Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Perssons ägandeandel i H&M – mer aktieköp väntas vara på gång

Familjen Persson äger i dag drygt 47 procent av aktierna i H&M och har drygt 74 procent av rösterna i företaget. Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN
Storägaren Stefan Persson fortsätter i samma takt kan han äga över hälften av aktierna inom loppet av två år, och om sju år kan han äga 90 procent. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

H&M:s storägare och ordförande Stefan Persson kan nyligen ha köpt ännu fler aktier, enligt Svenska Dagbladet.

Fortsätter han i samma köptakt kan han äga 90 procent av klädjätten om sju år.

Frågan många ställer sig är: Varför gör han det?

Familjen Persson äger i dag drygt 47 procent av aktierna i H&M och har drygt 74 procent av rösterna i företaget. 

Sedan starten av 2017 fram till 4 februari i år har Stefan Persson köpt 142 860 724 stycken aktier via sitt investmentbolag Ramsbury Invest, enligt statistik som ägardatabasen Holdings tagit fram åt SvD. 

Vissa anar ett uppköp

Det finns tecken på att aktieköpen ännu inte har nått vägs ände.  

Stefan Persson under H&M:s bolagsstämma i maj 2018. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

– Det har gått några block i H&M de senaste dagarna där mäklingen gjorts av Skandinaviska Enskilda Banken, vilket är den mäklaren Persson brukar använda, säger Pontus Bäfver, produktchef på Holdings, till SvD. 

Tidningen skriver också att det är oklart vem som är den egenliga ägaren till aktierna, eftersom det är många som använder samma mäklare.

Familjen dementerar

Men frågan är varför Persson köper så mycket aktier. Kanske är det ett tecken på att familjen vill köpa ut bolaget från börsen. Och rykten om utköp av bolaget har stundtals dragit upp börskursen.

– Under våren 2018 köpte familjen Persson över 30 miljoner aktier i H&M, och kursen gick under samma period från drygt 120 till 150 kronor, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, till SvD.

Men att det blir ett utköp har familjen dementerat flera gånger, skriver SvD. 

Om Stefan Persson fortsätter i samma takt kan han äga över hälften av aktierna inom loppet av två år, och om sju år kan han äga 90 procent.

– När en ägare uppnår 90 procent av aktierna kan ägaren tvångsinlösa resterande aktier, men att Stefan Persson skulle köpa aktier i marknaden hela vägen till den nivån är högst osannolikt, säger Pontus Bäfver på Holdings till SvD.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!