Bill Gates – inte längre rikast. Foto: JOAO LUIZ BULCAO / POLARIS POLARIS IMAGESBill Gates – inte längre rikast. Foto: JOAO LUIZ BULCAO / POLARIS POLARIS IMAGES
Bill Gates – inte längre rikast. Foto: JOAO LUIZ BULCAO / POLARIS POLARIS IMAGES
Jeff Bezos – världens rikaste någonsin. Foto: VAN TINE DENNIS/ABACA / VAN TINE DENNIS/ABACA STELLA PICTURESJeff Bezos – världens rikaste någonsin. Foto: VAN TINE DENNIS/ABACA / VAN TINE DENNIS/ABACA STELLA PICTURES
Jeff Bezos – världens rikaste någonsin. Foto: VAN TINE DENNIS/ABACA / VAN TINE DENNIS/ABACA STELLA PICTURES

Petar Gates från tronen – han är rikast någonsin

Publicerad

Amazons grundare, multimiljardären Jeff Bezos, når ytterligare en milstolpe och knuffar ner Bill Gates från ännu en tron:

Världens rikaste person någonsin.

Det rapporterar flera medier och hänvisar till Bloombergs miljardärsindex.

Men Forbes säger emot.

Multimiljardärerna Jeff Bezos och Bill Gates har länge haft kapplöpning i toppen på listan över världens rikaste personer. I oktober knuffade Bezos ner Microsoftgrundaren från tronen – och där har han stannat sedan dess.

Nu har han utökat sin förmögenhet ytterligare.

I måndags nådde Amazons vd och grundare en nettoförmögenhet på 105,1 miljarder dollar, enligt Bloombergs miljardärsindex. Det motsvarar 864 miljarder kronor.

 

LÄS MER: Jeff Bezos rikare än Bill Gates – i några timmar 

 

Jeff Bezos knuffar ner Bill Gates 

Därmed slår Jezz Bezos Bill Gates rekord från 1999 – och blir världens rikaste person någonsin. Det skriver bland annat magasinet Money.

Jeff Bezos förmögenhet har tagit fart rejält först på senare tid. Bara i år har aktierna i Amazon ökat med 6,6 procent.

Forbes skriver att Amazon-vd:ns förmögenhet har ökat med 50 miljarder dollar de senaste två åren. Det är mer än Islands, Belizes och även Monacos BNP uppger tidningen.

Samtidigt bestrider tidningen flera andra mediers uppgifter om att Jeff Bezos ska vara världens rikaste någonsin. Tar man hänsyn till inflationen skulle Bill Gates förmögenhet på drygt 100 miljarder dollar 1999 i dag vara värd närmare 150 miljarder dollar.

Det motsvarar drygt 1 200 miljarder kronor.

Bill Gates fortfarande rikast

Samtidigt är Bill Gates en känd filantrop. Hade han inte gett bort otaliga miljarder dollar till välgörenhet hade han varit betydligt rikare i dag. Han har bland annat skänkt Microsoft-aktier till ett värde av 36 miljarder dollar över tid, skriver Forbes.

 

LÄS MER: Katastrofår för Stefan Persson – förlorade många miljarder 

 

I dag värderas Bill Gates förmögenhet till 93,3 miljarder dollar enligt Bloombergs miljardärsindex. Det gör honom till god tvåa efter Jeff Bezos.

Forbes placerar dock fortfarande Bill Gates i topp på listan över världens rikaste personer 2017, före tvåan Warren Buffet och trean Jeff Bezos. Men den har några månader på nacken – en ny lista kommer i mars.

Världens rikaste kvinna återfinns på plats 17 på Bloombergs lista. Hon heter Alice Walton och är dotter till Walmarts grundare Sam Walton.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag