Magnus Agervald avgår med omedelbar verkan. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅNMagnus Agervald avgår med omedelbar verkan. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Agervald avgår med omedelbar verkan. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Wiström är ny vd på Ratos. Foto: Maja Suslin / TT NYHETSBYRÅNJonas Wiström är ny vd på Ratos. Foto: Maja Suslin / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Wiström är ny vd på Ratos. Foto: Maja Suslin / TT NYHETSBYRÅN

Ratos sparkar vd – efter bara ett år

Publicerad

Investmentbolaget Ratos sparkar sin vd och utser styrelseordföranden Jonas Wiström till ny vd.

Magnus Agervald avgår – efter bara ett år.

– Det är tydligt att ägarna börjar bli allt mer frustrerande över Ratos dåliga utveckling, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Nu sjunker aktien på börsen.

Private Equity-bolaget Ratos har utsett styrelsens ordförande Jonas Wiström till ny vd samtidigt som Per-Olof Söderberg får rollen som ny styrelseordförande.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den tidigare vd:n Magnus Agervald som nu avgår – med omedelbar verkan – tillträdde så sent som den 14 november 2016.

– Oväntat att han skulle få sparken så snabbt, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Missnöjda med Ratos utveckling

Styrelsen är inte nöjd med investmentbolagets utveckling.

- För implementeringen av den nya strategiska inriktningen som framtogs under året anser vi att det behövs ett annat ledarskap. Vi anser att Jonas Wiströms erfarenhet och ledarskap passar bättre för den uppdaterade strategin, säger Per-Olof Söderberg i en kommentar.

 

LÄS MER: Kvinnorna som tjänar mest – där du bor 

 

Enligt Joakim Bornold har Ratos gått från att vara "börsens stjärna till sorgebarn".

– Det är tydligt att ägarna börjar bli allt mer frustrerande över Ratos dåliga utveckling, säger han.

Han fortsätter:

– Ratos problem är långt större än vd-posten. Man har haft otroligt svårt att leverera efter att Arne Karlsson lämnade bolaget.

Jonas Wiström ny vd i Ratos

Den nya vd:n Jonas Wiström tog över ordförandeposten efter Arne Karlsson under 2016. Han var tidigare vd på ÅF under många år.

Wiström säger att han nu ser fram emot en operativ roll inom Ratos.

– Mitt uppdrag är tydligt, att öka aktieägarvärdet, säger han i ett uttalande.

Jan Söderberg får samtidigt en ny post som vice styrelseordförande.

Styrelsens bedömning är att "förändringarna är nödvändiga för att kunna skapa värde". Men man passar samtidigt på att tacka den avgående vd:n Magnus Agervald, som styrelsen menar har "gjort viktiga avtryck" under sin tid på Ratos.

Tidigare vd på Byggmax

Han har en uppsägningstid på tolv månader, som kommer att räknas av mot eventuella inkomster i nya uppdrag.

Agervald var tidigare vd på Byggmax i flera år. Innan han lämnade bolaget förra året uttryckte Byggmax styrelseordförande Anders Moberg sin sorg.

"Det är mycket tråkigt att meddela att Magnus Agervald har valt att gå vidare i karriären efter tio intensiva och inte minst synnerligen framgångsrika år", skrev han.

Även Ratos tidigare vd Susanne Campbell sparkades. Hon har flera gånger hamnat i topp på listor över kvinnor som tjänar bäst. 

Efter nyheten om vd-bytet sjunker Ratos på Stockholmsbörsen. Den är ner med cirka tre procent en kvart efter öppning.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag