Så påverkas du av Spotifys notering

På tisdagen direktnoteras Spotify på New York börsen. Dina Pengars Frida Bratt svarar på de viktigaste frågorna kring årets börshändelse.
Foto: Copyrighted
Dina Pengars Frida Bratt svarar på de viktigaste frågorna kring årets börshändelse.

Varför är streamingtjänsten Spotifys notering så uppmärksammad? 

Är det överhuvudtaget en bra investering för en småsparare och hur gör man i så fall för att handla? 

Dina Pengars Frida Bratt svarar på de viktigaste frågorna kring årets börshändelse. 

Varför är Spotifys notering på New York-börsen så uppmärksammad?

Noteringen av Spotify är en god kandidat till att bli årets börshändelse. Skälen är flera. Det är till att börja med sannolikt den största technoteringen i år, med ett börsvärde som skulle kunna bli högre än klädjätten H&M:s. Till det hör att många av oss har en nära relation till Spotify som konsumenter - bolaget har 159 miljoner lyssnare varje månad. Slutligen är grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon svenskar. 

Påverkas jag som konsument av Spotifys notering?

Om man tillåter sig att spekulera kan du som konsument indirekt påverkas om det är så att noteringen möjliggör exempelvis uppköp eller andra vägar för Spotify att hitta nya intäkter. För att skaka av sig licenskrävande skivbolag och jagande konkurrenter, i form av Apple Music, kan Spotify behöva hitta nya intäktskällor för att fortsätta växa. Det kan betyda exempelvis egenproducerat innehåll, vilket kräver ökade investeringar. Men om Daniel Ek och Martin Lorentzon vill ta den vägen vet vi inte.

LÄS MER: Stort intresse för Spotifys notering 

Påverkas jag som sparare av Spotifys notering? 

Du påverkas indirekt om din globalfond väljer att investera i Spotify efter noteringen. Varken icke-valsalternativet i PPM, AP7Såfa, eller den näst mest valda globalfonden i premiepensionen, Swedbank Robur Technology, säger sig dock överväga en investering. Men pensionsförvaltarna Alecta och AMF har investerat i Spotify, något man dock gjorde redan 2016. 

Varför kan det vara en bra idé att själv köpa aktier i Spotify?

Bolaget har en otroligt stor potential. Fokus för ledningen är tillväxt, och lyckas man med ambitionen att helt dominera (man är redan största aktör) den globala marknaden för streamad musik kan den som investera på lång sikt få vara med om en häftig resa. Med det sagt - Spotify är ett förhoppningsbolag. Risken i en eventuell investering är mycket hög.

FRIDA BRATT: Investera inte med hjärtat i Spotify

Varför kan det vara en dålig idé att köpa aktier i Spotify?

Bolaget går med förlust. Det finns en risk i affärsmodellen - om skivbolagen plötsligt skulle bestämma sig för att sluta samarbeta faller allt. Dessutom är det svårt att veta vad en aktie är värd, eftersom ingen investmentbank har räknat på "caset" och satt ett pris inför noteringen. Sammantaget är Spotify en högriskaktie. 

Hur ska jag tänka om jag vill investera?

Gå bara in med pengar du har råd att förlora. Och var beredd på en skakig resa. Kursen lär åka berg- och dalbana, särskilt de första veckorna. 

Hur gör jag?

Vänd dig till din mäklare, exempelvis Avanza eller Nordnet. Där kan du handla utländska aktier på samma sätt som svenska. Se dock upp med courtaget. Ofta kan du välja en fast eller en rörlig avgift. Handlar du för en mindre summa väljer du med fördel rörligt, och tvärtom. Se också till att du handlar aktierna via din kapitalförsäkring, inte via ditt investeringssparkonto, ISK. I kapitalförsäkringen får du göra avdrag för utländsk källskatt på utdelningar - om Spotify i framtiden skulle välja att göra en sådan. Inom ISK finns en avdragsbegränsning som i princip alla med bolån slår i.