Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du tjäna på starka svenska valutan

Foto: ADOBE STOCK
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.Foto: NORDNET
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
I den mån vi kan börja resa utomlands igen med tanke på pandemin kommer reskassan räcka längre med lite starkare krona.Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den sedan länge svaga svenska kronan har gjort en stark uppryckning. 

På tre månader har kronan stärkts med elva procent mot dollarn – på gott och på ont för svenska konsumenter.

– Det blir billigare att handla på utländska sajter och reskassan räcker längre utomlands, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Kronan har gjort en snabb förstärkning vilket är lite förvånande enligt valutaexperterna. Normalt försvagas en liten valuta som den svenska i osäkra tider. 

Och den svenska valutan är alltjämt väldigt svag, historiskt sett. I slutet av juni 2020 kostar dollarn omkring 9,40 och en euro cirka 10,50 kronor. 

Men nu står kronan inför en comeback, enligt storbankerna SEB och Swedbanks prognoser. SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll räknar med ett dollarpris på 8,20 kronor i december 2021. Redan i slutet av detta år kan dollarpriset vara nere runt 9 kronor, skrev Falkenhäll nyligen i bankens marknadsbrev, uppger Privata Affärer. 

Reskassan räcker längre

Sparekonomen Frida Bratt ser främst tre anledningar till att vår valuta stärkts.

Förhoppningar om att svensk ekonomi kan återhämta sig snabbare. Sverige har ju inte haft den totala nedstängning som andra länder haft. 

Sverige har blivit ett ”högränteland”. Det kan tyckas konstigt, för vi har ju nollränta. Men de signaler Riksbanken gett tolkas knappast som en räntesänkning ligger nära tills hands, utan snarare tvärtom.

 Allmän ökad optimism kring återhämtningen globalt. När optimismen ökar minskar pressen på små och svaga valutor.

Vad betyder en starkare valuta för dig som vanlig konsument? Ja, det är förmodligen både bra och dåligt.

– En starkare krona gör det billigare att importera. Det kan den som gillar att handla på utländska sajter ha i åtanke. Och förstås gör en starkare krona att reskassan normalt räcker längre på utlandsresan, säger Frida Bratt och tillägger:

– Nu råder reserestriktioner, så den här fördelen är därmed svår att dra nytta av.

Sämre för exportföretagen

På nedsidan finns att de exportberoende svenska företagen inte får den draghjälp man haft av en svag krona. Deras produkter blir dyrare att köpa utomlands. Detta kan påverka den redan hårt prövade arbetsmarknaden i Sverige negativt.

Ditt fondsparande kan också påverkas av en starkare valuta.

– Svenska sparare får mindre tillbaka i kronor för varje dollar de köper fondandelar för. Det betyder att globalfonder och andra fondtyper där utländska aktier köps i dollar alltså går lite sämre än vad de annars skulle ha gjort, förklarar Frida Bratt.

Om sparande och bolån

Frida Bratts råd till småspararen:

– Vad gäller fondsparandet tycker jag inte att man ska försöka tajma valutarörelserna om man har ett vanligt sparande i exempelvis globalfonder.

– Har man pengar placerade i svenska börsbolag så kan valutaeffekten vara en ingrediens som kan vara bra att ha i bakhuvudet, om kronförstärkningen fortsätter.

– Vad gäller inflationspressen talar en eventuell sådan för att stimulanser, i form av låg reporänta, kommer att fortsätta under lång tid. Det kan du som bolånetagare ha i bakhuvudet.

Så mycket har kronan varit värd

Tabellen visar hur mycket i svenska kronor man betalade för 1 euro, per den första januari

1995: 9,12

2000: 8,56

2005: 9,01

2010: 10,35

2015: 9,43

2020-06-26: 10,48