Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skräcken för lågkonjunktur får jättarna att skaka på börsen

Atlas Copcos aktie rasade när innehållet i kvartalsrapporten blev känd, men stabiliserade sig för att stänga på - 7,4 procent.
Inte ens ett kanonresultat för tredje kvartalet räckte för att hålla Volvo-aktien uppe. Foto: © Volvo Truck Corporation. All rights reserved.

Det blev en dyster fredag på börsen för många storbolag när deras kvartalsrapporter blev offentliga.

Atlas Copco, Husqvarna, Skanska, Telia och Volvo fick rejält stryk på börsen.

– Den gemensamma nämnaren är att det är oro för en vikande global konjunktur som gör att många av de konjunkturkänsliga börsbolagen faller, säger Joakim Bornold, sparekonom på nischbanken Nordnet.

Fredagens kvartalsrapporter från flera av de stora internationella bolagen gav en bitter eftersmak.

– På börsen är det de stora internationella aktörerna som håller i taktpinnen just nu och då räcker inte ens en kanonrapport från Volvo för att hålla uppe kurserna, säger Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Nordnet.

 

"Dras till säkrare placeringar"

De allt tydligare signalerna om en lågkonjunktur slår mot börsen.

– Oro för vikande konjunktur efter svaga siffror från Kina, oro kring Saudiarabien och ett allt aggressivare USA i handelsfrågor gör att man dras till säkrare placeringar och säljer på mindre marknader som Stockholmsbörsen, säger Joakim Bornold.

Bland fredagens dystra kvartalsrapporter:

Mest omsatta aktie på fredagen var Volvo som rapporterade att kvartalet var det "bästa tredje kvartalet hittills för koncernen", men det betyder inte att bolaget har uppnått sin fulla potential, sa Volvos vd Martin Lundstedt.

Volvo-aktien lyfte inte trots den fina kvartalsrapporten. Foto: © Volvo Truck Corporation. All rights reserved.

Lastbilskoncernens rörelsevinst var 7 procent högre än genomsnittet av tolv analytikerprognoser som Infront Data hade sammanställt. Det räckte dock inte för marknaden som inledningsvis handlade ned aktien med som mest över 5 procent. Nyheten om att vd Martin Lundstedt köpt aktier bidrog till att aktien återhämtade sig och slutade med - 2,2 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Frida Bratt: Här är bolåneräntan du måste vara beredd på

 

Industribolaget Atlas Copco rapporterade ett ökat rörelseresultat om 5 procent jämfört med samma kvartal ifjol. Det var dock något lägre än snittet som Infront Data sammanställt. Bolaget gav även en sänkt prognos om framtiden, där efterfrågan förväntas vara något lägre beroende på halvledar- och fordonsindustrin. Aktien rasade på rapporten men stabiliserade sig för att stänga ned 7,4 procent.

Telia sållade sig också till rapportförlorarna. Aktien föll 4 procent, 1:73 kronor, då även en utdelning på 1:15 kronor avskildes. Nedgången kom trots att ebitda-resultat på 7 miljarder kronor före engångsposter var 3 procent högre än genomsnittet av tio analytikerprognoser,  enligt Infront Data.

– Det är samtidigt tydligt att Sverige inte riktigt når upp till förväntningarna", sa vd Johan Dennelind till Nyhetsbyrån Direkt.

Husqvarna tappade rejält på sin rapport, över 8 procent. Rörelseresultatet var något bättre än väntat, men grumlades av svaga utsikter för det fjärde kvartalet. Detta fortsatt på grund av det varma och torra vädret, enligt uppgifter från vd Kaj Wärn till Nyhetsbyrån Direkt.

Skanska föll över 10 procent på fortsatta problem i USA. Marknaden oroar sig för kostnadsutvecklingen i den amerikanska verksamheten, vilket väntas påverka vinsterna negativt under de närmaste åren enligt analytiker.

Dagens rapportvinnare

Bland fredagens rapportvinnare sågs låskoncernen Assa Abloy, som visade upp en stark organisk tillväxt i flera divisioner, enligt vd Nico Delvaux. Aktien var upp med över 3 procent. 

 

Annons: