Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressen ökar på Bonnesen – ska kallas till polisförhör

En hårt höst med polisförhör väntar Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd och koncernchef.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson har uppdraget att rensa upp i banken och tvätta bort dess skamfilade rykte.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare finansmarknadsministern Peter Norman ingick i Swedbanks gamla styrelse. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Swedbanks tidigare chef Birgitte Bonnesen har all anledning att se upp med sin gamla arbetsplats. Hon kallas snart till polisförhör.

Samtidigt ökar pressen på henne.

Swedbanks erkännande om brister inom banken i arbetet mot penningtvätt ökar risken att hon blir stämd.

– Flera ur den gamla bankstyrelsen bör också svettas nu, uppger en av bankens större aktieägarrepresentanter som inte vill uttala sig med namn.

Det är inte bara den sedan i slutet av mars sparkade vd:n Birgitte Bonnesen som har pressen på sig.

Både den tidigare styrelseordföranden Lars Idermark och förre finansmarknadsministern Peter Norman, som lämnade styrelsen vid vårens bolagsstämma och några till från den gamla styrelsen, kan gå en orolig tid till mötes.

Riskerar att bli stämda

Visserligen fick den gamla bankstyrelsen ansvarsfrihet vid stämman den 28 mars, men det byggde på vad som då var känt för aktieägarna. Birgitte Bonnesen, som fick sparken någon timme innan stämman, var den enda som inte beviljades ansvarsfrihet.

– De nya uppgifterna från Swedbank öppnar för att den gamla styrelsen kan bli stämd, uppger en aktieägarkälla.

I det närmast sensationella pressmeddelandet som Swedbank offentliggjorde i måndags morse la banken sig platt när det gäller misstankar om penningtvätt. 

Från pressmeddelandet:

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar. Ansvarsfördelningen har inte varit tillräckligt tydlig och banken har inte alltid följt interna regler. Kundkännedom och riskbedömning är också områden där Swedbank har haft, och fortfarande har, brister. Det gäller såväl i den svenska som i den estniska verksamheten”.

Beskedet från banken var adresserat till Finansinspektionerna i Sverige och Estland som utreder banken. I svaren slår Swedbank fast att tillsynsmyndigheternas ”iakttagelser på flera centrala punkter överensstämmer med bankens egna”.

Swedbanks sensationella pressmeddelande.Foto: SWEDBANK

Swedbank erkänner

I klartext betydde bankledningens erkännande att kritikerna hade rätt och att banken fortfarande har problem med att hantera olika former av misstänkt penningtvätt.

– Börjar banken nu erkänna brister i systemet infinner sig en spännande fråga om ansvarsfriheten på bolagsstämman i mars i år.  Om det kommer fram nya uppgifter har man rätt att stämma styrelsen, säger en av Swedbanks aktieägarrepresentanter som inte vill bli citerad med namn. Dyker det upp nya fakta som visar att de inte skött banken sett ur styrelseperspektiv öppnar det för möjligheten till enskilda stämningar.

Det blir i så fall den nuvarande styrelsen med Göran Persson som får gå efter den gamla styrelsen.

– Göran har uppdraget att tvätta bort bankens skamfilade rykte. Men om styrelsen kommer att ge sig på den gamla ledningen är för tidigt att säga, uppger en källa med insyn för Expressen.

Den tidigare styrelsemedlemmen Peter Norman, som i dag är ordförande i fastighetsutvecklingsbolaget Oscar Properties, vill inte kommentera bankens nya uppgifter om brister.

– Jag känner att jag har lämnat det här. Det får nuvarande styrelseledamöter uttala sig om.

Risk att du och andra i den dåvarande styrelsen kan bli stämda? Att ansvarsfriheten rivs upp för att nya fakta kommit fram som inte var kända när ni beviljades ansvarsfrihet?

– Det känner jag inte till. Det får man undersöka med någon jurist.

Hårda stunder väntar Birgitte Bonnesen

För Birgitte Bonnesen väntar en hård period med polisförhör i brottshärvan kring Swedbank.  Och pressmeddelandet från hennes gamla arbetsgivare spär på problemen.

Birgitte Bonnesen ska kallas till förhör hos Ekobrottsmyndigheten, EBM i den nu pågående utredningen kring misstänkta brott på banken.

Bonnesen ska förhöras som misstänkt

Expressens källor uppger att det inte handlar om att Birgitte Bonnesen ska höras ”upplysningsvis” utan som brottsmisstänkt.

– Hon kan bara förhöras som misstänkt, säger en källa.

Något förhörsdatum är ännu inte bestämt.

Polisutredningen och misstankarna mot Swedbank består av två delar:

Röjande av insiderinformation som gäller bankens informationsmöte för de största aktieägarna inför bolagsstämman i mars. Det var en sluten tillställning där ledande personer inom banken nämnde att SVT:s Uppdrag Granskning skulle komma med ett program om att banken var inblandad i misstänkt pennigtvätt Baltikum. Den förhandsinformationen fick inte övriga aktieägare.

Grovt svindleri där flera av bankens nyckelpersoner, däribland Birgitte Bonnesen, misstänks ha uttalat sig mot bättre vetande när de kommenterade påståenden om bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.

Birgitte Bonnesen intervjuades av Expressens Leif Brännström några timmar efter att hon tvingas avgå.

Birgitte Bonnesen var den som gick ut och lugnade aktieägare och analytiker. När Swedbank presenterade den ekonomiska rapporten för tredje kvartalet 2018 rådde närmast orkanvarning kring Danske Bank med skandalrubriker om penningtvätt för flera hundra miljarder. Bankens verksamhet Estland liknades vid en estnisk tvättstuga för kapital från Ryssland och Azerbajdzjan.  I flera intervjuer lugnade Birgitte Bonnesen marknaden med att Swedbank var en helt annan bank än Danske Bank.  Att Swedbank fokuserade på inhemska företag och privatkunder, alltid höll rent och agerade kraftfullt om de fick larm om oegentligheter eller upptäckte det själva:

– Vi har kollat för alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank och det finns inga av dem som har varit eller är kund i Swedbank, sa hon till SVT.

Men Ekobrottsmyndighetens utredare misstänker att Birgitte Bonnesen pratade mot bättre vetande för att hålla aktien uppe.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen och den förre ordföranden Lars Idermark, som avgick en vecka efter att han sparkat Bonnesen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Birgitte Bonnesen har dock förnekat att hon eller banken gjort något fel.

Den internationella advokatbyrån Clifford Chance fick i början av året, innan Birgitte Bonnesen tvingades bort, i uppdrag att genomföra en intern utredning om historiska brister inom Swedbank. Denna utredning beräknas vara klar i början av 2020.

Men redan om drygt en månad finns en fingervisning om vad som väntar. Swedbank kommer i samband med kvartalsrapporten den 23 oktober att lämna information om vad man nu gör för att bekämpa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

Birgitte Bonnesen och Lars Idermark har inte gått att nå.

Storstädning på Swedbank - toppchefen Ragnar Gustavii går

Samtidigt pågår storstädning inne på banken. En av Birgitte Bonnesens närmaste medarbetare, Ragnar Gustavii, lämnar banken när vd-staben skrotas.

Gustaviis tjänst var en av bankens viktigaste befattningar. Vd-staben omfattade enheter som HR, juridik, infrastruktur, kommunikation, hållbarhet samt varumärke och marknad.

– Jag är väldigt glad över att kunna välkomna Ragnar Gustavii till Swedbank och koncernledningen. Ragnar Gustavii har en gedigen erfarenhet av att arbeta med företag inom stark förändring och jag värdesätter hans strategiska och exekutiva förmåga väldigt högt, sa Birgitte Bonnesen, när beslutet om att han skulle tillträde offentliggjordes.

Ragnar Gustaviis namn skapade rubriken i början av året när Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen utsåg revisionsfirman EY till granskare av bankens misstänkta penningtvätt. 

Den handplockade revisionsfirman EY visade sig dels ha koppling till Ragna Gustavii som tidigare ingått i EY:s ledning, dels att EY  själva var indragen i granskningen av Danske Banks penningtvättskandal.

Beslutet om att Ragnar Gustavii lämnar Swedbank offentliggjordes på torsdagsmorgonen.

- Jag vill tacka Ragnar för hans värdefulla bidrag till koncernledningen och Swedbank, säger Anders Karlsson, bankens tillförordnad vd och koncernchef.

Annons: