SAS-chefens uppmaning till resenärerna: Tvätta händerna

Di:s analytiker Ulf Petersson diskuterar Visa och SAS situation.
SAS vd uppmanar nu alla passagerare att tvätta händerna ordentligt innan de flyger.
Foto: Daniel Ohlsson / doff.se
SAS vd Rickard Gustafson utesluter inte att man behöver ekonomisk hjälp från regeringen för att klara krisen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS tvingas ställa in 2 000 flighter i mars. Det kan bli ännu fler inställda i april och maj.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget SAS ledning har tagit till  ”corona–sänkning” av sina löner.

Vd:n Rickard Gustafson hoppas nu att samtliga personalgrupper ska följa med och gå med på den frivillig tillfällig lönesänkning.

Samtidigt har SAS-chefen skickat ut ett eget krisbrev till sina resenärer. Han uppmanar alla att tvätta händerna ordentligt för att förhindra spridning av coronaviruset.

– Vi ber dig som resenär att följa myndigheternas rekommendationer, vädjar Rickard Gustafson.

Bakom SAS-chefens unika brev ligger det faktum att antalet flygbokningar har rasat och att bolaget nu tvingas ställda om hela produktionen med flygtrafiken. Bland annat dras trafiken ner med 2 000 flighter under mars månad. Men det kan bli ännu fler inställda flighter under de kommande månaderna och ett helt krispaket med åtgärder förbereds internt. Allt beror på en drastisk minskning av resandet och antalet bokningar.

Många tveksamma resenärer fruktar också att de ska drabbas av coronasmitta ombord på flygplanen.

”Tvål och vatten”

I brevet till kunderna/resenärerna uppmanar SAS-chefen Rickard Gustafson bland annat resenärerna att tvätta sina händer noga för att inte sprida virussmittan vidare:

”Vi ber dig som resenär att följa myndigheternas rekommendationer, bland annat att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten samt undvika att vidröra ansiktet och att stanna hemma vid sjukdom”, skriver Rickard Gustafson i sin vädjan. Alltså inte åka till en flygplats och checka in vid minsta tecken på att man insjuknat.

SAS vd försöker också i lugnande ordalag beskriva vad bolaget gör i ”denna extraordinära situation” som cornavirusets härjningar medför:

”• Vi har en nära och tät dialog med berörda myndigheter och vidtar alla nödvändiga åtgärder i enlighet med deras rekommendationer.

• Luften i våra flygplan filtreras genom avancerade cirkulationssystem och högeffektiva filter.

• SAS medarbetare är tränade i att hantera sjukdomsfall ombord och våra flygplan är utrustade med medicinsk utrustning.

• Städning av flygplanen genomförs enligt gängse rekommendationer”.

SAS har också infört fria ombokningar för de som bokar eller redan har gjort bokningar för avresa under perioden 10 mars – 30 april.

Flygbolagets krispaket

SAS ledning jobbar febrilt med ett snabbpaket av åtgärder för att lindra de ekonomiska effekterna av att man tvingas dra ned flygtrafiken när resenärerna sviker på grund av den internationella coronaspridningen.

Företagsledningen sänker sina löner med 20 procent under de tre kommande månaderna och hoppas nu att personalgrupperna följer efter med motsvarande frivilliga sänkningar.

SAS drygt 1 500 piloter har edan signalerat at man är beredd att hjälpa företagsledningen.

– Vi måste alla hjälpa till i krisen, säger en pilotkälla med insyn.

Bolaget vill också att piloter och kabinpersonal ska kunna jobba mer flexibelt med ändrade scheman dag för dag.

Fasta kostnader

SAS problem är dock att man har en rad fasta kostnader som man inte kan bli kvitt under krisperioden. Rickard Gustafson har dock en tydlig punkt på sin önskelista:

– Det kan bland annat vara att se över om de ska ta tillbaka passagerar- och miljöavgifter temporärt”, säger Rickard Gustafson till Dagens industri.

SAS livlina är svenska staten som är bolagets störste enskilda ägare. Regeringen med finansminister Magdalena Andersson i spetsen har också utlovat ett krispaket för att minska coronavirusets effekter på näringslivet. Finansministern har också signalerat att hon varken utesluter slopad flygskatt eller att staten ger flygbolaget ett kapitaltillskott.

– Vi ägnar oss just nu inte åt att utesluta saker, utan vi jobbar med långa listor på förslag, säger Magdalena Andersson till Dagens industri. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade på tisdagen att EU inför undantag från de så kallade slotreglerna vilket gör det möjligt för flygbolagen att ställa in vissa avgångar under en tid och ända behålla sina start och landningsrättigheter.

På måndagen kom beskedet att hela Italien sätts i karantän på grund av coronaviruset.