Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskkapitalbolaget EQT spottar ur sig miljardärer

Thomas von Koch grundade bolaget ihop med flera nyckelpersoner respektive SEB och Investor.Foto: EQT Press / EQT Press
17 av EQT:s partners är nu miljardärer.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Conni Jonsson är styrelseordförande och delägare – god för över 10 miljarder kronor.Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SVD / SCANPIX / KOD 30092 SVD

EQT:s aktie har rusat sedan noteringen förra hösten. 

Utvecklingen har gjort bolagets delägare stormrika. 

17 av bolagets partners kan nu titulera sig miljardärer – men bara en av dem är kvinna. 

Sedan EQT börsnoterades i september i fjol har kursen för riskkapitalbolaget pekat stadigt uppåt. Noteringskursen låg på 67 kronor. På onsdagen såldes EQT-aktien för 198 kronor. 

Den fina kursutvecklingen har gjort delägarna i bolaget stormrika. Dagens industri har gått igenom aktieinnehavet och rapporterar att 17 av delägarna i nuläget är goda för miljarden. Och flera av dem är det dessutom med god marginal: 

 Grundaren och ordförande Conni Jonsson äger drygt 52 miljoner aktier, motsvarande drygt 10 miljarder kronor. 

 Grundaren och tidigare vd:n Thomas von Koch äger i sin tur 38,5 miljoner aktier till ett värde av drygt 7 miljarder kronor. 

Bara en kvinna

Av de 17 personer som nu passerat miljardgränsen i sitt innehav är enbart en person kvinna: partnern Åsa Christina Riisberg som äger 11,9 miljoner aktier till ett värde av 2,4 miljarder kronor.

Fördelningen återspeglas i könsfördelningen över EQT:s partners: Endast tre av bolagets 74 partners är kvinnor.  

Daniel Ketema, kommunikationsansvarig på EQT, vidtagit åtgärder för att förändra könsfördelningen – däribland att 65 procent av alla nyrekryterade investeringsrådgivare ska vara kvinnor:

”Ägarlistan omfattar partners som har jobbat på EQT länge. Givet att EQT oftast befordrar Partners internt och att det tar tid att bli Partner speglar listan en tid då branschen till stor del var mansdominerad. EQT arbetar aktivt för att förbättra jämställdheten genom en rad olika initiativ”, skriver han. 

Alla EQT-ägare fick i samband med noteringen sälja 10 procent av sina innehav, vilket exempelvis gav Conni Jonsson och Thomas von Koch 300 respektive 200 miljoner kronor, rapporterar Dagens industri.

EQT-topparna får dock vänta innan de kan växla in sina aktietillgångar till kontanter. I samband med börsintroduktionen lovade alla partners att inte sälja aktier under en femårsperiod utan EQT:s godkännande.