Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ras för SAS – tappade 400 000 passagerare

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS trafiksiffror för april slår hårt på bolaget av strejken som bröt ut i slutet på månaden.  Antalet passagerare minskade med 400 000 jämfört med motsvarande månad förra året.

– Jag beklagar verkligen att våra kunder drabbades av pilotstrejken och inte kunde resa som planerat, säger SAS koncernchef Rickard Gustafson.

Trafiksiffrorna för SAS under april visar att 2 725 000 personer flög med bolaget. Det ska jämföras med 3 126 000 motsvarande månad förra året.

Och det är pilotstrejken som nu trycker ner siffrorna rejält. Månaderna är dock inte helt jämförbara eftersom påsken 2018 till stor del inföll under slutet av mars.

Under pilotstrejkens fem första dagar ställdes över 2 800 flygningar in och nästan 270 000 kunder drabbades, vilket resulterade i svaga trafiktal under april månad, skriver SAS.

Innan strejken bröt ut, visade trafiktalen för april en god utveckling jämfört med föregående år, uppger flygbolaget.

SAS koncernchef ber om ursäkt

Konflikten ledde dock till en minskning av kapacitet och antal passagerare i reguljärtrafik med 14,9 procent respektive 14,5 procent. En högre kabinfaktor på de flygningar som inte påverkades av konflikten medförde en ökning av valutajusterad enhetsintäkt med +8,6 procent.

– Jag beklagar verkligen att våra kunder drabbades av pilotstrejken och inte kunde resa som planerat. Även om väldigt många kollegor på SAS har arbetat dag och natt för att hjälpa drabbade resenärer, är jag medveten om att vi inte lyckades hjälpa alla i denna svåra situation. Nu när strejken är över, kommer vi att göra vårt yttersta för att återuppbygga förtroendet hos våra kunder, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Den 28 maj offentliggör SAS sin delårsrapport. Då kommer också svart på vitt hur mycket strejkdygnen kostade företaget. Experter uppskattar kostnaden till ungefär 70 miljoner kronor per dygn.