Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Persson under press – åklagarens krav: Agera

Göran Persson är under press i Swedbankhärvan. Åklagaren kräver att han agerar.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Göran Persson är plötsligt satt under press i den misstänkta brottshärvan på Swedbank.

Åklagaren kräver att bankens styrelseordförande ska agera för att skingra en rad frågetecken.

Enligt Svenska Dagbladet finns det misstankar om att banken manipulerat interna dokument om penningtvätt.

Det är chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten, EBM, som i ett brev ställt direkt till Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens tillförordnade vd Anders Karlsson, begär att de två ska agera. Brevet, som är på två sidor, skickades under tisdagen till bankens två nyckelpersoner. 

Expressen kan nu publicera delar av brevet.

Chefsåklagare Thomas Langrot begär att den av Swedbank anlitade norske advokaten Erling Grimstad ska lösas från sin advokatsekretess och låta sig förhöras om vad han funnit innanför bankens väggar. Grimstad anlitades av Swedbank under flera år för att interngranska bankens penningtvättshantering i Baltikum. 

Foto: Ekobrottsmyndigheten

Maxstraff på sex års fängelse

Bakgrunden är den pågående brottsutredningen kring Swedbank om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Det senare brottet har ett maxstraff på sex års fängelse.

Röjande av insiderinformation gäller bankens informationsmöte för 15 av bankens storägare inför bolagsstämman i mars där man nämnde att SVT:s Uppdrag Granskning skulle komma med ett program om banken och misstänkt pennigtvätt.

Det grova svindleriet gäller flera av bankens nyckelpersoner, däribland dåvarande koncernchefen Birgitte Bonnesen, som misstänks ha uttalat sig mot bättre vetande när de kommenterade påståenden om bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.

Flera källor uppger för Expressen att brottsmisstankarna stärkts efter genomgång av allt beslagtaget material från de två uppmärksammade polisrazzior som skett på bankens huvudkontor i Sundbyberg.

I fokus för utredningen finns den sparkade koncernchefen Birgitte Bonnesen och personer i kretsen kring henne på banken.

Polisutredningen kring Swedbank berör direkt bankens sparkade vd Birgitte Bonnesen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Chefsåklagare Thomas Langrot och utredarna misstänker att advokat Erling Grimstad, som tidigare jobbat på den norska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten, sitter inne med värdefull information. Tidigare har det inte ansetts nödvändigt att förhöra Grimstad.

Åklagaren ilsknade till

Men åklagaren har ilsknat till och ändrat uppfattning sedan utredarna upptäckt att en bankrapport daterad den 12 juli 2018 inte finns med i den förteckning som banken överlämnat till Finansinspektionen, FI, och senare hamnat i Ekobrottsmyndighetens utredning. Det var först i samband med den andra polisrazzian mot banken som den interna rapporten upptäcktes av utredarna.

– Jag håller det för osannolikt att Swedbank har råkat glömma just den här rapporten när man skickat förteckningen till FI, säger Thomas Langrot till Svenska Dagbladet.

Chefsåklagare Thomas Langrot anser nu att det är viktigt att advokaten Erling Grimstad förhörs om sina iakttagelser på banken - iakttagelser som kan bli mycket besvärande för den gamla bankledningen.

Norske advokaten nyckelperson

Erling Grimstad anses ha en tydlig bild av vad som hänt eftersom han har tagit fram flera rapporter om den misstänkta penningtvätten inom Swedbanks baltiska verksamhet.

Erling Grimstad - mannen som kan sitta inne med sanningen om delar av Swedbankhärvan.Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG

”Utifrån vad som framkommit i förundersökningen gör jag den bedömningen att advokaten Erling Grimstad måste höras för att i förundersökningen få en objektiv och oberoende bild av misstänkt penningtvätt och bankens penningtvättshantering i Baltikum”, skriver chefsåklagare Thomas Langrot.

Vidare:

”Erling Grimstads hörande innefattar även en verifiering av rapporter m m som han skall ha varit involverad i och hur dessa tagits fram och vilka befattningshavare han har haft kontakt med på Swedbank i samband med sina uppdrag...”.

Utredarna vill också ta del av mejl och annan kommunikation som Erling Grimstad har haft med befattningshavare på banken.

Men hittills har Erling Grimstad varit bakbunden av banksekretessen och bankens gamla styrelse vägrade att fatta beslut om att lösa honom från sekretessen. Därför har nu frågan hamnat på den nye styrelseordföranden Göran Perssons bord. Styrelsen och den tillförordnade vd:n Anders Karlsson måste nu ta ställning till brevet från chefsåklagare Thomas Langrot och hans begäran.

Chefsåklagarens slutord till Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens tillförordnade vd Anders Karlsson.Foto: Ekobrottsmyndigheten

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet kan någon eller några inom banken ha förskönat vissa uppgifter i de interna rapporterna om misstänkt penningtvätt i Baltikum innan rapporterna landade på styrelsens bord.

Swedbank vill inte kommentera chefsåklagare Thomas Langrots brev utan säger att man kommunicerar med Ekobrottsmyndigheten.