Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS-chefen kan få nytt toppjobb – efter krisen

Har SAS-chefen Rickard Gustafson gått sin sista stora strid på flygbolaget? Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Rickard Gustafson fångad på en bild några minuter innan han ska berätta att flygkonflikten ino mSAS är slut.
Rickard Gustafson har suttit åtta år som vd för SAS. Foto: SAS / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Tre bilder av samme man - SAS-chefen Rickard Gustafson, 55.

Flygbolagsbossen, som lyckats ta företaget ur ännu ett pressat länge för bolaget, kan dock ha gått sin sista stora strid. Åtminstone på SAS.

Efter åtta år i heta stolen pekas Rickard Gustafson i dag ut som tänkbar kandidat till flera olika toppjobb.

– Det kan jag inte spekulera i, sa han närmast förläget sent i torsdagskväll.

Det är på en hårt pressad marknad som SAS med koncernchefen Rickad Gustafson nu ska återuppta fajten med konkurrenterna.

I danska medier beskrivs de avslutade förhandlingarna som oerhört hårda och tuffa.

– Vi konkurrerar med bolag som har avsevärt lägre kostnader än vad vi har”, sa Lars Sandahl Sørensen, chef för SAS Danmark till tidningen Berlinske.

SAS-piloterna var nära att ge upp

Ordföranden i det danska pilotfacket avslöjande under fredagen att förhandlarna för SAS-piloterna var nära att ge upp.

– Det sista dygnet var mycket krävande. 

När det i torsdagskväll stod klart att ett avtal med SAS piloter i Sverige, Norge och Danmark var i hamn satt Rickard Gustafson med sin kommunikationschef Karin Nyman i en övrigt öde lokal inne i företagets huvudkontor. Utanför väntade journalisterna på hans officiella besked om att pilotstrejken var avblåst.

Några minuter av ensamhet. Rickard Gustafson ska några minuter senare offentliggöra att pilotstrejken är slut och ett treårigt avtal är underskrivet med facken. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Rickard Gustafson avslutade ett samtal i mobilen och under några sekunder lät han huvudet sjunka ner i händerna. Striden var över. Han samlade ihop sig, rätade till slipsen och gick ut till medieuppbådet i entréhallen till huvudkontoret i Frösundavik i Solna där bolaget i dag är en av flera hyresgäster i huset. Tidigare under den legendariske SAS-chefen Jan Carlzon huserade bolaget i hela den för SAS skräddarsydda byggnaden.

Under ett ögonblick såg SAS-chefen Rickard Gustafson riktigt glad ut när han berättade att konflikten med piloterna var över. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustafsons ansiktsfärg skvallrade om att det hade varit tuffa konfliktdygn för SAS-chefen. Men för en sekund såg han glad ut.

– Godkväll denna sena kväll på Frösundavik. Välkomna hit. Jag kan med lättnad informera våra kunder och våra medarbetare att vi nu kan lägga den här konfliken bakom oss. Vi har nu i kväll tecknat ett nytt kollektivavtal med våra fyra pilotföreningar...

Gustafson fortsatte utan manus och svarande sedan på frågor och genomförde ett antal femminutersintervjuer innan det började närma sig midnatt.

SAS-chefens sista strid?

Det kan ha varit Rickard Gustafsons sista stora strid i egenskap av koncernchef och vd för flygbolaget SAS som han precis tagit sig igenom några minuter efter klockan 23. 

Inte sedan Jan Carlzons tid på SAS har något suttit så längre som chef för flygbolaget. ”SAS-Carlzon” styrde bolaget mellan 1981 och 1993 och SAS tjänade då mycket pengar på affärsresenärerna som villigt betalade de höga biljettpriserna. Carlzon avskaffade visserligen första klass men införde en light-version som kallades ”Euro-class”.

SAS legendariske koncernchef Jan Carlzon styrde flygbolaget mellan 1981 och 1993. Foto: SIGGE KLEMETZ 1 / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Jan Carlzons guldår med SAS

Flygkonkurrensen var i det närmaste obefintlig och lågprisbolag ett okänt begrepp. Alla inom bolaget fick också Carlzon-åren del av SAS-kakan och vissa kritiker - även SAS själva när man velat ta ett skamgrepp - påstått att det höga kostnadsläget för piloterna är ett arv från Jan Carlzons guldår.

Brutal konkurrens mellan flygbolagen

I dagens brutala flygkonkurrens jobbar SAS och alla andra bolag inte bara med pressade marginaler och konkurrens från aggressiva lågprisbolag, utan med allt hårdare miljöröster, delvis i ett politiskt minfält, bränslepriser som plötsligt kan sticka i väg med höjda biljettpriser och en rejäl överkapacitet som en del av verkligheten.

Och det är i denna miljö som Rickard Gustafson befunnit sig på heltid 24 timmar om dygnet sedan sedan 2011 då han tillträdde som chef för SAS.

– SAS är ett speciellt och unikt företag i Skandinavien. De senaste åren har ett enormt arbete gjorts för att skapa en plattform för framtiden.  Jag ser fram emot att bygga vidare på den tillsammans med alla medarbetare i SAS, sa Rickard Gustafson i samband med att han utsågs till chef för flygbolaget.

En bild av Rickard Gustafson i början av sin SAS-karriär 2011. Foto: CAMILLA LINDQVIST / SAS CORPORATE COMMUNICATIONS

Fram till Gustafsons intåg hade flygbolagets vd-stol varit något av en katapult och flera misslyckade SAS-chefen hade lämnat stolen.

Rickard  Gustafson kan vara på väg mot nytt toppjobb

I dag är det många som spår att Rickard Gustafson snart kan vara på väg att lyfta från bolaget - men inte tvingas ta bakvägen som flera av sina företrädare utan via huvudingången.

– Att han skulle lämna hastigt tror jag inte på. Men timingmässigt känns det som ett bra läge att lämna bolaget. Avtalet är påskrivet, han har vänt SAS till vinst, han har löst upp finansieringarna så att det ser bättre ut. Han har gjort ett bra jobb med SAS, säger Joakim Bornold, analytiker på Söderberg & Partners.

Rickard Gustafson ny  Swedbank-chef?

Gustafsons externa kritiker är få och de som finns hörs knappt.

– Vad jag har förstått är han väldigt uppskattad inom SAS, säger Joakim Bornold.

Hans namn har nämnts flera gånger när olika toppjobb har varit lediga. När Annika Falkengren lämna SEB ansågs Rickard Gustafson ha varit en av de heta kandidaterna att ha över efter henne. Nu förekommer hans namn som tänkbar vd och koncernchef för Swedbank efter sparkade Birgitte Bonnessen. I storstädningen på banken har Göran Person redan föreslagits som ny styrelseordförande.

– Rickard Gustafson har ett eller två operativa jobb kvar om han vill.  Definitivt. Jag har dock svårt att se Swedbankspåret framför mig, att han skulle bli vd för banken, säger Joakim Bornold.

Själv är Rickard Gustafson dock av lätt insedda skäl fåordig om andra jobb.

SAS-chefen pekas ut som tänkbar efterträdade till sparkade Swedbankchefen Birgitte Bonnesen. Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen: Många väntar på att du ska få ett nytt fint jobb.

– Det kan jag inte spekulera i, sa han närmast förläget när vi talades vid på torsdagskvällen när avtalet med piloterna var i hamn och han kunde andas ut för stunden.

Sedan försvann han i väg till ett nytt möte. Klockan hade hunnit passera halv tolv på natten. 

Annons: