Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raset – värsta sedan finanskrisen 2008

Senaste nytt från Di-TV.
Wall Street såg sin värsta vecka sedan finanskrisen 2008. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Oron för Coronaviruset fortsätter att sänka börserna över hela världen.

Wall Street har sett sin värsta vecka sedan finanskrisen 2008.

Och i Sverige har börsen fallit med 12,5 procent.

Under fredagen fortsatte börserna på Wall Street i New York att backa till följd av den utspridda oron för coronaviruset. 

Fler än 83 700 fall hade rapporterats under fredagen och minst 2 859 dödsfall hade rapporterats, enligt CNBC. 

Samtidigt som WHO meddelade att man uppgraderat risken för global spridning till ”mycket hög” fortsatte de dramatiska effekterna på ledande börser. 

New York-börserna på rött

Redan tidigt på fredagen, lokal tid, pekade börserna på Wall Street i New York nedåt, även om de hämtade upp det något senare under dagen. 

För Dow Jones var det sjunde dagen i rad där siffrorna visade rött och även S&P 500 och Nasdaq föll, skriver CNN Business.

När börserna stängde under fredagskvällen konstaterades Wall Street ha haft sin värsta vecka sedan oktober 2008 i samband med finanskrisen.

Fredagens resultat på Wall Street

S&P 500: -0,8 procent (Veckoresultat: -11,5 procent)

Nasdaq: +/- 0,0 procent (Veckoresultat: -10,5 procent)

Dow Jones: -1,4 procent (Veckoresultat: - 12,4 procent)

Även nyhetsbyrån Reuters beskriver hur världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen och hänvisar till siffror om att 5 000 miljarder dollar i börsvärde har utraderats.

Fed:s ordförande: ”Följer utvecklingen”

Flera ekonomer säger nu att de räknad med att den amerikanska centralbanken ska ta till penningpolitiska stimulanser för att hejda det kraftiga fallet. Under fredagen sa amerikanska Federal Reserves ordförande Jerome Powell enligt CNBC: 

– Coronaviruset utgör en allt mer utvecklad ekonomisk risk. Federal Reserve följer utvecklingen noggrant och dess följder för ekonomiska utsikter. Vi kommer att använda våra redskap och agera på lämpligt sätt för att stötta ekonomin. 

President Donald Trumps ekonomiska topprådgivare Larry Kudlow uppmanade under fredagen till lugn och menade att marknaderna hade överreagerat och kommer att hämta upp igen. 

Bolag drar in flygningar

I USA har flera bolag meddelat vilka åtgärder man vidtar till följd av virusutbrottet. 

Amazon meddelade att man har uppmanat anställda att avstå resor inom USA, enligt en talesperson.

Det amerikanska flygbolaget United uppgav samtidigt att man ställer in flera av sina flygningar till Asien, efter att virusutbrottet sänkt efterfrågan på flygresor. Det gäller bland annat flyg till och från Tokyo, Osaka, Singapore och Seoul. Sedan tidigare har flygbolaget Delta dragit in flygningar till Seoul. 

Även i Europa fortsatte börserna att falla dramatiskt under fredagen där Stockholmsbörsen stängde efter att ha backat 12,5 procent under hela veckan. DAX-index i Frankfurt rasade 3,9 procent, medan FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris båda tappade med 3,4 procent.

Di har undersökt hur viruset kan sätta avtryck på Sveriges och världens ekonomi.
Annons: