare. 2,4 miljoner flög med det norska bolaget i december, två miljoner för SAS. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norwegian drar ifrån SAS när det gäller antalet passagerare. 2,4 miljoner flög med det norska bolaget i december, två miljoner för SAS. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS-aktien störtdök på börsen efter nya siffror

Publicerad
Uppdaterad

Två miljoner flög med SAS under december månad.

Men det räckte inte för att hålla aktiekursen under armarna - aktien dyk på börsen och slutade på - 7,71 procent när börsen stängde.

Flygbolagets passagerarsiffror avslöjar att det trots allt var fler som flög med bolaget under motsvarande period 2016.

Flygbolagets SAS passagerarsiffror för december 2017 offentliggjordes klockan 11 i dag på förmiddagen.

En halvtimme efter att siffrorna blivit offentliga var SAS-aktiens nedgång med närmare fem procent. Och när Stockholms-börsen stängde avslutade aktien dagen med - 7,71 procent och betalades till drygt 21 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Rekord för konkurrenten Norwegian 

 

Skyller på kampanjen

Passagerarsiffrorna avslöjar iskallt att det  bolaget inte hade lika många passagerare i december 2017 som motsvarande månad året innan. Bolaget skyller nedgången på 70-kampanjen som drog upp antalet passagerare.

SAS skriver:

"I december valde 2 miljoner passagerare att flyga med SAS, vilket är något färre än föregående år. Det beror på SAS 70-årskampanj under hösten 2016 som ledde till rekordhöga trafikvolymer och markant lägre yield. Vid en jämförelse med december 2015 ökade därför antalet resenärer med drygt 3 procent".

Svårare att fylla planen

Siffrorna avslöjar också att bolaget fått svårare att fylla de plan som flyger, kabinfaktorn har helt enkelt gått ner.

"SAS ökade den totala kapaciteten i december med 0,4 procent och trafiken minskade med cirka 4%, vilket resulterade i en kabinfaktor på knappt 70 procent, drygt 3 procentenheter lägre än december 2016", skriver företaget.

Trafiken på SAS linjer i Europa och Skandinavien sjönk marginellt samtidigt som kapaciteten ökade med 3 procent. På de långlinjerna ökade SAS kapaciteten med 1 procent och trafiken minskade med nästan 6 procent, enligt SAS.

SAS säsongslinjerna ökade

Dagens besked  från SAS visar också att bolagets  tillfälliga linjer till vissa semestermål, som är kopplade till säsong, går bättre.

"SAS fortsätter att alltmer anpassa destinationer och avgångar efter säsongsförändringarna i efterfrågan bland de som reser ofta. Under december ökade vi därför produktionen på de mer säsongsbetonade linjerna i Europa under framförallt julhelgen. Förändringen togs emot positivt och antalet resenärer ökade under månaden med 7 procent på dessa linjer".

SAS koncernchef Rickard Gustafson.Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Det är glädjande att fler resenärer än någonsin tidigare valde att flyga med SAS under 2017. Den framgångsrika anpassningen av nätverket har starkt bidragit till att de som reser ofta ökat sitt resande med SAS och att vår lönsamhet stärkts, säger Rickard Gustafson, vd  och koncernchef i SAS.

Yielden - passagerarintäkter dividerat med betalda passagerarkilometer - ökade med fem procent.

Hoppas på miljardvinst för 2017

SAS har signalerat att flygbolaget hoppas på en vinst på upp mot två miljarder för 2017.

– Utsikterna inför 2017/2018, som vi presenterade i början av november, står kvar och jag ser med tillförsikt fram emot ett nytt år, sa  SAS vd Rickard Gustafson i en kommentar när han presenterade 2017 års sista kvartalsrapport.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag