Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnadvokaterna som ska rädda Swedbank

Stjärnadvokaten Hans Strandberg - inkallad av Swedbank - var fåordig när han mötte Expressens Leif Brännström, utanför bankhögkvarteret i Sundbyberg
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flera civila utredare, polisen och IT-tekniker dök upp i huvudentrén till banken och förklarade att man skulle genomföra en husrannsakan.
Foto: Daniel Ingmo
Ekobrottsmyndigheten har gjort ett tillslag på Swedbanks huvudkontor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Vi har en pågående insats sedan i morse”, säger Niklas Ahlgren på Ekobrottsmyndigheten.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen togs med överraskning när polisen slog till med razzian mot storbankens huvudkontor i Sundbyberg.

Brottsmisstanke: obehörigt röjande av insiderinformation.

På onsdagskvällen meddelade chefsåklagare Thomas Langrot att en ny brottsmisstanke lagts till: grovt svindleri, ett brott som kan ge sex års fängelse.

Birgitte Bonnesens egna uttalanden ingår nu i brottsutredningen.

Sent på kvällen lämnade stjärnadvokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger sammanbitna bankhögkvarteret.

De två advokaterna - som tillhör landets främsta försvarsadvokater inom ekobrottslighet - var fåordiga när de steg ut från Swedbanks huvudkontor. Men de två har anlitats av Swedbank  och hade hastigt kallats dit sedan Ekobrottsmyndigheten på onsdagsmorgonen inlett sin överraskande razzia som tog koncernchefen Birgitte Bonnesen och övriga i bankledningen med överraskning.

– Jag kan inget säga, svarade advokat Hans Strandberg på Expressens frågor. Han och advokatkollegan Olle Kullinger hade då deltagit i ett långt möte med bankledningen.

Har du tagit del av chefsåklagare Thomas Langrots utvidgade brottsmisstankar?

- Nej, jag har inte hunnit titta på detta, sa Sandberg innan han och Olle Kullinger lämnade adressen med taxi.


- Jag har inte hunnit se vad åklagaren skriver om de nya misstankarna, sa Swedbanks inkallade stjärnadvokat Hans Strandberg till Expressens Leif Brännström när han lämnade efter möte med bankledningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det lyste fortfarande från bankpalatset som under närmare nio timmar var utsatt för Ekobrottsmyndighetens razzia.

Dråpslaget mot Swedbank

Några timmar efter att razzian avslutats kom chefsåklagare Thomas Langrot med beskedet med den nya hårdare brottsmisstanken, att bankens anklagades för att ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad Swedbank kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum.

Den utvidgade brottsmisstanken, som är något av ett dråpslag mot bankledningen, kom vid absolut sämsta tidpunkt för Swedbank eftersom banken har sin årsstämma under torsdagen.

Ekobrottsmyndighetens utredare hade lusläst vad bankens nyckelpersoner sagt och i åklagarens beslut om den nya brottsmisstanken grovt svindleri ligger också en utökad tidsperiod.

Nu börjar den misstänkta brottsperioden den 23 oktober 2018 - samma dag som Birgitte Bonnesen gör ett närmast kategoriskt förnekande om att Swedbank har någon som, helt koppling till penningtvättskandalen inom Danske Bank.

Nyhetsbyrån TT:s reporter frågade då Birgitte Bonnesen: Men ni har inte sett något mer i Baltikum?

– Nej, vi har inte det.

TT: Hur säker kan du vara på att ni inte har några otvättade bykar i Baltikum?

– Med hela det som kommit upp i den här Danskehistorien, kan jag vara helt säker, vi har gått igenom allting, säger hon.

Birgitte Bonnesens uttalande ingår nu i brottsutredningen.

När Stockholmsbörsen stängde hade aktien rasat med nära 12 procent. Men när börsen stängde var den nya allvarligare brottsmisstanken grovt svindleri inte känd av börsen.

Tidsperioden för det misstänka svindleriet sträcker sig till den 20 februari - samma dag som SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande program om misstänkt penningtvätt i Baltikum sändes. 

Enligt vad Expressen erfar tittar utredarna närmare på de uttalanden som bankens kommunikationschef Gabriel Franke Rodau gjorde den dagen, dels i tv-programmet, dels till övrig media den dagen.

Birgitte Bonnesen måste gå

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners efter onsdagskvällens razziadramatik och den utökade brottsmisstanken om grovt svindleri:

– Det här går inte längre. Det handlar inte längre om vem som har gjort rätt eller fel på banken. Belastningen blir för stor, man måste få in en annan vd för banken. Jag har ändå tillhört de som längst tyckt att Birgitte Bonnesen ska sitta kvar. Hon är bra, men det handlar inte längre om det. Man måste plocka in en ny vd.

– Jag hade aldrig kunnat gissa den här utvecklingen. Men nu har det gått för långt och det måste Birgitte Bonnesen också inse. Nu måste man se till bankens bästa.

Samtidigt rapporterar SVT Nyheter att en amerikansk finansmyndighet utreder Swedbank för vilseledande information.

Ekobrottsmyndighetens aktion inleddes klockan 9 på morgonen. Flera civila utredare, polisen och IT-tekniker dök upp i huvudentrén till banken och förklarade att man skulle genomföra en husrannsakan.

– Det gavs ingen förvarning till bankledningen. Alla togs med överraskning. Men samtidigt utgår jag från att de anade att polis förr eller senare skulle dyka upp på banken, säger en källa till Expressen.

Bonnesens egna ord om razzian

I ett pressmeddelande på kvällen kommenterar Swedbanks vd Birgitte Bonnesen tillslaget:

– Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare. I det här läget vill jag som vd tydliggöra att jag kommer att göra allt i min makt för att på bästa sätt hantera den uppkomna situationen. Vi är i en bransch som är beroende av förtroende och jag förstår verkligen allvaret.

Pågick hela dagen

Ekobrottsmyndighetens personal inne i Swedbanks huvudkontor avbröt razzian vid 19-tiden.

– Det är en pågående aktion som ännu inte är avslutad, sa chefsåklagare Thomas Langrot på finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten till Expressen.

Här, innanför Swedbanks väggar på huvudkontoret i Sundbyberg, avslutades polisrazzian drygt nio timmar efter att den inleddes kl 9 på morgonen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Swedbank informerade sent

Efter drygt en halv arbetsdag skickade banken ut ett pressmeddelande:

”Vi kan bekräfta att EBM (Ekobrottsmyndigheten) har initierat en aktivitet på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg”.

Banken kallar genomgående razzian för ”aktivitet” i pressmeddelandet. 

Banken slår också fast att ”vid denna tidpunkt” har ingen blivit delgiven någon misstanke om brott.

– Det är heller inte aktuellt just nu. Razzian koncentreras till att samla bevis, säger en källa med insyn i den pågående polisoperationen.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, bekräftar razzian på Twitter:

”EBM kan bekräfta de medieuppgifter som gör gällande att ett tillslag pågår på Swedbanks huvudkontor. Tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank.” 

https://twitter.com/Ekobrottsmyndig/status/1110846835122454528

Anledningen till razzian var den förundersökning som pågår mot storbanken sedan slutet av februari gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatta utredningen får visa vilken information som lämnats, sa chefsåklagare Thomas Langrot i samband med att förundersökningen inleddes.

Ny misstanke: Grovt svindleri

Senare på kvällen meddelade EBM att förundersökningen nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri. Den tidsperiod som avses är den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019.

– Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum. Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga, säger Thomas Langrot i ett pressmeddelande.

Svindleri är enligt brottsbalken att sprida vilseledande uppgifter för att påverka priset på exempelvis värdepapper. Det kan också vara när någon som har särskild kännedom om ett företag sprider vilseledande uppgifter som kan påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende.

Om gärningen har varit omfattande eller kunnat medföra stor skada räknas brottet som grovt. För grovt svindleri kan man dömas till fängelse i mellan sex månader och sex år.

För den ursprungliga brottsmisstanken, obehörigt röjande av insiderinformation, är straffet böter eller fängelse i högst två år.

– Vad vi ser nu är en förtroendekris för Swedbank. Det enda sättet att hantera detta är att lägga alla kort på bordet. Banker måste inse att alla kunder inte är bra kunder. Det är brottslingar som Paul Manafort en illustration av, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Frida Bratt: Swedbank behöver en nystart

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, anser att förtroendet för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen nu är förbrukat.

– Hon har gjort ett väldigt bra jobb. Men i och med hur hon har hanterat penningtvättsskandalen och kommunikationen kring den så tror jag att man behöver en nystart, säger hon.

– Det är svårt att se att man ska kunna återställa förtroendet för bankens ledning när man dels har man missbedömt allvaret i uppgifterna om penningtvätt, dels varit så otydlig i sin kommunikation gentemot aktieägarna och möjligen begått ett brott när man försåg storägarna med information som var kurspåverkande.

När Swedbank i höstas uppgav att man inte hade några stora problem med penningtvätt i Baltikum påverkade det många småsparares benägenhet att köpa aktier i banken, menar Frida Bratt.

– Följaktligen har sparare och aktieägare köpt på fel premisser. Det är upprörande.

Av den anledningen är det också logiskt att Ekobrottsmyndigheten utvidgar misstankarna till grovt svindleri, anser Frida Bratt.

– Det är bra att man utvidgar undersökningen till att inte bara handla om haveriet när man gav storägarna kurspåverkande information, utan att man tittar på hela kommunikationen, från uttalandena i höstas och framåt.

Inte heller efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt tycks Swedbanks ledning ha insett allvaret, enligt Frida Bratt.

– Den externa granskningen som gjordes skrapade lite grann på ytan. Man har inte lagt korten på bordet så som jag tycker att aktieägarna förtjänar att man gör.

Aktiespararna: En bank som har förlorat kontrollen

Aktiespararnas vd Joacim Olsson har redan tidigare framfört att Swedbanks ledning inte bör beviljas ansvarsfrihet. Han beskriver EBM:s tillslag som ännu en i raden av anmärkningsvärda händelser kring Swedbank.

– Det har man inte hört talas om tidigare att en storbank utsätts för en razzia på huvudkontoret dagen före en bolagsstämma. Det symboliserar de problem och den förtroendekris som banken befinner sig i, säger han.

Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor, på Folksam som är en av Swedbanks storägare, sade så sent som på tisdagen till Sveriges radio att Folksam kommer att rösta för ansvarsfrihet.

– Vi måste gå på de bekräftade källorna när vi fattar beslut på en bolagsstämma, sade hon.

Joacim Olsson, Aktiespararna:

– Jag kan förstå den inledande tvekan för en månad sedan när det kom uppgifter av historisk karaktär med svag koppling till nutida händelser. Men tiden har det blivit allt tydligare att banken har vilselett marknaden när man har i höstas sa att man inte har några lik i garderoben. Samtidigt har vi fått tydliga tecken på att man har gett felaktig information till amerikanska myndigheter. Sett ur det perspektivet tycker jag att man inte bör bevilja ansvarsfrihet för 2018.

– Razzian är bara ytterligare en händelse som bekräftar den slutsatsen: Det är en bank som har förlorat kontrollen, och det måste till långtgående åtgärder från ägarnas sida.


Birgitte Bonnesen la på luren

Informationsavdelningen tycktes vid lunchtid ha drabbats av en inre kollaps. Ingen svarade i telefon.

När Expressen lyckades få direktkontakt med Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen för en kommentar blev samtalet kort. Hon svarar med sitt namn. Men vi hinner knappt presentera oss och säga vårt ärende förrän det är helt tyst i andra änden. Kontakten med Swedbanks koncernchef är bruten.

Stefan Löfven: Vi måste stärka våra lagar

Under en pressträff tillsammans med danska statministern Lars Løkke Rasmussen kommenterade Stefan Löfven. 

– Det är totalt oacceptabelt att banker ens är i närheten av pengatvätt. Så vi stöttar de myndigheter som arbetar med detta, säger Stefan Löfven. 

– Vi måste stärka våra lagar i arbetet mot den här typen av brottslighet, säger Stefan Löfven.

På frågan hur det politiska ansvaret ser ut när det uppenbaras problem med pengatvätt menar Stefan Löfven att ansvaret inte ligger på politikerna, i första hand. 

– Det är bankernas ansvar, och dess ledning och styrning hur banken fungerar. Det enda vi kan göra är att det finns ordentlig lagstiftning, säger Stefan Löfven. 

Svindleri enligt brottsbalken

”Den som offentliggör, eller på annat sätt bland allmänheten sprider vilseledande uppgifter för att påverka priset på vara, värdepapper eller någon annan egendom döms för svindleri.

För svindleri döms det också om någon, som medverkar vid bildande av aktiebolag eller annat företag eller som på grund av sin ställning bör ha särskild kännedom om ett företag, uppsåtligen eller av grov oaktsamhet offentliggör eller på annat sätt bland allmänheten eller företagets intressenter sprider vilseledande uppgift som är ägnad att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada.”


”Är brottet som avses i första eller andra stycket grovt, döms för grovt svindleri till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen varit av större omfattning, kunnat medföra avsevärd skada eller på annars varit av särskilt farlig art.”