Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rykte: IAG lägger nytt storbud på Norwegian

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos är tyst nu på måndagsmorgonen. Foto: Norwegian
Passagerarna skulle förlora på om Norwegian blir uppköpt, anser flygexperten Jan Ohlsson. Biljetterna skulle helt enkelt bli dyrare. Foto: NORWEGIAN ROYAL AIRFORCE / CHARLOTTE HOLMBERGH JACOBSSON

British Airways ägarebolag IAG signalerar åter att de vill köpa upp norska Norwegian.

Så sent som i fredags stängde IAG dörren – i alla fall utåt.

Men nu kommer spanska tidningsuppgifter om ett bud på flygbolaget.

Det är surrat länge Norwegian som uppköpskandidat.

British Airways och spanska Iberias ägarbolag IAG dementerade så sent som i fredags uppgifter om ett eventuellt bud på Norwegian. Men nu har budryktet blossat upp igen.

IAG förbereder ett bud på Norwegian om 330 norska kronor per aktie uppgifter uppger den spanska tidningen Expansion utan någon källhänvisning. Uppgifter refereras nu av bland andra Bloomberg News.

Gynnar inte resenärerna

– Ett uppköp av det norska flygbolaget skulle inte gynna resenärerna, enligt flygexperten Jan Ohlsson. 

– Med mindre konkurrens kan priset på flygbiljetterna öka, sa han till Dina Pengar när rykteskarusellen pågick förra veckan.

 

LÄS OCKSÅ: Flygexperten Jan Ohlsson: Passagerarna är förlorarna

 

Det är kanske inte så konstigt om budryktet kommer från Spanien eftersom det spanska flygbolaget Iberia ingår i IAG och koncernen har ett av sina två huvudkontor i Madrid.

Norwegians aktie kostade 250 norska kronor på Oslobörsen i fredags. Det nu påstådda erbjudandet skulle därmed motsvara en premie på 32 procent.

Ingen fientligt bud sa British Airways om köp av Norwegian

I fredags var budskapet från British Airways ägarbolag IAG att det inte skulle lägga något fientligt bud på Norwegian. Det norska bolaget har tidigare avvisat två förslag från de brittisk-spanska flygbolagsägarna och koncernchefen Bjørn Kjos signalerade distans till en affär.

IAG:s vd Willie Walsh signalerade också distans:

– Detta är ingen affär som jag måste göra. Vi har uttryckt intresse. Om de inte vill bli köpta av IAG, fint. Jag tänker inte göra något fientligt, det är inte min stil", sade han och fortsatte:

– Om vi gör något alls är vi ansvarsfulla och skulle göra de regelrätta uttalandena, men jag räknar inte med att vara tvungen att göra någonting under kommande veckor eller månader", sade till nyhetsbyrån Reuters i samband med en flygkonferens.

Men kanske ingick uttalanden i ett taktiskt spel. Eller så ännu en rykte kring Norwegian.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons: