Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Riskfritt att trycka upp hur mycket pengar som helst”

Annika Winsth, chefsekonom Nordea.Foto: Jonas Eng
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

”Ur ett ekonomiskt perspektiv är en av de mest centrala delarna att lyckas övervintra så många bolag som möjligt.”

Det skriver Annika Winsth, chefsekonom vid Nordea.

I fyra kommentarer i Expressen kommer hon utifrån sina bedömningar att förklara coronakrisens inverkan på ekonomin i stort och smått.

I dag: Därför är centralbankernas och politikernas agerande helt avgörande.

 

Världen är satt i undantagstillstånd och många ekonomier befinner sig i fritt fall, så även den svenska. Arbetsmarknaden försämras dramatiskt och vi har hamnat i kris. Tiden avgör de ekonomiska konsekvenserna. Centralbanker och politiker kan bara tillfälligt hålla ekonomin under armarna.

Att stänga ned samhällen som vi har gjort den senaste tiden är som att slå av strömbrytaren. Stora delar av näringslivet får omedelbart allvarliga problem därav de stora varslen och permitteringarna på arbetsmarknaden.

 

Så länge vi inte har inflation kan centralbankerna utan risk trycka hur mycket pengar som helst

 

Det alarmerande läget innebär att det redan nu är oerhört viktigt att göra rätt. Ur ett ekonomiskt perspektiv är sannolikt en av de mest centrala delarna att lyckas övervintra så många bolag som möjligt.

Det kostar i stöd, men är sannolikt värt varje krona då alternativet är värre. Så länge vi inte har någon inflation kan centralbankerna utan någon större risk trycka hur mycket pengar som helst. Statsskulden ökar, men regeringen får tillgång till kapital som den kan använda för att stötta näringslivet.

Värst drabbade är de sektorer som är beroende av att vi människor möts. Den sortens bolag träffar jag ofta och de har sällan stora reserver att luta sig mot utan behöver hjälp omgående för att överleva. Många små och medelstora bolag står inför samma utmaningar.

 

Det är både modigt och klokt av statsministern att påpeka vikten av de ekonomiska besluten

 

Vinsten med att hålla företag under armarna är att när det väl vänder och vi är ute ur den akuta krisen kan bolagen börja anställa och producera igen. Personalen i tjänstesektorn kan snabbt komma tillbaka om det finns arbete att få. Har bolagen gått omkull är processen att starta upp mycket större och därmed även risken för att vi blir kvar i kris och i värsta fall depression.

Min bedömning är att det är både modigt och klokt av statsministern att i samtal med EU påpeka vikten av de ekonomiska besluten och att vi behöver samarbete inom EU. I det läge vi befinner oss nu hade det varit enkelt att falla till föga och lägga allt fokus på att stoppa viruset.

Priset för det hade vi fått betala längre fram, med risk för begränsade resurser inte minst till vård och omsorg.

ANNIKA WINSTH

TV: Chefsstrategen om regeringens krispaket